.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΕΔΡΑΙΩΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΖΩΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ''ΑΦΩΝΗ'' ΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

Διανύουμε την τέταρτη μέρα που η Τουρκία, με την κάλυψη πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ, ενισχύει και κλιμακώνει την παράνομη στρατιωτική εισβολή της στη Συρία και εδραιώνει μια ευρεία Τουρκική ζώνη στο Συριακό έδαφος, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από την άφωνη και εθελόδουλη ελληνική κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα ξεπουλημένα μνημονιακά κόμματα.   

Ο λόγος είναι απλός: Η μνημονιακή Ελλάδα είναι δορυφόρος των ΗΠΑ και χώρα έναντι της Τουρκίας, σε θέματα, ιδιαίτερα, που η τελευταία θεωρεί μείζονος σημασίας για τα συμφέροντα της στην περιοχή.   

H Iskra θα συνεχίσει να καταγγέλλει καθημερινά την Τουρκική εισβολή στη Συρία, που συνιστά μάλλον τη μόνιμη εγκατάσταση της στο Συριακό έδαφος και να καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει ουσιαστικά στην τουρκική μεθόδευση να ελέγξει τις Συριακές εξελίξεις, η οποία θα προκαλέσει και νέες επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή.

Ν.Ζ
 
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑ

Νέα δεδομένα στο Συριακό και την ευρύτερη περιοχή δημιουργεί η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Ειδικές δυνάμεις, πολεμικά αεροπλάνα και άρματα μάχης της Τουρκίας εξαπέλυσαν αστραπιαία εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη μεθοριακή, συριακή πόλη Τζαραμπλούς, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές και εγκαθιστώντας υποστηριζόμενες από την Άγκυρα δυνάμεις Σύρων αντικαθεστωτικών

Πραγματικός στόχος της επιχείρησης ήταν να αποτραπεί η άλωση της Τζαραμπλούς από τους Κούρδους μαχητές του PYD, οι οποίοι την πολιορκούσαν και ετοιμάζονταν να την καταλάβουν, έχοντας ήδη εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τη γειτονική πόλη Μανμπίτζ, στις 12 Αυγούστου, με την υποστήριξη των Αμερικανών. Το γεγονός αυτό θορύβησε σφόδρα την Άγκυρα, καθώς ενδεχόμενη άλωση της Τζαραμπλούς, στρατηγικής σημασίας πόλης στη δυτική όχθη του Ευφράτη, θα οδηγούσε στην ενοποίηση των υπό κουρδικό έλεγχο συριακών εδαφών σε μια μεγάλη λωρίδα, μήκους 700 χιλιομέτρων, από τα σύνορα με το Ιράκ μέχρι τη βορειοδυτική Συρία, παράλληλα προς τα τουρκικά σύνορα. Η δημιουργία ντε φάκτο αυτόνομης κουρδικής οντόητας στη βόρεια Συρία, ο απόλυτος δηλαδή εφιάλτης για την Άγκυρα, θα γινόταν έτσι πραγματικότητα.

Με τη στρατιωτική της επέμβαση, η Τουρκία πέτυχε αυτό που αποτελούσε μόνιμη επιδίωξή της εδώ και αρκετό καιρό, αλλά προσέκρουε στην αντίθεση της Ρωσίας και τις ταλαντεύσεις της Δύσης: τη δημιουργία “ουδέτερης ζώνης”, υπό τουρκικό έλεγχο, στη βόρεια Συρία, η οποία θα αποτρέπει την ενοποίηση των κουρδικών περιοχών και θα λειτουργεί ταυτόχρονα ως μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων, εκτός τουρκικής επικράτειας. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι η εν λόγω ζώνη, που ήδη δημιουργείται, θα έχει μήκος 98 χιλιόμετρα και βάθος 45, από την Τζαραμπλούς μέχρι το Αζάζ, απομονώνοντας τον κουρδικό θύλακο του Αφρίν, στα δυτικά, από τις υπόλοιπες κουρδικές περιοχές, ανατολικά του Ευφράτη. 

Την τουρκική εισβολή διευκόλυνε κατά πολύ η προσέγγιση του Ερντογάν με τον Πούτιν, που είχε προετοιμαστεί από τον Ιούνιο, αλλά επιταχύνθηκε από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, που προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις στις σχέσεις Άγκυρας- Ουάσιγκτον. Το πράσινο φως που έδωσε ο Ερντογάν για την κατασκευή του μεγάλου αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου και η στροφή του στο Συριακό, με την αποδοχή της παραμονής του Άσαντ στην εξουσία για μια μεταβατική περίοδο, ήταν οι πιο χειροπιαστές εκφράσεις αυτής της προσέγγισης. Η πολύ χαλαρή αντίδραση της Μόσχας στην τουρκική εισβολή, για την οποία είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων η Ρωσία, υποδηλώνει την ανοχή της στην τουρκική επέμβαση. 

Το τολμηρό άνοιγμα του Ερντογάν προς τον Πούτιν προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν μπορούσε να μην υπολογίσει το γεγονός ότι ο Ερντογάν εμφανίζεται, τουλάχιστον συγκυριακά, παντοδύναμος στο εσωτερικό μέτωπο. Τόσο η Κεμαλική όσο και η εθνικιστική αντιπολίτευση ταυτίστηκαν με την κυβέρνηση εναντίον του Γκιουλέν και των στασιαστών, μάλιστα ο Ερντογάν μίλησε μαζί με τον Κεμαλικό ηγέτη Κιλιτσντάρογλου σε τεράστιο συλλαλητήριο εναντίον των πραξικοπηματιών. Το κύμα του αντιαμερικανισμού στην Τουρκία διατρέχει σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, καθώς είναι διάχυτη η υποψία ότι οι ΗΠΑ αν δεν οργάνωσαν, πάντως δεν είδαν με κακό μάτι την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. 

Όλα αυτά οδήγησαν τους Αμερικανούς σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης του Ερντογάν, με τίμημα την προδοσία των Κούρδων. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε επίσημα την Άγκυρα την ημέρα της τουρκικής επέμβασης στη βόρεια Συρία, την οποία υποβοήθησαν (μάλλον συμβολικά) αμερικανικά αεροπλάνα, βομβαρδίζοντας θέσεις των τζιχαντιστών. Από την Άγκυρα, ο Μπάιντεν κάλεσε τους Κούρδους να αποσυρθούν πέρα από την ανατολική όχθη του Ευφράτη, παραδίδοντας πειροχές που με πολύ αίμα είχαν κερδίσει, όπως επίμονα ζητούσε ο Ερντογάν. Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Τζον Κέρι, η απόσυρση των Κούρδων έχει ήδη αρχίσει. 

Βεβαίως, η κατάσταση στη Συρία παραμένει άκρως χαοτική και απρόβλεπτη. Η καθοριστικής σημασίας- και εφιαλτικά φονική- μάχη για το Χαλέπι, ανάμεσα στον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία και το Ιράν στρατό του Άσαντ και τους φιλοδυτικούς αντικαθεστωτικούς δεν φαίνεται να μπορεί να κερδηθεί από κανένα εκ των δύο στρατοπέδων. Η αναζήτηση πολιτικής λύσης παραμένει προς το παρόν ατελέσφορη, καθώς ούτε οι μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται στην κρίση, ούτε οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία έχουν διανύσει βήματα προς κάποιου είδους συμβιβασμό. Γεγονός παραμένει ότι η Τουρκία του Ερντογάν, ένας απρόβλεπτος, αλλά τολμηρός “παίκτης” που δεν εννοεί να είναι δεδομένη για κανέναν στην εξωτερική της πολιτική, καταγράφει, για την ώρα, σημαντικά κέρδη, πρωτίστως σε βάρος της κουρδικής υπόθεσης.   

Α.Θ. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑ.Ε
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΕΔΑΦΟΣ

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την τούρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία και τη διαμόρφωση “ουδέτερης ζώνης” υπό τούρκικο έλεγχο στο Συριακό έδαφος, οι οποίες έχουν ως στόχο τους Κούρδους της Συρίας αλλά και αποβλέπουν σε δεύτερο στάδιο στον έλεγχο από την Τουρκία των Συριακών εξελίξεων

Η Τούρκική εισβολή στη ΣΥΡΙΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ και τις ευλογίες της ΕΕ, είναι απαράδεκτη, παράνομη και άκρως επικίνδυνη για την κατάσταση και τις εξελίξεις στην περιοχή. 

Η Συριακή κρίση μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μόνο βάση της διεθνούς νομιμότητας, με ένα ουσιαστικό διάλογο μέσα στη Συρία, στον οποίο, με θεμέλιο τις αρχές και αποφάσεις του ΟΗΕ, θα συμμετέχουν όλες οι εθνότητες και θρησκευτικές ομάδες της Συρίας και φυσικά οι Κούρδοι, των οποίων τα δικαιώματα πρέπει να κατοχυρωθούν και να γίνουν απολύτως σεβαστά. 

Αυτήν την ώρα η Ελλάδα μαζί με όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις της περιοχής πρέπει να ζητήσει την άμεση διακοπή της τουρκικής εισβολής στη Συρία και την άμεση αποχώρηση όλων των τουρκικών δυνάμεων από το Συριακό έδαφος. 

Αποτελεί τραγωδία για τη χώρα μας, μπροστά σε εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που αλλάζουν όλα τα δεδομένα, η μνημονιακή Ελλάδα να παραμένει παθητικός θεατής και να κινείται ως δορυφόρος των ΗΠΑ και της ΕΕ

Σήμερα όσο ποτέ είναι ρεαλιστικό και απόλυτα αναγκαίο η χώρα μας να ακολουθήσει μια αντιμνημονιακή πορεία, να αποτινάξει τη νεοαποικιακή κηδεμονία και να κατακτήσει την εθνική της ανεξαρτησία, εφαρμόζοντας μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα έχει ως μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των νομίμων εθνικών μας συμφερόντων και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016


ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ''ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ'' ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ!

Παρά την απροσδόκητα γρήγορη απώθηση του Ισλαμικού Κράτους από τη στρατηγικής σημασίας συριακή πόλη Τζαραμπλούς, κοντά στα τουρκικά σύνορα, η επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων «Ασπίδα του Ευφράτη» συνεχίστηκε χθες με αμείωτη ένταση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, στόχος της επιχείρησης είναι η δημιουργία «ελεύθερης ζώνης», μήκους 98 χλμ. και βάθους 45 χλμ., με την πλήρη εκκαθάρισή της τόσο από τους τζιχαντιστές όσο και από τους Κούρδους μαχητές του κόμματος PYD, που επιδιώκουν τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής οντότητας στον συριακό Βορρά. Με χθεσινές δηλώσεις του από τη Σουηδία, μία ημέρα μετά τις συναντήσεις που είχε με την τουρκική πολιτική ηγεσία στην Αγκυρα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβλεψε ότι οι Τούρκοι «θα μείνουν στη Συρία όσο χρειαστεί, προκειμένου να καταστρέψουν το Ισλαμικό Κράτος».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ανώτατο Τούρκο στρατιωτικό, άλλα εννέα άρματα μάχης πέρασαν χθες τα τουρκικά σύνορα προς τη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 20. Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk αναφέρει ότι στην «Ασπίδα του Ευφράτη» συμμετέχουν 350 Τούρκοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, των τεθωρακισμένων και του πεζικού, σε συντονισμό με τους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι οποίοι προέλασαν προς την Τζαραμπλούς. Τα τουρκικά στρατεύματα στην πόλη επιθεώρησε χθες ο υποστράτηγος Ζεκάι Ακσάκαλι, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων.

Χθες το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ενημέρωσε, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι Κούρδοι μαχητές του PYD άρχισαν να αποσύρονται από τη διαφιλονικούμενη περιοχή. Ωστόσο, χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι τουρκικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον Κούρδων μαχητών νότια της Τζαραμπλούς, κοντά στην πόλη Μανμπίτζ.

Οι Κούρδοι είχαν εγκατασταθεί στην εν λόγω πόλη αφού την απελευθέρωσαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, στις 12 Αυγούστου. Κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε δημόσια από τους Κούρδους να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του Ευφράτη, καθιστώντας σαφές ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν την αμερικανική υποστήριξη.

Εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, ενόπλου τμήματος του PYD, δήλωσε χθες ότι οι Κούρδοι μαχητές αποσύρονται από τη Μανμπίτζ, καθώς εκπλήρωσαν την αποστολή τους. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους υποστήριξε ότι οι Κούρδοι αποσύρονται ανατολικά του Ευφράτη για να προετοιμάσουν την επόμενη συμμαχική επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκα, άτυπης πρωτεύουσας του ισλαμικού χαλιφάτου, στην Ανατολική Συρία. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ύστερα από ένοπλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων που συνόδευαν την αυτοκινητοπομπή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του κεμαλικού κόμματος CHP, σε ορεινή περιοχή της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η κυβέρνηση απέδωσε την επίθεση στην κουρδική αποσχιστική οργάνωση ΡΚΚ, αν και τουρκικά μέσα ανέφεραν ότι η αυτοκινητοπομπή βρέθηκε μεταξύ αντιμαχόμενων πυρών σε εμπόλεμη ζώνη.

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου