.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Το Ναυτικό Πρακτορείο Χανδρή μέτοχος της Irodotos που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Petrobras


Ποια ελληνική εταιρία είναι η μέτοχος της Irodotos Navegacion η οποία κατονομάζεται σε επίσημη κατάθεση στις εισαγγελικές αρχές στης Βραζιλίας ότι έδωσε προμήθεια προκειμένου να πάρει κάποια από τις δουλειές του γίγαντα των πετρελαίων Petrobras. Σύμφωνα με το ΦΕΚ του 2000 που δημοσιεύει το mononews.gr μέτοχος της συγκεκριμένης εταιρίας τουλάχιστον εκείνη την εποχή εμφανίζεται το Ναυτικό Πρακτορείο Χανδρή ΕΠΕ. Για την ακρίβεια μέτοχοι της συγκεκριμένης ΕΠΕ είναι η ΕΒΕΚ , η Irodotos Navegation SA., η Peguin Trading LTD και η Homer Navegacion LTD. Βέβαια έκτοτε στα ΦΕΚ δεν υπάρχει καμιά αναφορά ότι η εταιρία έχει αλλάξει μετόχους. Οπότε το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι μέτοχοι της EΠΕ είναι οι προαναφερθείσες εταιρίες.

To ΦΕΚ του 2000 που δείχνει ότι μέτοχος της IRODOTOS είναι το Ναυτικό Πρακτορείο Χανδρή
To ΦΕΚ του 2000 που δείχνει ότι μέτοχος της IRODOTOS είναι το Ναυτικό Πρακτορείο Χανδρή
Μάρκος Φόρος. Τέως στέλεχος ομίλου Χανδρή
Μάρκος Φόρος. Τέως στέλεχος ομίλου Χανδρή

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει περαιτέρω έρευνα του mononews.gr . Κατά καιρούς διευθυντής των εταιριών Irodotos και Homer (μετόχων του Ναυτικού Πρακτορείου Χανδρή ΕΠΕ) εμφανίζεται ο κ. Μάρκος Φόρος ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν για λογαριασμό της εφοπλιστικής οικογένειας Χανδρή στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο στέλεχος εδώ και κάποιους μήνες έχει αποχωρήσει από την εταιρία καθώς του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στην Κύπρο γι αδιάφορα αδικήματα. Μεταξύ άλλων ο κ. Φόρος σύμφωνα με την έρευνα του mononews.gr εκπροσωπούσε η εκπροσωπεί  και τις εξής εταιρίες CHANDRIS AMERICA LINES, S.A. PYTHAGORAS NAVEGACION S.A. PARALLOS NAVEGACION , S.A. IRODOTOS NAVEGACION S.A. DEMOSTHENES NAVEGACION S.A. EURIPIDES NAVEGACION S.A. HOMER NAVEGACION CO.LTD. S.A. και ATLANTIC MARITIME SERVICES S.A.

Οι εταιρίες που ήταν μέλος του ΔΣ ο Μάρκος Φόρος
Οι εταιρίες που ήταν μέλος του ΔΣ ο Μάρκος Φόρος

Όλη η κατάθεση του Machado στο mononews.gr 

Στην Βραζιλία πλέον όλες οι συμφωνίες του πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras και της θυγατρικής του Transpetro με ναυτιλιακές εταιρείες, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα μετά τις αποκαλύψεις του πρώην επικεφαλής της Transpetro και πρώην Βραζιλιάνου πολιτικού Sergio Machado για μίζες εκατομμυρίων που λάμβανε η εταιρεία, οι οποίες κατόπιν κατέληγαν στις τσέπες πολιτικών προσώπων της χώρας.

Μεταξύ των εταιρειών που κατονόμασε ο Machado για μίζες προς την Petrobras περιλαμβάνεται και μία ελληνικών συμφερόντων, η οποία αρχικά δεν είχε αποκαλυφθεί, όμως ο γιος του Sergio Machado, Expedito, αποκάλυψε ότι πρόκειται για την Irodotos Navegacion, μία offshore εταιρεία με έδρα τον Παναμά.

Η εταιρία αυτή σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Παναμά υπάρχει από 1966. Όπως αποκάλυψε ο γιος του Machado στις αρχές της Βραζιλίας, τον Φεβρουάριο του 2012 ο πατέρας του τον έστειλε στο Παρίσι, προκειμένου να δώσει οδηγίες για την πληρωμή μίας μίζας της τάξεως των 1,86 εκατομμυρίων βραζιλιάνικων ρεάλ (περίπου 515.000 ευρώ) από την Irodotos Navegacion, συγκαλυμμένη υπό τη μορφή «προμήθειας» για να μη φαίνεται ότι πρόκειται για παράνομη πληρωμή.

Εκτός από την Irodotos, στο σκάνδαλο Petrobas με τις μίζες εμπλέκονται και μεγάλες εταιρείες τάνκερ, και συγκεκριμένα οι Teekay, Lauritzen Tankers, Knutsen Shuttle Tankers και Viken Shipping, οι οποίες πάντως αρνούνται πως γνώριζαν οτιδήποτε για παράνομες πληρωμές προς τον βραζιλιάνικο κολοσσό.

Άλλωστε, ο Sergio Machado επιβεβαίωσε πως σε κάποιες περιπτώσεις οι εταιρείες δε γνώριζαν ότι οι αντιπρόσωποί τους στη Βραζιλία έδιναν μίζες, αφού αυτές δίνονταν με την δήθεν αιτιολόγηση της νόμιμης προμήθειας.
Sérgio Machado. Πρώην Στέλεχος Petrobas
Sérgio Machado. Πρώην Στέλεχος Petrobas
Ειδικά για την Teekay Norway, θυγατρική της αμερικανικής Teekay, ο Machado κατέθεσε ότι οι μίζες συνολικού ύψους περίπου 630 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η Transpetro δεν δόθηκαν άμεσα σε αυτήν, αλλά μέσω του Felipe Parente, πρώην στενού συνεργάτη του Machado.

Ο εκπρόσωπος της Teekay, Jonathan Anthony, δήλωσε πως η εταιρεία ερευνά τους ισχυρισμούς του Machado. «Φυσικά λαμβάνουμε υπ’ όψιν αυτούς τους ισχυρισμούς πολύ σοβαρά και έχουμε ξεκινήσει μία εσωτερική έρευνα για να διαπιστώσουμε την ακρίβεια αυτών των ισχυρισμών και για να κάνουμε αλλαγές στα προγράμματα συμμόρφωσής μας αν χρειαστεί», τόνισε. «Η Teekay διαθέτει ισχυρά προγράμματα κατά της διαφθοράς, καθώς και αυστηρά συστήματα επιχειρηματικής συμπεριφοράς. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στα υψηλότερα επίπεδα συμμόρφωσης».

Έκπληξη για την εμπλοκή της Knutsen στην υπόθεση Petrobas εξέφρασε εξάλλου το στέλεχος της εταιρείας John Einar Dalsvaν. O Dalsvag παραδέχθηκε πως στις συμφωνίες της Knutsen με την Transpetro υπήρχε μία προμήθεια, η οποία όμως είναι συνηθισμένη διαδικασία στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί μας προκαλούν μεγάλη έκπληξη. Είμαστε δεσμευμένοι στα υψηλότερα ηθικά στάνταρ και έχουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε παράνομη πληρωμή», ξεκαθάρισε.

Για την εμπλοκή της νορβηγικής Viken Shipping, που φέρεται να έχει δώσει μίζες ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, ο γιος του Sergio Machado ανέφερε πως η εταιρεία πιθανότατα δε γνώριζε ότι πλήρωνε μίζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον ενδιάμεσo Paulo Haddad, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό της Viken.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Haddad μετά τις αποκαλύψεις του Machado παραδέχθηκε ότι έδρασε ανεξάρτητα από την Viken και χωρίς η εταιρεία να γνωρίζει τις συναλλαγές του, ζητώντας να μην κατηγορηθεί η νορβηγική εταιρεία.

Η διοίκηση της Irodotos Navegación 

Δείτε παρακάτω ποια είναι η IRODOTOS NAVEGACION S.A. έτσι όπως είναι καταγραμμένη στα αρχεία του ΠΑΝΑΜΑ.

IRODOTOS NAVEGACION S.A.
Company Number
267662
Status
Disuelto
Incorporation Date
28 April 1966 (about 50 years ago)
Company Type
SOCIEDAD ANONIMA
Jurisdiction
Panama
Registered Address
PROVINCIA PANAMÁ
Panama
Agent Name
ICAZA, GONZALEZ- RUIZ Y ALEMAN
Directors / Officers
CHARALAMBOS THEODOROS SYNODINOS, director / presidente
CHRISTIY GEORGES PETERS, suscriptor
ICAZA, GONZALEZ- RUIZ Y ALEMAN, agent
KATHERYN B DELIS, suscriptor
MICHAEL G. SKORDIAS, director / secretario
MICHAEL G. SKORDIAS, tesorero
NIKOLAOS G. MIAOULIS, director / vicepresidente

πηγή: mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου