.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

3ο Γ/ΣΙΟ Ν.Φ.- ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Συνεχίζεται η συνεργασία μας για δεύτερη, συνεχή σχολική χρονιά!


Στις 3/10/2016, επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κος Ιωάννης Καλογεράς, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείο Αθηνών, κατόπιν πρόσκλησης της Διευθύντριας του σχολείου μας κας Κέκου Ρεβέκκας και του καθηγητή Γεωλογίας του σχολείου, κου Χατζηελευθερίου Εμ. στο πλαίσιο της μεταξύ μας συνεργασίας, η οποία θα συνεχιστεί και τη φετινή σχολική χρονιά!

΄Ήδη , από την περσινή σχολική χρονιά , το σχολείο μας έχει συνδεθεί στο
ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών συνδεδεμένων μεταξύ τους πουQuakeμελετούνCatcherτα σεισμικάNetwork,φαινόμενα, τα καταγράφουν μέσω αισθητήρα επιτάχυνσης των σεισμικών κινήσεων και αποστέλλουν τα δεδομένα μέσω του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.


Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα ,υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή κου Χατζηλευθερίου , εκτός από την παρακολούθηση του σεισμογράφου και τη συλλογή των δεδομένων, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το αντικείμενο, την ιστορική εξέλιξη και τη μεθοδολογία της επιστήμης της Σεισμολογίας και φυσικά να ευαισθητοποιηθούν προς την κατεύθυνση της πρόληψης αλλά και της ορθής αντίδρασης σε περίπτωση σεισμικών φαινομένων.
Ο κος Καλογεράς εξήγησε στους μαθητές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τη λειτουργία του επιταχυνσιογράφου και στη συνέχεια συζητήθηκαν ιδέες για δράσεις και ερευνητικές εργασίες και ορίστηκαν συναντήσεις και επισκέψεις της Ομάδας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι καθηγητές Χατζηελευθερίου Εμ και Χαρδαβέλλας Παν, κλάδου Γεωλογίας και Μαθηματικών αντίστοιχα και η Διευθύντρια του σχολείου Κέκου Ρεβέκκα , Φυσικός.Τη συνάντηση παρακολούθησαν και δύο μέλη της Δημοσιογραφικής Ομάδας του Ήλεκτρονικού Περιοδικού του σχολείου μας μαζί με την Υπεύθυνη του Περιοδικού, κα Κρουστάλλη Μαριλένα, καθηγήτρια Αγγλικών.

Ο σεισμός του 1999

Μια από τις ιδέες που τέθηκε στη συνάντηση με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ως θέμα πιθανής διαθεματικής, ερευνητικής εργασίας της ομάδας ήταν ο καταστροφικός σεισμός του 1999 που έγινε στην περιοχή μας. Ο τραγικός αυτός σεισμός προκάλεσε 143 με 152 θανάτους και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο σεισμός, αν και όχι ιδιαίτερα ισχυρός, ενώ και η συνολική διάρκειά του ήταν μόλις 15 δευτερόλεπτα, προκάλεσε πολλές καταστροφές εξαιτίας της εγγύτητάς του στην Αθήνα, με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Ρεπορτάζ για την Συντακτική Ομάδα του Ηλεκτρονικού Περιοδικού του σχολείου μας :
οι μαθητές Μοχάμαντ Ουμάρ και Λεοντίδης Χρήστος του τμήματος Β2

Επιμέλεια : Κρουστάλλη Μαριλένα, καθηγήτρια ΠΕ06

http://schoolpress.sch.gr/tritogymnasionf/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου