.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Αρκετά με την κοροϊδία καταναλωτών και κτηνοτρόφων, κύριε Μπόλαρη

Στις 3 Αυγούστου, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Μάρκου Μπόλαρη (γνωστού από τη θητεία του στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ), το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικό με την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας αρμέγματος, επεξεργασίας και συσκευασίας  του γάλακτος που θα πωλείται στην Ελλάδα ως παστεριωμένο καθώς και ως συστατικό στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο Μ. Μπόλαρης παρουσίασε αυτή την αναγραφή ως σημαντικό παράγοντα που θα διασφαλίζει την ποιότητα του ελληνικού γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, θα ικανοποιεί την απαίτηση των ελλήνων καταναλωτών να γνωρίζουν τη χώρα προέλευσης του γάλακτος και θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των ελλήνων κτηνοτρόφων.

Το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το αίτημα θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «διαβούλευση» με τα άλλα κράτη μέλη. Μια διαβούλευση που δεν είναι εύκολη, γιατί είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που με τον Κανονισμό 1169 του 2013 επέβαλαν να μην αναγράφεται η χώρα προέλευσης του γάλακτος, ενώ η Κομισιόν αρνείται πεισματικά να ξεκινήσει τη διαδικασία αλλαγής του εν λόγω Κανονισμού, με την έκδοση νομικού κειμένου που θα συζητηθεί και θα συναποφασιστεί με το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί το απαιτούν οι κυβερνήσεις των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών της Γερμανίας και της Γαλλίας, που πέραν των άλλων είναι και μεγάλοι παραγωγοί γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Και το απαιτούν χάριν της προώθησης του δικού τους γάλακτος σε χώρες όπως η δική μας.


Οπως αναφέρεται στο κυβερνητικό Δελτίο Προπαγάνδας, τέτοιο αίτημα υπέβαλε και η γαλλική κυβέρνηση και έγινε δεκτό από τον Επίτροπο Andriukaitis. Η ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος, βέβαια, δεν είναι ζήτημα μόνο του συγκεκριμένου Επιτρόπου, αλλά όλης της Κομισιόν. Και βέβαια,  απαιτείται συμφωνία του γερμανογαλλικού άξονα που επιβάλλει τη θέλησή του και τα συμφέροντά του στις άλλες χώρες. Σημειώνουμε ότι πρόσφατα ζητήσαμε από σύμβουλο του Μ. Μπόλαρη να μας δώσει το επίσημο κείμενο της αποδοχής του γαλλικού αιτήματος και μας απάντησε ότι δεν το έχει!

Και αν ακόμη έγινε δεκτό το γαλλικό αίτημα, δεν πρέπει να  ξεχνάμε ότι η γαλλική κυβέρνηση συναποφασίζει με τη γερμανική και στο πλαίσιο της περιβόητης διαβούλευσης μπορεί να εξασφάλισε τη συγκατάθεση από τα υποτελή στο γερμανογαλλικό άξονα κράτη μέλη. Πόσο εύκολο είναι να εγκριθεί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης; Και ποιο το όφελος για τους καταναλωτές και τους κτηνοτρόφους;

Η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και αν ακόμη γίνει δεκτό, δε θα υπάρξει κανένα ουσιαστικό όφελος για τους έλληνες καταναλωτές και κτηνοτρόφους.

Επαναλαμβάνουμε αυτό που καταγγέλλουμε εδώ και καιρό: όλες οι κυβερνήσεις από το 2009, των Τσιπροκαμμένων συμπεριλαμβανόμενων, επιτρέπουν στις γαλακτοβιομηχανίες να παράγουν νωπό-παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας μαζικά εβαπορέ γάλα, το οποίο αναμιγνύουν με νερό σε αναλογίες από 1 προς 2 μέχρι 1 προς 3. Από το φθινόπωρο του 2015, όμως, οι Μπόλαρης και Τσακαλώτος έχουν υπογράψει Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία νομιμοπείται αυτό που έως τώρα γινόταν παράνομα: η χρήση εβαπορέ γάλακτος  στην παραγωγή γιαουρτιού! Η εν λόγω ΚΥΑ περιφέρεται μεταξύ του γραφείου του Μπόλαρη και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και ακόμη δεν πήρε αριθμό ΦΕΚ. Θεωρούμε ότι βάλαμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να προχωρήσει στην δημοσίευση της ΚΥΑ στο ΦΕΚ.

Η ουσία λοιπόν είναι πως, συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω και ειδικά την ΚΥΑ για τη χρήση του εβαπορέ γάλακτος, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει κανένα ουσιαστικό όφελος για τους εργαζόμενους, ως καταναλωτές, και για τους κτηνοτρόφους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εδώ και χρόνια οδηγείται στην εγκατάλειψη της κτηνοτροφικής παραγωγής, λόγω της ασκούμενης πολιτικής όλων ανεξαίρετα των κυβερνήσεων. Η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας  προέλευσης του γάλακτος θα είχε ουσιαστικό όφελος για τους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους, αν συνδυαζόταν με την πιστή εφαρμογή του ισχύοντος Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που απαγορεύει ρητά τη χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή νωπού-παστεριωμένου γάλακτος αλλά και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να δημοσιευτεί ποτέ η κακόφημη ΚΥΑ που επιτρέπει τη χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού. Τα λεγόμενά τους, ότι η έκδοση αυτής της ΚΥΑ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση είναι ο απαραίτητος φρετζές σε μια δική τους πολιτική. Εκείνο που επιδιώκουν με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των γαλακτοβιομήχανων. Σήμερα εβαπορέ γάλα στο γιαούρτι, αύριο στα πάντα. Μιλάμε για το νόμιμο τρόπο, γιατί παράνομα θα συνεχίζεται αυτό που γίνεται από το 2009 με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική του ξηλώματος του πουλόβερ.

Ερωτάται ο… τολμηρός κ. Μπόλαρος, που νομίζει ότι απευθύνεται σε Χαχόλους: αφού «τολμά» να ζητήσει την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος, γιατί δε ζητά και την υποχρεωτική εφαρμογή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών τόσο από τους γαλακτοβιομήχανους, που στο κάτω-κάτω ισχύει ακόμα και είναι θέμα εφαρμογής του νόμου η τήρησή του; Αφού είναι τόσο «τολμηρός» γιατί δεν αποσύρει την ΚΥΑ για τη χρήση του εβαπορέ γάλακτος, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ενδειξης; Κάποιοι μπορεί να είναι πράγματ Χαχόλοι και να παραμυθιάζονται από πολιτικούς τύπου Μπόλαρη, κάποιοι άλλοι έχουν συμφέροντα (μικρά ή μεγάλα) και έχουν κάθε λόγο να παριστάνουν τους Χαχόλους χειροκροτώντας τον κάθε Μπόλαρη, εμείς όμως δεν είμαστε ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και σύντομα θα αποκαλυφθεί και στη συγκεκριμένη υπόθεση…

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου