.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Πιασμένοι στο δόκανο


Πού τελειώνει το σκάνδαλο και πού αρχίζει η σκανδαλολογία; Τρέχα γύρευε. Τις περισσότερες (για να μην πούμε όλες) τις φορές η αλήθεια παραμένει καλά κρυμμένη. Ο καθορισμός των ορίων ανάμεσα στο σκάνδαλο και τη σκανδαλολογία είναι υπόθεση των ποινικών δικαστηρίων και όχι της αστικής πολιτικής. Τα δικαστήρια εκκαθαρίζουν αυτές τις υποθέσεις με καθυστέρηση πολλών ετών, ενώ το πολιτικό αποτέλεσμα επέρχεται σχετικά σύντομα. Απ' αυτή την άποψη, καμιά σημασία δεν έχει αν υπάρχει «σκάνδαλο Καλογρίτσα» ή απλώς σκανδαλολογία σε βάρος της κυβέρνησης. Σημασία έχει πως η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει πιαστεί γερά στο δόκανο και το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» έχει πάει περίπατο.


Την περασμένη Τρίτη, από το μέγαρο Μαξίμου έγινε μια διαρροή που έλεγε ότι, σε σχέση με τα καταγγελλόμενα για την Τράπεζα Αττικής και τον Καλογρίτσα, το λόγο έχουν η Δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΤτΕ. Από την εποχή που ο Σημίτης απαντούσε στη σκανδαλολογία με την παροιμιώδη φράση «όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα», κάθε κυβέρνηση που επανέλαβε το ίδιο, είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Διότι ο πολιτικός κύκλος δεν καθορίζεται από τον κύκλο της ποινικής διερεύνησης μιας υπόθεσης, αλλά από άλλους παράγοντες. Σημασία έχει τι εικόνα δίνει στην κοινωνία μια κυβέρνηση και όχι τι θα πουν οι εισαγγελείς, οι ανακριτές και τα δικαστικά συμβούλια. Τα πέριξ της Βουλής κυριλέ στέκια είναι γεμάτα από περιθωριοποιημένους πολιτικούς, που τους ξέβρασε το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα βάζοντάς τους σε ρόλους αποδιοπομπαίων τράγων, μολονότι δεν είχαν καμιά επίπτωση από την όποια ποινική τους εμπλοκή. Στον Κορυδαλλό πήγαν μονάχα ο Ακης με τον Σμπώκο, ενώ στο περιθώριο πάμπολλοι.

Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Κι εδώ (σε ό,τι έχει να κάνει με τον Καλογρίτσα και τους Τσιπραίους), ο καπνός είναι πυκνός και μαύρος, κατάμαυρος. Εχουμε έναν δευτεροκλασάτο εργολάβο, γνωστό για τις διασυνδέσεις του πρώτα με τον Περισσό και τον πρώτο Συνασπισμό, και μετά με το ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο εργολάβος δεν μπόρεσε ποτέ να μπει με αξιώσεις σφήνα στους τοπ εργολάβους (Μπόμπολα και σία) και στους τοπ μιντιάρχες. Ούτε εφημερίδα κατάφερε να κρατήσει ούτε ραδιόφωνο. Και φτάνουμε στα 2016 και αυτός ο εργολάβος συμμετέχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και βγαίνει νικητής, αφήνοντας εκτός νυμφώνος κανάλια όπως ο Alpha του Κοντομηνά και το Star των Βαρδινογιάννηδων.

Εχουμε δύο υπουργούς (Παππά και Σπίρτζη) που δεν έχουν τίποτα το κοινό στην πολιτική τους διαδρομή. Συριζαίος που ζούσε στη Σκωτία ο πρώτος, «φόλα» πασόκος ο δεύτερος. Αυτοί οι δύο γίνονται τόσο κολλητοί που ανοίγουν κοινό πολιτικό γραφείο. Ο Καλογρίτσας είναι κουμπάρος του Σπίρτζη, αλλά και κουμπάρος του Καμμένου. Από την πρώτη στιγμή που ανοίγει η διαδικασία εκχώρησης των τηλεοπτικών αδειών, ο Καμμένος ξεκινά πόλεμο ειδικά ενάντια στον Καλογρίτσα, ενώ αβαντάρει τον Σαββίδη (ολόκληρο το γραφείο Τύπου του Καμμένου έχει μετακομίσει στο επιτελείο του υπό ίδρυση καναλιού του Σαββίδη!). Ο άλλος κουμπάρος, όμως, υπερασπίζεται το δικαίωμά του να διατηρεί φιλίες και κουμπαριές και αφότου γίνει υπουργός. Ελα, όμως, που ως υπουργός σπάει σε τμήματα την κατασκευή της εθνικής οδού Πάτρας-Πύργου και τα πρώτα τρία τμήματα που δημοπραττούνται τα παίρνει η εταιρία του κουμπάρου Καλογρίτσα. Εδωσε μεγάλες εκπτώσεις, είναι η απάντηση του Σπίρτζη, που θυμίζει Βουλγαράκη: «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Επίσης, ο κολλητός του Σπίρτζη, Ν. Παππάς, είναι ο αρμόδιος για τις τηλεοπτικές άδειες υπουργός. Και ο κουμπάρος Καλογρίτσας καταφέρνει να πάρει τηλεοπτική άδεια, σ' ένα διαγωνισμό που επισήμως ήταν αδιάβλητος. Αδιάβλητες ήταν και κάτι κληρώσεις ποδοσφαιρικών αγώνων στο παρελθόν, όμως κάποια μπαλάκια στην κληρωτίδα ήταν παγωμένα     και τα διάλεγαν -πάντα αδιάβλητα- αυτοί που έκαναν την κλήρωση.

Το πράγμα έχει και συνέχεια. Ο κουμπάρος εργολάβος-καναλάρχης στοχοποιείται αμέσως από τους άλλους καναλάρχες: δεν έχει λεφτά, έχει πάρει παράνομα δάνεια από την Τράπεζα Αττικής (στην οποία ρόλο, ως πρόεδρος του ΤΕΕ, έπαιζε στο παρελθόν ο κουμπάρος Σπίρτζης), έχει βάλει στο πόθεν έσχες του ένα βοσκότοπο στην Ιθάκη, που του τον έχει δώσει ένας άλλος καπιταλιστής (απ' αυτούς που πριν από χρόνια διαδέχτηκαν τον Καλογρίτσα στην ιδιοκτησία του Rock FM). Σκάει η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, οι Τσιπραίοι προσπαθούν να στριμώξουν τον Στουρνάρα, αυτός τους «παίρνει τα σώβρακα», η νέα (στουρναρικής επιλογής) διοίκηση της Αττικής δηλώνει ότι τα δάνεια του Καλογρίτσα δεν έχουν κάτι το επιλήψιμο και ότι εξυπηρετούνται κανονικά, όμως η χλαπαταγή συνεχίζεται. Και σ' αυτή τη χλαπαταγή συμμετέχουν πλέον και συριζαίοι.

Δεν έγινε ουσιαστική εξέταση των δηλώσεων πόθεν έσχες των υποψήφιων καναλαρχών από την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, δηλώνει παραζαλισμένος σε τηλεοπτικό σταθμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Τσίρκας. Ο υπουργός Εσωτερικών Β. Κουρουμπλής αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα και ποινικές ευθύνες για την υπόθεση Καλογρίτσα και μετά βγαίνει και μαζεύει τη δήλωσή του. Ο ίδιος ο Τσίπρας λέει στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πως όποιος καναλάρχης δε βάλει τα λεφτά θα φύγει, παραδεχόμενος έτσι ότι ενδεχομένως υπάρχει πρόβλημα. Και ο Παππάς γυρίζει άρον-άρον από τις ΗΠΑ, για να πει ότι… ο έλεγχος συνεχίζεται, ότι «υπάρχει ενδεχόμενο να μην περάσουν στην επόμενη φάση κάποιοι από τους υπερθεματιστές» κι ότι «δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε σε κανέναν από τους τέσσερις ότι θα πάρει την άδεια, συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις»! Ποιος έλεγχος συνεχίζεται, όταν με Απόφαση του Κρέτσου οι τέσσερις (Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Μαρινάκης, Κυριακού) ανακηρύχτηκαν «οριστικοί υπερθεματιστές», που σημαίνει ότι πέρασαν τον έλεγχο «πόθεν έσχες» (ολόκληρη η απόφαση Κρέτσου στη σελίδα 13); Οποιος βάλει τα λεφτά της πρώτης δόσης παίρνει στα χέρια του την άδεια.

Ηταν δεδομένο ότι οι παλιοί μιντιάρχες θα έπαιζαν «σκληρό ροκ». Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη. Υπάρχουν ακόμα και οι δικαστικές διαδικασίες (ΣτΕ), ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί παρέμβαση και από πλευράς ΕΕ, που θ' αλλάξει κάποια δεδομένα. Ομως, ακόμα κι αν το σχέδιο των Τσιπραίων βγει αλώβητο και ο Καλογρίτσας δημιουργήσει κανάλι (με τον Βρυώνη του Ε, άραγε;), η πολιτική ζημιά έχει γίνει και δε διορθώνεται με τίποτα. Στη συνείδηση του κόσμου οι συριζαίοι είναι πια «ίδιοι με τους άλλους». Ολα όσα περιγράψαμε στην αρχή αυτού του σημειώματος κανένας δεν πρόκειται να τα αποδώσει σε συμπτώσεις. Κανένας δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη… βουλγαράκεια λογική, ακόμα κι αν κλείσει σύντομα κάθε δικαστική εκκρεμότητα. Γιατί ο κόσμος ξέρει πολύ καλά πώς γίνονται αυτές οι «δουλειές».

Οι Τσιπραίοι έχουν απωλέσει οριστικά το πολυδιαφημισμένο από τους ίδιους «ηθικό πλεονέκτημα». Και δεν έχουν κάτι που να τους επιτρέπει να αισιοδοξούν ότι μπορούν να το αντικαταστήσουν. Στον ελληνικό λαό μόνο χαράτσια και πετσοκόμματα μισθών και συντάξεων θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν.

Μετά τον Καμμένο ο Κουρουμπλής

Ο Καμμένος, που δε δίστασε να την πέσει δημόσια στον Καλογρίτσα, δηλώνοντας πότε ότι δεν πρέπει να πάρει τηλεοπτική άδεια γιατί είναι εργολάβος και πότε ότι δεν έχει τα λεφτά για να πληρώσει την άδεια, σιώπησε ξαφνικά μόλις φούντωσε η σκανδαλολογία για τον Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής. Εξυπνα φερόμενος, δε θέλησε να ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά, ούτε να υπονομεύσει τις σχέσεις του με τους Τσιπραίους.

Αντίθετα, ο Κουρουμπλής προτίμησε να πάρει τις αποστάσεις του. Εβαζε, βέβαια, μονίμως ένα «αν» πριν από κάθε τοποθέτησή του, όμως σ' αυτές τις περιπτώσεις σημασία δεν έχει το «αν», αλλά αυτό που ακολουθεί. Για τον Καλογρίτσα ο Κουρουμπλής είπε: «Ο κύριος αυτός, λοιπόν, ο οποίος αν αποδειχθεί ότι τα πράγματα είναι έτσι, θα πληρώσει τρία εκατομμύρια, που έχουν δοθεί ήδη και την πρώτη δόση και θα φύγει από το παιχνίδι… τέτοιες διασφαλίσεις έκανε αυτή η κυβέρνηση». Και για το αν έχουν ευθύνη αυτοί που τον ανακήρυξαν «υπερθεματιστή»: «Βεβαίως, αν αποδειχθούν στοιχεία, βεβαίως, έχουν ευθύνη. Και ποινικές και πολιτικές».

Οι αποστάσεις που πήρε ο Κουρουμπλής χρησιμοποιήθηκαν από την αντικυβερνητική προπαγάνδα και αποτέλεσαν πρώτη ύλη για το στόλισμα της σκανδαλολογίας. Σ' αυτές τις περιπτώσεις μένει μόνο ο απόηχος και ο Κουρουμπλής το ξέρει πολύ καλά. Μπορούσε να σιωπήσει. Πήρε σβάρνα τα ραδιόφωνα, όμως, ενισχύοντας τις δικές του προσωπικές σχέσεις με τους μιντιάρχες.

Κι επειδή από το Μαξίμου του ζήτησαν διόρθωση, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του και το πολιτικό κόστος που επέφεραν στους Τσιπραίους, ο Κουρουμπλής τους χάρισε… μια γλυκιά διόρθωση: «Αυτό που ξεκάθαρα εννοούσα είναι ότι σε όσους εκ των υπερθεματιστών έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και σε οποιοδήποτε χρονικό στάδιο αποδειχθεί ότι δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες». Φυσικά, μ' αυτή τη «διόρθωση» δεν έκανε τίποτ' άλλο από το να επιβεβαιώσει όσα είχε πει αρχικά.

Μπλέξαν οι γραμμές τους…

Ποιον να πιστέψει κανείς; Τον Καμμένο, τον Κρέτσο ή τον Σπίρτζη; Και καλά τον Καμμένο δεν μπορείς να τον παίρνεις στα σοβαρά όταν λέει ότι υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ καναλάρχη και εργολάβου που παίρνει δουλειές από το δημόσιο. Ο Κρέτσος, όμως, είναι το δεξί χέρι του Παππά. Γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και άνθρωπος που οργάνωσε για λογαριασμό του μεγάρου Μαξίμου τη δημοπρασία - big brother για τα κανάλια καθώς και τον «έλεγχο πόθεν έσχες» των τεσσάρων καπιταλιστών που πλειοδότησαν. Επομένως, κατά τεκμήριο ξέρει τι λέει.

Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ καναλάρχη και κάποιου επιχειρηματία που συνάπτει δημόσιες συμβάσεις, είπε ο Λ. Κρέτσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84. «Οσοι έχουν λοιπόν τον μανδύα της ευρωπαϊκής φωνής θα έπρεπε να το γνωρίζουν», πρόσθεσε, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, που ανακάλυψε ετεροχρονισμένα ότι σε νόμο του καλοκαιριού περιλήφθηκε και διάταξη που καταργεί ό,τι είχε απομείνει από τον παλιό νόμο για το βασικό μέτοχο.

Ενώ όμως ο αρμόδιος γενικός γραμματέας έχει κάνει αυτή τη δήλωση, ο Σπίρτζης (που δεν περνάει και τα καλύτερά του, αφού υποδεικνύεται ως «ο κουμπάρος του Καλογρίτσα») εξέδωσε μια οργίλη ανακοίνωση, με μπόλικα «γαλλικά» κατά της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ, στην οποία υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο ασυμβίβαστο «ποτέ δεν καταργήθηκε αλλά μνημονεύεται ρητώς στον Νόμο και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών».

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι καταργήθηκαν διατάξεις νόμου του 2008, που αναφέρονταν στις διατάξεις του νόμου του 2005 για τον βασικό μέτοχο και το ασυμβίβαστο των Καραμανλή-Ρουσόπουλου.  Αυτοί που σήκωσαν τόσο κουρνιαχτό με τίτλους του τύπου «Κατάργησαν νύχτα το ασυμβίβαστο του Καραμανλή για να διευκολύνουν τον Καλογρίτσα» ποιο ασυμβίβαστο εφάρμοζαν τόσα χρόνια; Ο Μπόμπολας, ο Βαρδινογιάννης και άλλοι τι ήταν; Μήπως επειδή έβαζαν κάποιους «μπροστινούς» στις διοικήσεις των τηλεοπτικών επιχειρήσεών τους; Και ο Σπίρτζης για ποιο ασυμβίβαστο μιλάει, όταν ο κουμπάρος και φίλος του, ο υιός Καλογρίτσας, ανακηρύχτηκε σε έναν από τους τέσσερις νέους καναλάρχες;

Ο Κρέτσος, επικαλούμενος το κοινοτικό δίκαιο, περιέγραψε με κυνισμό αυτό που ισχύει επί της ουσίας. Ο Σπίρτζης, όμως, συνηθισμένος πότε να μιλά με… πόνο ψυχής και πότε με… οργή, προσπάθησε να αμυνθεί, χωρίς να ξέρει τι είχε δηλώσει ο συνάδελφός του.


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου