.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΤΑ ΑΝΕΞΟΔΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΛΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

Του ΑΡΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ

Από την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, γνωστοί και μη εξαιρετέοι εθνικιστές και παραδοσιακοί εκπρόσωποι του ατλαντισμού στην Ελλάδα άρχισαν να λανσάρουν ένα πολύ επικίνδυνο σενάριο. Σύμφωνα με αυτό, η Τουρκία μετεξελίσσεται σε γεωπολιτική "μαύρη τρύπα" και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ κλυδωνίζονται, γεγονός που προσφέρει στην Ελλάδα την "ευκαιρία" να αναβαθμιστεί ως προνομιακός, στρατηγικός εταίρος των Αμερικανών στην ανατολική Μεσόγειο. Οι θιασώτες αυτών των απόψεων καλούν την κυβέρνηση Τσίπρα να εκμεταλλευτεί γρήγορα τη συγκυρία, προσφέροντας διευκολύνσεις και υπηρεσίες στον αμερικανικό παράγοντα, με την προσδοκία ότι θα τις εξαργυρώσει τόσο στο οικονομικό πεδίο, όσο και στα "εθνικά θέματα". 

Τροφή σ' αυτού του είδους τη φιλολογία έδωσε η επίσκεψη του Τζακ Λιου στην Αθήνα. Με συνέντευξή του στους Financial Times, η οποία συνέπεσε με την επίσκεψή του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η αναταραχή στην Τουρκία ενισχύει την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας. Περιχαρής ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι "πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή" για να προσθέσει ότι "είναι αναγκαίο να ενδυναμωθεί ο ρόλος της χώρας μας".
 
Επί της ουσίας, η αόριστη, φραστική "υποστήριξη" του Λιου στο αίτημα για κάποιου είδους ελάφρυνση (ούτε λόγος για μερική διαγραφή) του ελληνικού χρέους είναι εντελώς ανέξοδη για τις ΗΠΑ- άλλωστε, είναι κυρίως οι Γερμανοί και οι λοιποί Ευρωπαίοι εκείνοι που θα καλούνταν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Στην πράξη, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να "σταυρώνουν" την Ελλάδα, αφού, ως ηγεμονική δύναμη στο ΔΝΤ, πιέζουν για ακόμη πιο σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, πλήρη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας και σειρά άλλων αντιδραστικών "μεταρρυθμίσεων" τις οποίες δεν παρέλειψε να ζητήσει και χθες ο κ. Λιου, στην Αθήνα. 

Όσο για το πώς μπορεί "να ενδυναμωθεί ο ρόλος της χώρας μας", ο κ. Τσίπρας γνωρίζει άριστα πώς βλέπει το θέμα ο αμερικανικός παράγοντας: συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα, επικείμενη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη (όπου τα πράγματα αγριεύουν, όπως έδειξε η κατάρριψη γαλλικού, μαχητικού αεροσκάφους, που αποκάλυψε την εμπλοκή ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη χώρα), πλήρης υποταγή της Ελλάδας στην αμερικανική, αντιρωσική στρατηγική στο θέμα των αγωγών- τη στιγμή που η Τουρκία συζητά και πάλι με τον Πούτιν το σχέδιο του νότιου αγωγού- και γενικότερα βαθύτερη ενσωμάτωση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. 

Οι κίνδυνοι από μια τέτοια, επαπειλούμενη εξέλιξη είναι προφανείς. Γίνονται δε ακόμη μεγαλύτεροι καθώς μια Ελλάδα που θα ανταγωνιστεί την Τουρκία ως ο πιο πολύτιμος και αξιόπιστος "λοχίας" των ΗΠΑ στην περιοχή θα προκαλέσει την εχθρότητα όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και του λαού της γειτονικής χώρας, που αυτή τη στιγμή πνέει τα μένεα εναντίον της Αμερικής, θεωρώντας ότι αν δεν υποστήριξε, πάντως δεν αποθάρρυνε κι όλας το αποτυχημένο, πολύνεκρο πραξικόπημα. Η επικίνδυνη όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα είναι μια πολύ πιθανή επίπτωση μιας παρόμοιας πολιτικής. 

Σ'αυτό το φόντο, οι δυνάμεις της Αριστεράς καλούνται να αντιταχθούν με αποφασιστικότητα σε κάθε βήμα περαιτέρω εμπλοκής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς και τους τυχοδιωκτιμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή και σε όσους συνδαυλίζουν ένα κλίμα εθνικιστικού ανταγωνισμού με την Τουρκία, σ'αυτή την τόσο κρίσιμη, και για τις δύο χώρες, συγκυρία. Να πρωτοστατήσουν στην αλληλεγγύη προς το λαό και τις αριστερές, δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών τους ελευθεριών και να υπερασπιστούν σθεναρά μια πολιτική ειρήνης και φιλίας με τον τουρκικό λαό, μακριά από εθνικιστικές ψυχώσεις και ιμπεριαλιστικές επιδιαιτησίες.

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου