.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Δρομολόγησαν τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Η δραματοποίηση της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο/τρόικα, με στόχο να παρουσιαστεί στο τέλος η θεσμοθέτηση των μέτρων-ρεζέρβα (ύψους 3,6 δισ. ευρώ) ως αναπόφευκτη, μετά από μια ακόμα «σκληρή διαπραγμάτευση», τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας από τη διήμερη συζήτηση του Ασφαλιστικού σε κοινές συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Το περισσότερο που απασχόλησε ήταν η καινούργια παπάρα του Κατρούγκαλου, που βάφτισε τον εαυτό του «ταξικό αποστάτη» (πριν από λίγο καιρό τον είχε βαφτίσει και… κομμουνιστή). Κι όμως, στις σχεδόν 350 σελίδες των πρακτικών αυτών των συνεδριάσεων έχουν αποτυπωθεί, από τη μια, η μνημονιακή αποφασιστικότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και, από την άλλη, ο κυνισμός και η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης (μνημονιακής και μη) και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Φυσικά, οι συριζαίοι «δεν παίζονται». Οι απλοί βουλευτές, με επικεφαλής κάποιον Μπάρκα, που ορίστηκε εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ξεπέρασαν τον Κατρούγκαλο σε ψευτιά και προκλητικότητα. Σύμφωνα με όσα είπαν, όχι μόνο δεν πρόκειται για κάποιο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά αντίθετα πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ευνοεί το 90% των ασφαλισμένων, ενώ θίγει ελάχιστα το 10% των πλούσιων! Και πώς δεν βρίσκεται ούτε ένας φορέας (ούτε καν μια μειοψηφία σ’ ένα φορέα) να στηρίξει αυτό το σχέδιο; Φαίνεται πως όλοι υπηρετούν το… σκοτεινό σχέδιο της ανατροπής της «πρώτη φορά Αριστεράς»!


Η μνημονιακή αντιπολίτευση έκανε επίδειξη πολιτικού κυνισμού. Το μήνυμά της προς τη συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων ήταν: μπορεί να ψηφίσαμε μαζί το περασμένο καλοκαίρι το τρίτο Μνημόνιο, όμως από τη στιγμή που επιλέξατε να κυβερνήσετε μόνοι σας, δεν πρόκειται να σας διευκολύνουμε. Θα σας καταγγέλλουμε ακόμα και όταν θα εφαρμόζετε αυτά που μαζί ψηφίσαμε. Τα ίδια δεν κάνατε κι εσείς όταν κυβερνούσαμε εμείς;

Η μη μνημονιακή αντιπολίτευση (ο Περισσός δηλαδή) και οι εκπρόσωποι των διάφορων συνδικαλιστικών φορέων (από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μέχρι εκπροσώπους των ελευθεροεπαγγελματιών) αποκάλυψαν την αδιαφορία τους για την ουσία. Πέταξαν μερικές φραστικές ρουκέτες, κατήγγειλαν την κυβέρνηση κι αυτό ήταν όλο. Θεωρούμε χαρακτηριστικότερο όλων το γεγονός ότι ουδείς (επαναλαμβάνουμε: ουδείς!) αναφέρθηκε στο νέο στοιχείο που προέκυψε με την κατάθεση του αντι-ασφαλιστικού νομοσχέδιου, σε σχέση με το προσχέδιο που είχε διαρρεύσει το Γενάρη: στη μεθοδευμένη χρεοκοπία του νέου γιγάντιου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ), έτσι που πολύ σύντομα (σε ένα-δυο χρόνια) να ενεργοποιηθούν οι δημοσιονομικές ρήτρες και να υπάρξουν περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, οι οποίες υποτίθεται ότι δε θίγονται (γι’ αυτό το τεράστιο ζήτημα δείτε αναλυτικά εδώ).

Συνοψίζοντας την ουσία του νέου Ασφαλιστικού, θα σταθούμε στα εξής:

1. Η ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού έναντι της Κοινωνικής Ασφάλισης εξαντλείται στην καταβολή της λεγόμενης εθνικής σύνταξης, που ξεκινά από 345,60 ευρώ για 15 πλήρη έτη ασφάλισης και φτάνει στα 384 ευρώ για 20 και πάνω πλήρη έτη ασφάλισης. Την ίδια στιγμή, το κράτος ξεφορτώνεται την καταβολή των συντάξεων περίπου μισού εκατομμύριου συνταξιούχων του Δημοσίου και την καταβολή των συντάξεων των εν ενεργεία απασχολούμενων στο Δημόσιο (κατ’ αναλογίαν τα ίδια ισχύουν για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες).

2. Η λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη θα είναι ένα (λιγότερο ή περισσότερο) άθλιο φιλοδώρημα, αφού θα υπολογίζονται με μειωμένες συντάξιμες αποδοχές (λόγω καθιέρωσης του μέσου όρου ολόκληρου του εργασιακού βίου) και με ποσοστά αναπλήρωσης χαμηλότερα και από αυτά που καθιέρωσαν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Λοβέρδου-Κουτρουμάνη.

3. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πόσο θα περικοπούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις. Η συγκυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έκλεισε η συμφωνία με το κουαρτέτο/τρόικα για το 1,8 δισ. ευρώ που πρέπει να περικοπούν από την Κοινωνική Ασφάλιση, δεν ανακοίνωσε όμως τι ακριβώς αφορά η συμφωνία. Θα το ανακοινώσει την τελευταία στιγμή, όταν το νομοσχέδιο θα πάει για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

4. Οποιο κι αν είναι όμως το ποσοστό κατά το οποίο θα περικοπούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις (δεύτερο πετσόκομμα, μετά από την επιβολή χαρατσιού 6% στις επικουρικές συντάξεις και +2% στις κύριες συντάξεις, το περασμένο καλοκαίρι), αυτό θα ωχριά μπροστά στα πετσοκόμματα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Αυτό το σκοπό υπηρετεί ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με το καινούργιο σύστημα και η καθιέρωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.

Το κράτος θα εξαντλεί τη δική του υποχρέωση στην καταβολή της εθνικής σύνταξης των 346-384 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να το καταβάλλει ο ΕΦΚΑ. Πώς όμως θα μπορέσει ο ΕΦΚΑ να καταβάλλει όλες τις συντάξεις στο σημερινό τους ύψος, όταν:

- Του «φορτώνουν» περίπου μισό εκατομμύριο συνταξιούχους του δημοσίου (πολιτικούς και στρατιωτικούς), χωρίς να του εξασφαλίζουν πόρους γι’ αυτές τις συντάξεις.

- Του «φορτώνουν» τη μελλοντική συνταξιοδότηση όλων των εν ενεργεία δημόσιων υπάλληλων (πολιτικών και στρατιωτικών), χωρίς να του μεταφέρουν τα κονδύλια που αντιστοιχούν στα έτη ασφάλισης που αυτοί έχουν ήδη πραγματοποιήσει.

- Του «φορτώνουν» μισό εκατομμύριο συνταξιούχους του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και περίπου εξακόσιες χιλιάδες ασφαλισμένους του ίδιου Κλάδου, επίσης χωρίς κανένα αποθεματικό.

Ετσι, το νέο υπερταμείο, ο ΕΦΚΑ, θα είναι από γεννησιμιού του ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. Πολύ σύντομα θα εξαντλήσει όσα αποθεματικά έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς που θα ενταχθούν σ’ αυτό (επαναλαμβάνουμε: το δημόσιο δεν είχε φορέα κύριας ασφάλισης, επομένως δεν υπάρχει αποθεματικό!) και οι αναλογιστικές προβολές θα δείχνουν πρόβλημα. Τότε θα ενεργοποιούνται οι ρήτρες και θα μειώνεται η «προσωπική διαφορά» των σημερινών συνταξιούχων, που θα θεωρούνται ότι παίρνουν συντάξεις τις οποίες «δε δικαιούνται».

Ο κυβερνητικός λόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισε καταρχήν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στις Διαρκείς Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών  Υποθέσεων. Απομένουν δύο ακόμα συνεδριάσεις στις Επιτροπές και μετά η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα ενσωματωθούν (την τελευταία στιγμή, όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις) και οι αλλαγές και προσθήκες που έχουν συμφωνηθεί με το κουαρτέτο/τρόικα.

Μόνο ένας γενικός εργατικός ξεσηκωμός μπορεί να σταματήσει αυτόν τον Αρμαγεδδώνα.

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου