.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο στα λιμάνια!

«Γνωρίζοντας ότι οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΛΠ έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα (…) εντέλλουμε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, την προσωρινή και κατ' εξαίρεση, διεξαγωγή των φυσικών ελέγχων των φορτίων (…) μέχρι την αποκατάσταση της ροής εργασιών στο λιμάνι».

«Γνωρίζοντας ότι οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΛΠ έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα (…) εντέλλουμε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, την προσωρινή και κατ' εξαίρεση, διαμετακόμιση των φορτίων προϊόντων ζωικής προέλευσης τρίτων χωρών οδικώς (…) μέχρι την αποκατάσταση της ροής εργασιών στο λιμάνι».

Οι προηγούμενοι προχωρούσαν σε επιστράτευση απεργών, χωρίς πολλά-πολλά, επικαλούμενοι το δημόσιο συμφέρον. Οι σημερινοί, για να γλιτώσουν την κατακραυγή που συνεπάγεται μια επιστράτευση, στήνουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, κουρελιάζοντας τη νομοθεσία, εξαναγκάζοντας δημόσιους υπάλληλους να παρανομήσουν και δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Κι αυτοί επικαλούμενοι το «δημόσιο συμφέρον».


Τα αποσπάσματα παραπάνω είναι από δυο έγγραφα που υπογράφει ο νεόκοπος γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ν. Αντώνογλου. Τα έγγραφα έχουν ημερομηνία 14 Ιούνη, αριθμούς πρωτοκόλλου 934 και 935 και διατάζουν («εντέλλουμε» λέει) δημόσιους υπάλληλους να παρανομήσουν, προκειμένου να λειτουργήσουν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, για να σπάσουν την απεργία των εργαζόμενων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Εμπνευστής του απεργοσπαστικού σχεδίου είναι ο υπουργός Β. Αποστόλου και οργανωτής του ο γενικός  γραμματέας Ν. Αντώνογλου (ιδιώτης γεωπόνος μέχρι τη συνταξιοδότησή του, που τοποθετήθηκε πρόσφατα σ’ αυτό το πόστο από τον Αποστόλου).

Με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησαν παραβιάζουν την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άμεσος κίνδυνος να κλείσουν οι συνοριακοί Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) και να απαγορευτούν οι εισαγωγές  προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος (κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα) από τρίτες χώρες. Ενας άνθρωπος που στην επαγγελματική του δραστηριότητα υπήρξε πάντοτε ιδιώτης και όχι στην πλευρά εκείνων που οφείλουν να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να στήσει αυτόν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν εισαγωγείς προϊόντων ζωικής προέλευσης. Η δημιουργία του μηχανισμού έπεσε στην αντίληψή μας από τη δημοσίευση του απεργοσπαστικού «φετφά» του Ν. Αντώνογλου στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ). Ξετυλίγοντας το νήμα, βρήκαμε τη διαταγή, η οποία κοινοποιήθηκε σε πολλούς.

Μπαλαντέρ η COSCO

Ο Ν. Αντώνογλου υποχρέωσε τους εργαζόμενους  στο ΣΥΚΕ Πειραιά να πραγματοποιήσουν τους κτηνιατρικούς ελέγχους σε εγκατάσταση της COSCO, γεγονός που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία. Δεν περιορίστηκε μόνο σ' αυτό, αλλά διέταξε και τη μεταφορά προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος οδικώς από τις εγκαταστάσεις της COSCO στον ΟΛΘ, χωρίς να έχει γίνει ο κτηνιατρικός έλεγχός τους στο ΣΥΚΕ Πειραιά!

Οι εταιρίες ξεφόρτωσαν στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά και προϊόντα που προορίζονταν για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ. Βλέπετε, στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει (ακόμα) ιδιωτικό λιμάνι όπως στον Πειραιά. Επειδή, όμως, τα ΣΥΚΕ (όπως όλος ο δημόσιος τομέας) είναι απογυμνωμένα από προσωπικό, φαίνεται πως το ΣΥΚΕ Πειραιά θα καθυστερούσε να πραγματοποιήσει όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους, δεδομένου ότι δέχεται έτσι κι αλλιώς το μεγαλύτερο όγκο προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος από τρίτες χώρες και θα έπρεπε να επιβαρυνθεί και με τα προϊόντα που υπό κανονικές συνθήκες θα ξεφορτώνονταν και θα ελέγχονταν στη Θεσσαλονίκη. Ετσι, η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ αποφάσισε να στείλει αυτά τα προϊόντα στη Θεσσαλονίκη οδικώς και εξέδωσε τη σχετική διαταγή.

Η μεταφορά προϊόντων κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος οδικώς απαγορεύεται ρητά από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, εάν δεν προηγηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι κτηνιατρικοί έλεγχοι στο ΣΥΚΕ που βρίσκεται στο λιμάνι εισόδου των προϊόντων αυτών. Η απαγόρευση θεσπίστηκε με την Οδηγία 78 του 1997, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το ΠΔ 120 του 2000. Τα ΣΥΚΕ υφίστανται περιοδικούς ελέγχους από όργανα της ΕΕ και αν διαπιστωθούν τέτοιου τύπου παρανομίες υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν και να απαγορευτούν οι εισαγωγές προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος από τρίτες χώρες.

Με την απόφασή του αυτή ο Ν. Αντώνογλου βάζει σε περιπέτειες δημόσιους υπάλληλους, τόσο του ΣΥΚΕ Θεσσαλονίκης όσο και του Ε’ Τελωνείου Πειραιά, καθώς τους υποχρεώνει να παρανομήσουν. Οι υπάλληλοι του ΣΥΚΕ παραβίασαν το ΠΔ 120/2000, που προβλέπει να γίνεται ο κτηνιατρικός έλεγχος στο ΣΥΚΕ στο λιμάνι εισόδου, δηλαδή το ΣΥΚΕ Πειραιά,  και ότι απαγορεύεται η προώθηση οδικώς των προϊόντων αυτών χωρίς να έχουν γίνει οι προβλεπόμενοι έλεγχοι. Ενώ το γνωρίζουν αυτό, πέταξαν το μπαλάκι της αντιπαράθεσης με τους απεργούς εργαζόμενους του ΟΛΘ στους εκτελωνιστές, ενημερώνοντας τον ΣΕΘ ότι οι εκτελωνιστές αναλαμβάνουν την υποχρέωση  να περάσουν από την είσοδο του ΟΛΘ όλα αυτά τα προϊόντα και να τα πάνε στο ΣΥΚΕ Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης, Πολυμερίδου Γεσθημανή, απέστειλε τον απεργοσπαστικό «φετφά» Αντώνογλου στους εκτελωνιστές, σημειώνοντας τα εξής: «Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΣΥΚΕ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και αυτό σημαίνει ότι την ευθύνη της προσκόμισης των εμπορευματοκιβωτίων και της διέλευσής τους από την Πύλη του λιμανιού την αναλαμβάνει ο κάθε εκτελωνιστής».

Στη βρόμικη υπόθεση του στησίματος του απεργοσπαστικού μηχανισμού ενεπλάκη από την αρχή και το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που δείχνει ότι δεν πρόκειται για πρωτοβουλία του διδύμου Αποστόλου-Αντώνογλου, αλλά για κυβερνητική απόφαση. Ο Αντώνογλου κοινοποίησε το έγγραφό του, στις 14 Ιούνη, και  στη Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ του υπουργείου Οικονομικών. Ενώ η απλή κοινοποίηση δεν απαιτεί ενέργεια, η Διεύθυνση κοινοποίησε τον «φετφά» Αντώνογλου και στο Ε' Τελωνείο Πειραιά, σαν να μην τρέχει τίποτα. Ηταν σαν να έλεγε στο τελωνείο να κάνει ό,τι ζητά ο Αντώνογλου! Και βέβαια, τέτοιες ενέργειες δε γίνονται από υπηρεσιακούς παράγοντες χωρίς να έχει προηγηθεί εντολή από την πολιτική ηγεσία. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι την επομένη (15 Ιούνη), η εν λόγω Διεύθυνση του ΥΠΟΙΚ έφτιαξε δικό της έγγραφο (αρ. πρωτοκόλλου ΔΤΔΓ1090606ΕΞ2016, εισηγητής Δ. Τσακαλάκης, υπογράφει η προϊσταμένη Σ. Παπαγιάννη), που απευθύνεται στο Ε' Τελωνείο Πειραιά και στο Α' Τελωνείο Θεσσαλονίκης (κοινοποιείται και στο γραφείο του Αντώνογλου), με το οποίο ζητά από τα τελωνεία να εφαρμόσουν τον παράνομο «φετφά» του Αντώνογλου, μεταφέροντας τα εμπορεύματα από τις εγκαταστάσεις της Cosco στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ οδικώς, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητοι κτηνιατρικοί έλεγχοι στο ΣΥΚΕ Πειραιά, όπως απαιτεί ο νόμος! Εντελώς υποκριτικά, τα τελωνεία καλούνται να συνεργαστούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για να εξασφαλιστεί η μη αλλοίωση των προϊόντων! Είναι υποκριτικό αυτό, γιατί κίνδυνος αλλοίωσης δεν υπάρχει. Οι κίνδυνοι είναι άλλοι και τους ξέρουν πολύ καλά: δεν ελέγχεται τι μπορεί να γίνει κατά την οδική μεταφορά.

Ο προϊστάμενος του Ε' Τελωνείου Πειραιά κ. Φλωράτος, αν διώξει τα εμπορεύματα οδικώς για τη Θεσσαλονίκη, θα παρανομήσει και θα έχει ποινικές ευθύνες, γιατί σύμφωνα με τα άρθρα 3, 5, 7 και 9, πρέπει να προηγηθεί ο κτηνιατρικός  έλεγχος και να εκδοθεί το πιστοποιητικό του άρθρου 5 παρ. 1 της οδηγίας 78 του 1997. Η τήρηση των διατάξεων αυτών δεν είναι τυπολατρική και γραφειοκρατική. Είναι προϊόν πολύχρονης πείρας και αποσκοπεί στην προστασία –στοιχειωδώς τουλάχιστον- της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Φλωράτος επικαλείται το έγγραφο της Διεύθυνσής του, όμως -στο βαθμό που ο ίδιος δεν έχει καταγράψει τη διαφωνία του και δεν έχει δεχτεί εντολή να εκτελέσει, παρά τη διαφωνία του- εξακολουθεί να έχει και προσωπικές ποινικές ευθύνες.

Περιττεύει να πούμε ότι θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε αυτή την υπόθεση, που δεν περιορίζεται μόνο στο στήσιμο ενός απεργοσπαστικού μηχανισμού, αλλά συνιστά σκάνδαλο σε βάρος της δημόσιας υγείας, καθώς μετατρέπει σε «σουρωτήρι» το μηχανισμό ελέγχου και τις προβλεπόμενες διαδικασίες, μόνο και μόνο για να σπάσει την απεργία των εργαζόμενων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και για να εξυπηρετήσει τους εισαγωγείς, χάριν των οποίων θυσιάζεται η δημόσια υγεία.

Αντεργατικό μένος

Ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ Ν. Αντώνογλου διέταξε, επιπροσθέτως, τους δημόσιους υπάλληλους του ΣΥΚΕ Πειραιά να πραγματοποιήσουν τους κτηνιατρικούς ελέγχους όχι στις εγκαταστάσεις του, που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης του ΟΛΠ, αλλά σε εγκατάσταση που βρίσκεται στο χώρο της COSCO. Και αυτή η απόφαση είναι παράνομη. Περιττεύει να πούμε ότι δε διασφαλίζεται ότι θα διεξαχθούν όλοι οι κτηνιατρικοί έλεγχοι που είναι απαραίτητοι για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το αντεργατικό μένος των Τσιπροκαμμένων, η θέλησή τους να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, που τις έχουν συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστές δανειστές, τους οδηγούν σε αποφάσεις που κουρελιάζουν τη νομιμότητα και δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Το μόνο που μετράει και για τους σημερινούς κυβερνώντες είναι η εξυπηρέτηση των καπιταλιστών-εισαγωγέων ζωικών προϊόντων. Επαναλαμβάνουμε: δεν πρόκειται μόνο για το ψωμί των εργαζόμενων στα λιμάνια, που απεργούν. Πρόκειται και για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς το σύστημα κτηνιατρικού ελέγχου ευαίσθητων τροφίμων γίνεται σουρωτήρι. Εχουμε, λοιπόν, έναν επιπλέον λόγο «να μπήξουμε τις φωνές», αναγκάζοντας την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να πάρει πίσω τις παράνομες αποφάσεις της.

Γεράσιμος Λιόντος

 
Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων: Πάρτε πίσω τις παράνομες αποφάσεις

Σε καταγγελία για το στήσιμο του παράνομου απεργοσπαστικού μηχανισμού προέβη την περασμένη Πέμπτη η ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων), που εκπροσωπεί τους γεωπόνους, δασολόγους, κτηνίατρους, ιχθυολόγους και γεωλόγους που υπηρετούν στο δημόσιο. Την παραθέτουμε χωρίς κανένα δικό μας σχόλιο.

Αθήνα 23-6-2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως πρώτη φορά Αριστερή κυβέρνηση, υφαίνει απεργοσπαστικό μηχανισμό, για να σπάσει την απεργία των εργαζόμενων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Στα σχέδια αυτά εμπλέκει τους Κτηνιάτρους Υπαλλήλους του ΥΠ.Α.Α.Τ., που υπηρετούν στους Σταθμούς Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), εντέλλοντάς τους να παραβιάσουν την Εθνική και την Ενωσιακή Νομοθεσία που καθορίζει την λειτουργία των ΣΥΚΕ, προφασιζόμενη λόγους Δημόσιου συμφέροντος για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

Ενώ η Εθνική και η Ενωσιακή Νομοθεσία, σαφώς καθορίζει πως απαγορεύεται ρητά η μεταφορά τροφίμων ζωικής προέλευσης, προερχομένων από τρίτες χώρες, εάν δεν προηγηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι Κτηνιατρικοί έλεγχοι στους ΣΥΚΕ, που βρίσκονται στα σημεία εισόδου των προϊόντων αυτών, η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ., καταστρατηγώντας προκλητικά τις διατάξεις αυτές, εντέλλει τους Κτηνιάτρους που υπηρετούν στους ΣΥΚΕ να εξετάζουν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που προέρχονται από τρίτες Χώρες, σε ιδιωτικούς χώρους, εκτός των καθορισμένων και θεσμοθετημένων σημείων ελέγχου στο Λιμάνι του Πειραιά.

Επίσης επιβάλλει την μεταφορά τους οδικώς εντός της επικράτειας, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί οι προβλεπόμενοι έλεγχοι, αδιαφορώντας για την νομιμότητα και την Δημόσια Υγεία.

Αγνοεί επίσης σκόπιμα πως οι ΣΥΚΕ υφίστανται περιοδικούς ελέγχους από όργανα της Ε.Ε. και αν διαπιστωθούν τέτοιου τύπου μη νόμιμες ενέργειες, υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν και να απαγορευτούν οι εισαγωγές προϊόντων Κτηνιατρικού ενδιαφέροντος από τρίτες Χώρες.
Η ΠΟΓΕΔΥ καταδικάζει τις παράνομες αυτές αποφάσεις της διοίκησης του ΥΠ.Α.Α.Τ. και ζητά την άμεση ανάκλησή τους.

Δηλώνει πως θα προασπίσει τη νομιμότητα των Υπηρεσιακών ενεργειών των Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως αυτή προβλέπεται στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και δεν θα επιτρέψει σε κανένα να τους εμπλέξει στις αντιεθνικές, αντιεργατικές πολιτικές και στα σχέδια ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας.

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 25 ΙΟΥΝΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου