.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Ο “μαύρος” Σεπτέμβρης της Μυκόνου

Ο μήνας που έφυγε σηματοδότησε μια «πληγωμένη» σεζόν με εξωφρενικές τιμές, που έδιωξε ακόμη και τους παραθεριστές του φθινοπώρου. Οι παραλίες τα μάζεψαν, τα περισσότερα μαγαζιά έχουν κατεβάσει ρολά και τα άδεια Ματογιάννια τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ότι το καλοκαίρι φέτος τέλειωσε νωρίς

By Διονύσης Θανάσουλας


Αυτή η εβδομάδα που μόλις μπήκε, βρίσκει την Μύκονο να έχει σχεδόν κατεβάσει ρολά από τα μέσα Σεπτέμβρη,σχεδόν όλες τις παραλίες κλειστές και μόνο το Nammos να παραμένει ανοιχτό μέχρι την Κυριακή. Οι καθημερινές βραδιές του Σεπτέμβρη στα Ματογιάννια, δε θύμιζαν σε τίποτε την περσινή σεζόν στο κοσμοπολίτικο νησί, τότε που ίδια εποχή ακριβώς, το πλήθος ασφυκτιούσε στα σοκάκια.

Αυτός ο Σεπτέμβρης ήταν διαφορετικός. Μικρές παρέες των δύο η τριών ατόμων μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού σπάγανε κάπως την μονοτονία τις καθημερινές κάνοντας βαριεστημένες βόλτες μπροστά από μαγαζιά, άδεια στην πλειοψηφία τους.

Τα θρυλικά «Άστρα» ήταν κλειστά, όπως επίσης τα «Rock ‘n’ Roll» και «Baltazar» ενώ η παλιά «Αίγλη» και νυν «Bomboniere» παραμένει ακόμα ανοιχτή αλλά μάλλον για τα προσχήματα.

Εκτός από τους πορτιέρηδες και κάποια μέλη του προσωπικού, αυτόπτης μάρτυρας δύο συνεχόμενα βράδια δεν είδε ούτε έναν πελάτη στο κλαμπ όπου κάθε βράδυ τον Αύγουστο οι φωσφορίζουσες Dom Perignon άνοιγαν κατά δεκάδες.

Namos-mykonos17

Το πρωί η εικόνα τον Οκτώβρη είναι ακόμη πιο απογοητευτική, αφού οι γνωστές παραλίες της Μυκόνου (Καλό Λιβάδι, Λια, Καλαφάτης, Πάνορμος) έχουν κατεβάσει “ρολά” από τα μέσα του περασμένου μήνα.

Το Nammos, μαζεύει και αυτό την ερχόμενη Κυριακή, στις 16 Οκτώβρη τις πανάκριβες ξαπλώστρες του, κάτι που παραδοσιακά συνέβαινε το τελευταίο τριήμερο του Οκτώβρη που συνέπιπτε με την εθνική εορτή.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν καταλυτική τα πρότερα χρόνια, γιατί σηματοδοτούσε ουσιαστικά το τέλος της σεζόν στη Μύκονο και ήταν μια γιορτή για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους.

Μόνο που φέτος το τέλος της σεζόν και της γιορτής ήρθε πολύ νωρίτερα, από τα τέλη Αυγούστου, αφού ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε πολύ κατώτερος των προσδοκιών.

Για την ακρίβεια ήταν «μαύρος» σχεδόν για όλη τη Μύκονο, αφού οι κρατήσεις ήταν πολύ πεσμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ και η κίνηση των επισκεπτών στα hot spot του νησιού μειώθηκε κατακόρυφα.

Το βράδυ – ειδικά τις καθημερινές – η κίνηση στα Ματογιάννια είναι τόσο υποτονική που παραπέμπει σε νησί out of season, αφού ο κόσμος που κυκλοφορεί είναι ελάχιστος.

Οι περισσότερες βίλες έχουν σφραγιστεί πλέον από τους ιδιοκτήτες τους, αφού ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου αποδείχτηκε ο πιο κακός των τελευταίων ετών.

nam23455

Έφυγαν οι Άραβες, σχόλασε το πάρτι…

Οι Μυκονιάτες πληρώνουν όπως λένε πολλοί γνώστες των συνθηκών του νησιού τον διπλασιασμό των τιμών και την λογική στην οποία έχουν μπει τα τελευταία κυρίως χρόνια.

Να είναι δηλαδή το νησί τους ένας πολύ ακριβός προορισμός, που θα ελκύει την παγκόσμια οικονομική ελίτ και τον αφρό του διεθνούς jet set, χωρίς όμως αυτό να συμβαίνει απαραίτητα, ειδικά φέτος.

Οι πάμπλουτοι Άραβες και οι Λιβανέζοι εκατομμυριούχοι πάνω στους οποίους προσαρμόστηκε ουσιαστικά η τουριστική φυσιογνωμία του νησιού όσο κι αν ξοδεύουν ασύστολα, έρχονται κυρίως την περίοδο μετά το Ραμαζάνι, ενώ η αδικαιολόγητη ακρίβεια είναι αποτρεπτική ακόμα και σε a-list επισκέπτες που μπορεί να διαθέτουν φουσκωμένα πορτοφόλια αλλά δε διατίθενται να αδειάζουν το περιεχόμενό τους στον “αέρα”. Άλλωστε, οι κροίσοι επισκέπτες της Μυκόνου συχνάζουν σε exclusive στέκια του νησιού ή απολαμβάνουν τις πριβέ υπηρεσίες ενός luxury καταλύματος ή ναυλωμένου σούπερ γιοτ, κάτι που σημαίνει ότι το συνάλλαγμα δεν φτάνει στις εκατοντάδες μεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νησί.

Τον Σεπτέμβρη που μόλις μας αποχαιρέτησε, οι Μυκονιάτες «πλήρωσαν» και την οριστική μετάλλαξη του νησιού σε εμιράτο, όπου οι dance αμανέδες, οι ναργιλέδες και η αισθητική Μέσης Ανατολής δημιουργούν εξώφθαλμη παραφωνία με το βραχώδες μίνιμαλ κυκλαδίτικο τοπίο.

Μόνο που οι τελευταίοι Άραβες έφυγαν πολύ πριν τα τέλη Αυγούστου και αυτό που κάπως δημιούργησε ένα κάποιο θορυβώδες «τζερτζελέ» στο νησί ήταν η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Excelsior που “κατέβασε” πέντε χιλιάδες gay αποφασισμένους να το γλεντήσουν έστω και για λίγες μέρες.

nammos-mykonos-psarou-beach-greece-1

Παρά τις αισιόδοξες διαβεβαιώσεις κάποιων ιθυνόντων ότι ο φετινός Σεπτέμβρης θα ήταν καλός, οι αφίξεις προφανώς δεν τους δικαίωσαν, αφού αποδείχτηκαν χειρότερες και από τα πιο μελανά σενάρια.

Εξ’ ου και κοσμικά στέκια όπως το Solymar στο Καλό Λιβάδι έχουν ήδη εδώ και τέσσερις εβδομάδες μαζέψει τις ξαπλώστρες τους προκειμένου να «μειώσουν» τα λειτουργικά τους έξοδα ελλείψει πελατών.

Όπως έλεγαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κάποιοι επιχειρηματίες, η αραιή κίνηση από τις πρώτες κιόλας μέρες του Σεπτέμβρη ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τη Μύκονο της τελευταίας πενταετίας.

Η ροή κόσμου στις πανάκριβες παραλίες όπου οι ξαπλώστρες χρεώνονταν από σαράντα έως ενενήντα πέντε ευρώ το ζευγάρι, παρουσίασε κάθετη πτώση, στις αρχές του Φθινοπώρου όπου παραδοσιακά η Μύκονος έσφυζε από ζωή τις περασμένες σεζόν.

Οι Έλληνες επισκέπτες παραμένουν είδος υπό εξαφάνιση στο νησί, ενώ τα περισσότερα μαγαζιά ειδών ένδυσης, αξεσουάρ και κοσμημάτων, μετά βίας μένουν ανοιχτά μετά τις δώδεκα το βράδυ.

Πέρυσι και πρόπερσι έκλειναν μετά τις δύο τα ξημερώματα αφού τα σοκάκια της Χώρας και ειδικά τα Ματογιάννια έσφυζαν από ζωή.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κοσμηματοπώλης, τις καλύτερες πωλήσεις φέτος τις έκανε πάντα αργά το βράδυ, γύρω στις τρεις το πρωί όταν Άραβες συνοδευόμενοι από καλλονές και υπό την επήρεια του αλκοόλ και του τρελού κεφιού, έμπαιναν στο μαγαζί και ψώνιζαν σαν να μην υπάρχει αύριο.

Ήδη, όμως, από τις αρχές Σεπτέμβρη, ο ίδιος κοσμηματοπώλης τα μεσάνυχτα έχει ήδη κατεβάσει ρολά, αφού η κίνηση είναι ανύπαρκτη με μόνη εξαίρεση τους συνταξιούχους κυρίως επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που τέτοια εποχή έρχονται παραδοσιακά στο νησί.

nammos2

Ρολά και απολογισμός

Εκτός από το Solymar και το σφραγισμένο Rakkan που έκλεισε πρόωρα από την Οικονομική αστυνομία για σειρά παραβάσεων στο Καλό Λιβάδι, στα μέσα Σεπτέμβρη σταμάτησε να λειτουργεί και το Monarch που είχε μεταφερθεί στον Πλατύ Γιαλό, χωρίς όμως να αφήσει την περσινή αίσθηση.
Πριν από δύο εβδομάδες λειτούργησαν για τελευταία φορά και ο «Σκορπιός» στην Παράγκα και το «Jackie O» στο Paradice, ενώ σε ό,τι αφορά τη νύχτα της Μυκόνου, ελάχιστα είναι τα μπαρ που λειτουργούν όχι μόνο τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Ακόμα και τα κλασικά δημοφιλή στέκια όπως το Baltazar και το «Rock n Roll», φέτος το Σεπτέμβρη άνοιγαν μόνο για τριήμερο – Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Κάτι μάλλον ασυνήθιστο τα τελευταία χρόνια όπου η Μύκονος ζούσε το «μικρό καλοκαιράκι» όπως το λένε, με υψηλής ποιότητας τουρισμό και εκλεκτικούς επισκέπτες που προτιμούν να κάνουν το φθινόπωρο τις διακοπές τους μακριά από τις ορδές “των βαρβάρων” του Αυγούστου.

Φέτος ο “μαύρος Σεπτέμβρης” ήταν απόρροια μιας σεζόν που ξεκίνησε με έναν πολύ κακό Ιούνιο από πλευράς αφίξεων στο νησί, στο οποίο αρκετοί επιχειρηματίες – εκτός Μυκόνου – αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν νομίζοντας ότι θα αποκομίσουν τρελά κέρδη.

Ο κακός Ιούνιος πυροδότησε μια σειρά αυξήσεων, εκτοξεύοντας τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών στο νησί στα ύψη, προκειμένου να «βγει» οικονομικά η σεζόν.

rakkan_mykonos_4_edited

Το οικονομικό επίπεδο των τουριστών ήταν υψηλό, αλλά όχι και το ίδιο ποιοτικό – σε σχέση με προηγούμενες χρονιές όπου εκατομμυριούχοι Σαουδάραβες πρίγκιπες και Λιβανέζοι επιχειρηματίες προτιμούσαν να διάγουν πολυτελώς μεν λιγότερο κραυγαλέα δε.

Τα περιστατικά άλλωστε με μεθυσμένους κακομαθημένους εκτός από πάμπλουτους άραβες να παρενοχλούν με αναίδεια ακόμα και εργαζόμενες υπαλλήλους ρωτώντας το «κασέ» τους για μια νύχτα σεξ είναι δεκάδες.

Οι ναργιλέδες, τα οργιώδη πάρτι σε βίλες και η εξωφρενική κατανάλωση σαμπάνιας από θορυβώδεις παρέες με συνοδούς καλλονές από το Ανατολικό μπλοκ από τη μία και οι καβγάδες, οι καθημερινές κλοπές τσαντών και ρολογιών, οι ληστείες σε βίλες αλλά και ο λυσσαλέος ανταγωνισμός ανάμεσα σε επιχειρηματίες, είναι η άλλη πλευρά της σύγχρονης Μυκόνου που κάθε άλλο παρά προσθέτει στην παγκόσμια φήμη της.

Μόνο που κάποιοι δεν εννοούν να το καταλάβουν….

πηγή: mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου