.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ο αθλητισμός και οι στρεβλώσεις του

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr

Και στην πόλη μας ο αθλητισμός που γνωρίσαμε ήταν ερασιτεχνικός, οι αθλητές αγωνίζονταν για τη φανέλα· και στο ποδόσφαιρο, και στο μπάσκετ, και στο βόλεϊ, και στα αγωνίσματα του στίβου – και στην ΑΕΚ, και στον Ιωνικό, και στα άλλα σωματεία που υπήρχαν στις γειτονιές της πόλης μας.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στο διάβα του χρόνου σπρώχτηκε στο περιθώριο· κυριάρχησε ο επαγγελματικός αθλητισμός, ο τζόγος με αφετηρία το ΠΡΟ-ΠΟ της δεκαετίας του ’50, ενώ έφτασε να θεωρείται επένδυση η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, επένδυση που επιδιώκεται με πολλούς τρόπους να καταστεί κερδοφόρα για τον επιχειρηματία ο οποίος «επενδύει».


Και αυτό οδηγεί σε στρεβλώσεις, όχι μόνο της έννοιας και της πραγματικότητας του αθλητισμού, αλλά και στρεβλώσεις της ζωής των τόπων – της οικονομικής ζωής, της κοινωνικής ζωής, της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής μορφή και λειτουργίας των τόπων, της πνευματικής και ηθικής συγκρότησης των ανθρώπων, του χαρακτήρα τους, του τρόπου ενεργείας τους σε κάθε περίπτωση.

Η λύση του προβλήματος είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, η απώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων από το πεδίο του αθλητισμού και φυσικά η κατάργηση του τζόγου…

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου