.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Γιατί είναι ασύλληπτος ο μέγας χρηματοδότης του «Noor 1»;

Οι ελλείψεις και οι παραλείψεις της ανάκρισης ρίχνουν τη σκιά τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, στη δίκη για το πλοίο «Noor 1», που μετέφερε 2 τόνους ηρωίνης.
Λίγες μέρες πριν από την έκδοση της απόφασης, οργιάζει το παρασκήνιο για να μείνουν στο απυρόβλητο οι «εγκέφαλοι» της «επιχείρησης» που χρηματοδότησαν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ την αγορά και μεταφορά των ναρκωτικών στο λιμάνι της Ελευσίνας, τον Ιούνιο του 2014.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις επεσήμαναν στο «Π» τα κενά του ανακριτικού έργου, που είχαν ως αποτέλεσμα να συσκοτίσουν αντί να διαλευκάνουν σημαντικές πτυχές της υπόθεσης.

Για παράδειγμα:


α) Δεν έγινε άρση του τραπεζικού απορρήτου για κανέναν από τους κατηγορουμένους.

β) Δεν έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τους βασικούς κατηγορουμένους κατά τις ημέρες που το «Noor 1» έκανε το ταξίδι από τον Περσικό κόλπο προς τη χώρα μας.

γ) Δεν ζητήθηκαν τα βίντεο από τις κάμερες που υπήρχαν στις οικίες γύρω από τη βίλα της συζύγου του εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 500 κιλά ηρωίνης.

δ) Δεν ζητήθηκαν,επίσης, στοιχεία από τις κάμερες ασφαλείας των ξενοδοχείων «Grand Resort» και «Χίλτον», όπου διέμεναν οι αλλοδαποί συνεργάτες στη διακίνηση των ναρκωτικών.

ε) Δεν υπήρξε αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αρμόδιες αρχές της Αιγύπτου, προκειμένου να διαβιβαστούν στη χώρα μας τα σχετικά έγγραφα, έτσι ώστε να διακριβωθεί ποιος κατέβαλε το αντίτιμο για τη διέλευση του πλοίου από τη διώρυγα του Σουέζ.

στ) Δεν εκδόθηκε βούλευμα που να νομιμοποιεί στην υπόθεση του «Noor 1» υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες από την ΕΥΠ κατά τη διάρκεια έρευνας άλλων εγκλημάτων (π.χ.«στημένα» παιχνίδια). Από τις συνομιλίες αυτές φέρεται να προκύπτουν στοιχεία και για το ναρκοπλοίο.

Όπως ανέφεραν στο «Π» νομικοί κύκλοι, όλες αυτές οι παραλείψεις φαίνεται κατά «σατανική σύμπτωση» να ευνοούν τον βασικότερο από τους κατηγορουμένους στη δίκη, επιχειρηματία Αιμίλιο Κοτσώνη, ο οποίος είχε διατελέσει και στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, και όσους κρύβονται πίσω από αυτόν. «Είναι προφανές», έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, «ότι ο Κοτσώνης δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την αγορά των 2 τόνων ηρωίνης, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Εμφανίζεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως ο βασικότερος κρίκος της υπόθεσης, αλλά ο πραγματικός αρχηγός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος και να εμφανίζεται ως παράγοντας της οικονομικής ζωής του τόπου». Γνωρίζοντας, ωστόσο, ο 52χρονος επιχειρηματίας τα… κενά της ανάκρισης, υπεραμύνθηκε στο δικαστήριο της αθωότητάς του, ισχυριζόμενος ότι η μοναδική εμπλοκή του είναι η δημιουργία εταιρειών για την εμπορία πετρελαιοειδών. Και φυσικά διέψευσε στην απολογία του τους ισχυρισμούς των συγκατηγορουμένων του, Κωνσταντίνας Αλεξανδρή και Πέτρου Καλαφάτη, ότι ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης του «Noor 1» και εκείνος κανόνισε από την αρχή έως το τέλος την αγορά και μεταφορά στην Ελλάδα της μεγαλύτερης ποσότητας ηρωίνης που έχει κατασχεθεί ποτέ στην Ευρώπη.

Οι συνομιλίες 
Χαρακτηριστικές είναι οι συνομιλίες του Κοτσώνη με τον Μάκη Γιαννουσάκη, που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ (24 Ιουνίου 2012) κατά τη διάρκεια της έρευνας για τους «στημένους» αγώνες.

Κ.: Εγώ με το ποσοστό δεν τους έχω πει ΟΚ.

Γ.: Εντάξει, πες μου όπως θες εσύ να το χειριστώ. […]

Κ.: Άκου, θα πάρουμε αυτά τα ποσοστά, αλλά το καράβι δεν θα το ξεπληρώσουμε εμείς, κι όποιος βάλει καράβι θα παίρνει ποσοστά το 50% κι από 25% οι άλλοι.

Γ.: Δηλαδή, άμα βάλουμε το δικό μου, θα παίρνουμε εμείς 50%;

Κ.: Όχι, δεν… Θα πάρεις εσύ 50% και εγώ κι οι άλλοι από 25%.

Γ.: Λέω να το αφήσουμε έτσι όπως είναι να πάνε εκεί, εφόσον κάναμε την πρώτη συζήτηση, τελείωσε μια χαρά, εγώ πήρα και τον Πάνο, τώρα να του πω για το θέμα ότι έχει γίνει εμπλοκή στη Συρία να μου ετοιμάσει τον Έλληνα τον υποπλοίαρχο να στείλουμε το καράβι στην Αίγυπτο, δεν μας παίρνει να περιμένουμε. Ο Σύριος φεύγει άνετα και πάει στην Αίγυπτο χωρίς βίζα, χωρίς τίποτα, κατάλαβες. Οι Ινδοί, θα τους φέρω αυτή την εβδομάδα κι έχω υποπλοίαρχο και μηχανικό Ινδούς (σ.σ.: είναι οι προφυλακισμένοι), αύριο αν μου βάλει τον Έλληνα αυτόν τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής για πλοίαρχο μού το πάει Πορτ Σάιντ, καβαλάει ο άλλος και συνεχίζει. […]

Κ.: Ναι.

Γ.: Θα του δώσουμε, ξέρω εγώ, δυο-τρία χιλιάρικα να μας το κατεβάσει στην Αίγυπτο, δεν είναι τίποτα. […]

Σε μία άλλη συνομιλία με συγκατηγορούμενό του ο Κοτσώνης λέει: «Δεν θέλω να με δει ο δικηγόρος. Εγώ δεν πρέπει να υπογράφω πουθενά, κατάλαβες τι σου λέω; Καλό είναι να μην ξέρει ούτε ο δικηγόρος…».

Τέλος, άλλη μία συνομιλία που αφορούσε «δουλειές στο Ντουμπάι» είχε ο Κοτσώνης και με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Μάιο του 2012:

Κ.: Έχω βρει άκρη εκεί πέρα.

Μ.: Πού;

Κ.: Στο Ντουμπάι.

Μ.: Με ποιον;

Κ.: Θα κατεβάσουμε το καραβάκι ένα χιλιαράκι που έχει εδώ πέρα ο… που καθόταν από πίσω μας.

Μ.: Μμμ…

Κ.: Και θα μαζεύουμε πετρελαιάκι από τους Ιρανούς ψαράδες εκεί πέρα.

Μ.: Πρόσεξε, εγώ δεν θέλω να ασχοληθώ με αυτά τα πράγματα καθόλου. Άλλο να πάρεις μια εταιρεία μεγάλη εκεί πέρα και να κάνεις δουλειά και να ’ναι…

Κ.: Όχι, κοίταξε, αυτό είναι μια άλλη δουλειά. Απλώς θα είμαστε εκεί πέρα και θα κάνουμε τα connection και να πάμε να πάρουμε μια ωραία αντιπροσωπεία να πάρουμε από ένα διυλιστήριο πετρέλαιο.

Μ.: Ναι, εγώ, δεν με απασχολεί εμένα αυτό με αυτούς, γιατί με έναν άλλον που εμφανίστηκες εκεί πέρα ο… ήτανε, που πήγες στον… με ποιον πήγες μωρέ;

Κ.: Στον…

Μ.: Δεν μου κάνει ούτε ο άνθρωπος, ούτε το όλο σκηνικό, κατάλαβες;

Κ.: Κάνει τη δουλειά του.

Μ.: Το ξέρω, όμως αυτό που θέλω είναι τελείως διαφορετικό όπως το είχα στο μυαλό μου, γι’ αυτό έλεγα να αγοράσουμε εταιρεία εκεί πέρα μεγάλη ή να γίνει η επένδυση με κάποιους μεγάλους εκεί πέρα, κατάλαβες τι λέω, αλλιώς δεν μπορεί να γίνει αυτό, θα τα πούμε από κοντά τώρα αυτά στο γραφείο μου…

Η υπεράσπιση, ωστόσο, του Κοτσώνη αντιτείνει ότι οι συνομιλίες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί το 2012 και επομένως δεν μπορεί να έχουν οποιαδήποτε σχέση με το «Noor 1», που πραγματοποίησε το ταξίδι με τα ναρκωτικά το καλοκαίρι του 2014, δηλαδή δύο ολόκληρα χρόνια αργότερα.

 Η ναυτιλιακή Arab Waves
Το δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, εστίασε με τις ερωτήσεις του στη ναυτιλιακή εταιρεία Arab Waves με έδρα την ελεύθερη ζώνη της Χαμρίγια, στο εμιράτο Σάρτζα, που ίδρυσε ο Κοτσώνης στις 9 Σεπτεμβρίου 2013 και είχε διάρκεια ισχύος ενός έτους, δηλαδή έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2014, με αντικείμενο τη διαχείριση και τη ναύλωση πλοίων.

Οι λιμενικοί, πάντως, στις καταθέσεις τους υποστήριξαν ότι η εν λόγω εταιρεία στήθηκε για τη διακίνηση των 2 τόνων ηρωίνης, ενώ, σύμφωνα με έγγραφα, λίγες μέρες μετά την κατάσχεση του φορτίου στην Ελευσίνα (Ιούλιος 2014) αφαιρέθηκαν από το σχετικό site όλα τα δεδομένα της εταιρείας, ακόμη και η επωνυμία της.

 Οι περίεργοι θάνατοι
Ερωτήματα πλανώνται στην αίθουσα του δικαστηρίου και για τους αναπάντεχους θανάτους δύο εκ των βασικών κατηγορουμένων, του 41χρονου Τούρκου ΣερχάνΜπασκάλ και του 32χρονου Ινδού α΄ μηχανικού του «Noor 1». Ο πρώτος ξεψύχησε στις 20 Ιουλίου 2014, κατά τη μεταφορά του από τις φυλακές Κορυδαλλού στο νοσοκομείο. Ο ιατροδικαστής απέδωσε τον θάνατό του σε παθολογικά αίτια, αφού έπασχε από αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS). Ωστόσο, η μεταφορά του στο νοσοκομείο καθυστερήστε για περίπου τέσσερις ώρες, χωρίς ποτέ κανένας υπεύθυνος να δώσει εξηγήσεις για αυτό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπασκάλ είχε σοβαρό ρόλο στη μεταφορά της ηρωίνης στη χώρα μας και ήταν συνδετικός κρίκος με άλλους ομοεθνείς του στο Βέλγιο, οι οποίοι θα ήταν και οι τελικοί παραλήπτες.

Ο 32χρονος Ινδός μηχανικός πέθανε στις 17 Απριλίου 2016 κατά τη μεταφορά του από το Α.Τ. Δραπετσώνας, όπου «διέμενε» μαζί με άλλους ομοεθνείς μέλη του πληρώματος –επειδή δεν είχαν χρήματα να νοικιάσουν κατοικία μέχρι να περατωθεί η δίκη– στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Ο θάνατός του αποδόθηκε επίσης σε παθολογικά αίτια.

 Η έρευνα του ΣΔΟΕ
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, φέρεται να προέκυψαν στοιχεία ότι τα εισιτήρια αλλοδαπών μελών του πληρώματος του «Noor1» πληρώθηκαν από εταιρεία συμφερόντων εφοπλιστή που έχει σχέση με μεγάλη ΠΑΕ. Η ανακρίτρια, στις αρχές του 2016, έδωσε παραγγελία στο ΣΔΟΕ να διερευνήσει τη συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς και να διερευνηθεί αν βασικοί κατηγορούμενοι για το«Noor 1», αλλά και πρόσωπα που δεν παραπέμφθηκαν ενέχονται σε «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος. Η έρευνα αυτή, αν και έχουν περάσει μήνες, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ως δικαιολογία φέρεται η «αποψίλωση» του ΣΔΟΕ με τη μεταφορά 500 περίπου υπαλλήλων στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων…

 Τι γνωρίζουν οι Αμερικανοί
Ένα ακόμα περίεργο στοιχείο της υπόθεσης είναι οι πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί πράκτορες της DEA έχουν στην κατοχή τους τηλεφωνικές συνομιλίες προσώπων που εμπλέκονται στη διακίνηση των 2 τόνων ηρωίνης και δεν βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα έχει αρνηθεί έως σήμερα να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει, μέσω κύκλων της, τις πληροφορίες αυτές που έχουν δημοσιευθεί σε πολλά ΜΜΕ. Γιατί άραγε;

Μήπως επειδή, όπως λένε οι «κακές γλώσσες», κάποιοι από τους εμπλεκόμενους τυχαίνει να έχουν κάποιες εταιρείες τους εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης;

Κάτω από αυτές τις παραλείψεις της ανάκρισης, τις ελλείψεις της δικογραφίας, τις ανολοκλήρωτες έρευνες, τους περίεργους θανάτους και την εμπλοκή ξένων υπηρεσιών, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καλείται –μετά την ολοκλήρωση και των αγορεύσεων των δικηγόρων των 33 κατηγορουμένων– να εκδώσει την απόφασή του για την πολύκροτη αυτή υπόθεση.

Όπως εκτιμούν δικαστικοί κύκλοι, το κομβικότερο σημείο είναι η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον Αιμίλιο Κοτσώνη. Εάν καταδικαστεί ο 52χρονος επιχειρηματίας –όπως πρότεινε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας, Μαρία Τρουπή, που θεώρησε ότι είχε κυρίαρχο ρόλο–, οι έρευνες θα συνεχιστούν, προκειμένου να αναζητηθεί ο χρηματοδότης του φορτίου. Εάν το δικαστήριο πειστεί από τους ισχυρισμούς του Κοτσώνη και τον αθωώσει, η υπόθεση του «Noor 1» θα κλείσει, χωρίς ποτέ να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί αρχηγοίμίας από τις μεγαλύτερες διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις…

Του Γιάννη Σιδηρόπουλου

πηγή: paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου