.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Γαλακτοβιομήχανοι κατά Αποστόλου για το γιαούρτι: Με την απληστία τους άνοιξαν το δρόμο στο «greek yogurt»

Με καθυστέρηση κάμποσων ημερών και αφού πρώτα κυκλοφόρησε και αναδημοσιεύτηκε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του προηγούμενου φύλλου της «Κόντρας» (δείτε εδώ) για την… αλληλογραφία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου με τον επίτροπο Andriukaitis σχετικά με τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» και διάφορων… παραγώγων του (που διαφέρουν ελάχιστα λεκτικά, όμως στην πράξη υποδηλώνουν το ίδιο πράγμα), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) αντέδρασε μ’ ένα δελτίο Τύπου, χαρακτηριστικό της υποκρισίας και της κουτοπονηριάς των καπιταλιστών.

Δε θα σχολιάσουμε τον όρκο πίστης στην… αλήθεια, που δίνουν εισαγωγικά οι γαλακτοβιομήχανοι. Θα θυμίσουμε απλά, ότι επί σειρά ετών (από το 2009 συγκεκριμένα) χρησιμοποιούν ευρέως εβαπορέ γάλα στην παραγωγή γιαουρτιού (και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμα και του γάλακτος που πωλείται ως νωπό), ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Εκαναν την παρανομία με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων (και της σημερινής) και φυσικά το απέκρυβαν από τον ελληνικό λαό, στον οποίο πωλούν τα προϊόντα τους ως… γιαούρτι της γιαγιάς. Ας αφήσουν, λοιπόν, στην ησυχία της την αλήθεια, γιατί δεν τους παίρνει.


«Εξέπεμψε ευφορία» το δελτίο Τύπου του ΥΑΑΤ, λένε και οι γαλακτοβιομήχανοι, κι αυτό δεν τους βρίσκει σύμφωνους, γιατί η απάντηση του επιτρόπου «είναι ελάχιστα θετική σε σχέση με το συνολικό πρόβλημα του “ελληνικού γιαουρτιού“». Οπως λένε, «άλλωστε στο ίδιο το Δελτίο Τύπου αφήνεται σοβαρή πιθανότητα η επίσημη θέση της Επιτροπής να είναι διαφορετική». Θα τους συμβουλεύαμε να μάθουν να διαβάζουν τα κοινοτικά κείμενα. Ο επίτροπος Andriukaitis έγραψε στον Αποστόλου ότι το θέμα έχει τελειώσει κι ότι η Επιτροπή δε θα δεχτεί να αναγράφεται στο τσέχικο γιαούρτι ο όρος «ελληνικό γιαούρτι», δέχεται όμως να γράφονται όροι όπως «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «ελληνικού στιλ» ή «ελληνικής συνταγής». Αν ξαναδιαβάσουν την επιστολή του επιτρόπου (την οποία ακόμα δεν έχει δώσει ολόκληρη στη δημοσιότητα ο Αποστόλου), θα διαπιστώσουν ότι για την Επιτροπή το θέμα είναι τελειωμένο.

Οι γαλακτοβιομήχανοι ψέγουν τον υπουργό, πρώτο επειδή «δεν έχει τουλάχιστον επαναστατήσει» επειδή η Επιτροπή αποδέχεται τη χρήση ονομασιών όπως «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ» ή «γιαούρτι ελληνικής συνταγής»,  και δεύτερο επειδή περιορίζει το ζήτημα στην τσεχική παραγωγή. «Η μοναδική μας διεκδίκηση και το απόλυτο δικαίωμα μας είναι ότι δεν μπορεί να γίνεται χρήση με κανένα τρόπο του όρου “ελληνικό“ σε γιαούρτια που δεν παρασκευάζονται στην Ελλάδα. Είναι τόσο απλό αλλά και τόσο σημαντικό αυτό για τον κλάδο και την οικονομία της χώρας μας, που στην κυριολεξία εγκληματούν όσοι δεν διεκδικούν ακριβώς αυτό» γράφουν οι γαλακτοβιομήχανοι.

Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, οι γαλακτοβιομήχανοι δε φοβούνται την τάδε τσέχικη φίρμα που θα φτιάξει «ελληνικό γιαούρτι». Φοβούνται τη ΦΑΓΕ, που δεν είναι μέλος του ΣΕΒΓΑΠ. Τη ΦΑΓΕ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά γιαουρτιού και που ετοιμάζει μεγάλο εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο, όπου θα φτιάχνει τα γιαούρτια της από το 2018 και μετά, και θα τα πουλάει κανονικότατα στην ελληνική αγορά. Φοβούνται τις μεγάλες ευρωπαϊκές γαλακτοβιομηχανίες, που έχουν πρόσβαση σε φτηνό γάλα και που θα μπορέσουν να κατακλύσουν την ελληνική αγορά με «γιαούρτι ελληνικού τύπου». Και ξέρουν πολύ καλά ότι αυτές οι εταιρίες έχουν τη δυνατότητα ακόμα και «ντάμπινγκ» να εφαρμόσουν προκειμένου να κατακτήσουν την αγορά εκτοπίζοντας τα μέλη του ΣΕΒΓΑΠ.

Ομως, όπως έλεγε κι ένα παλιό τραγουδάκι, «είναι αργά για δάκρυα Στέλλα». Οι γαλακτοβιομήχανοι, μικροί και μεγάλοι, με τη λογική της αρπαχτής, «βάλανε τα χεράκια τους και βγάλαν τα ματάκια τους». Χρόνια τώρα χρησιμοποιούν εβαπορέ γάλα, το οποίο φέρνουν από τις γαλακτοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης. Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί τους έρχεται πιο φτηνό από το ν’ αγοράζουν γάλα από τους έλληνες κτηνοτρόφους. Τι σόι ελληνικό γιαούρτι, όμως, είν’ αυτό που το φτιάχνουν με εβαπορέ αγελαδινό γάλα Γερμανίας ή Γαλλίας ή Ολλανδίας, που το αραιώνουν σε αναλογία ακόμα και ένα προς τρία (τρία μέρη νερό) και μετά το πλακώνουν στην πρωτεΐνη γάλακτος (που κι αυτή απαγορευόταν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών) για να πήξει;

Οχι μόνο το κάνουν αυτό από το 2009, αλλά είναι και αδιόρθωτοι. Αυτοί απαίτησαν να νομιμοποιηθεί αυτή η παράνομη δράση τους, ζητώντας να περάσει στην περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ εντολή αλλαγής του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ώστε να επιτρέπεται στην παραγωγή γιαουρτιού η χρήση συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος. Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΓΑΠ δε λέει τίποτα για την επαίσχυντη, καταστροφική ΚΥΑ των Μπόλαρη-Αλεξιάδη, με την οποία νομιμοποιείται η χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού. Αυτοί θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Θέλουν να παράγουν «ελληνικό γιαούρτι» με εβαπορέ γάλα που εισάγουν από μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, δε θέλουν όμως οι γαλακτοβιομηχανίες αυτών των χωρών, χρησιμοποιώντας το ίδιο γάλα, να παράγουν γιαούρτι «ελληνικού τύπου». Ε, δεν υπάρχουν «κουτόφραγκοι» για να τους κάνουν αυτή τη χάρη.

Το «ελληνικό γιαούρτι» το πούλησαν οι ίδιοι οι έλληνες γαλακτοβιομήχανοι, με την απληστία τους και με το φαταουλισμό τους. Ας μη διαμαρτύρονται τώρα που θα τους φέρνουν οι άλλοι απέξω «γιαούρτι ελληνικού τύπου». Με το ίδιο γάλα θα φτιάχνεται, άλλωστε. Οσο για τη συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, προκειμένου να κάνει το χατίρι των άπληστων γαλακτοβιομήχανων, υπέγραψε το θάνατο της ελληνικής κτηνοτροφίας και άνοιξε το δρόμο για να χαθούν σιγά-σιγά όλα τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).

Εδώ πρέπει να θυμίσουμε το «δωράκι» που έκανε στη ΦΑΓΕ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, προσθέτοντας στην ΚΥΑ τη διάταξη σύμφωνα με την οποία «κάθε προϊόν το οποίο έχει παρασκευαστεί ή και έχει διατεθεί νομίμως στο εμπόριο σε άλλα μέλη της ΕΕ ή σε κράτος μέλος της ΕΖΕΣ που είναι συμβαλλόμενο μέρος της συνθήκης ΕΟΧ ή στην Τουρκία, μπορεί να διατίθεται στην αγορά στην Ελλάδα, όταν έχει παρασκευαστεί σύμφωνα με πρότυπα, προδιαγραφές  ή και διαδικασίες παρασκευής και δοκιμών, που αποδεδειγμένα εγγυώνται ισοδύναμο επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας». Τι να πουν, όμως, οι γαλακτοβιομήχανοι γι’ αυτό, όταν η συγκεκριμένη ΚΥΑ επιτρέπει στους ίδιους να εισάγουν εβαπορέ γάλα και να το χρησιμοποιούν στην παραγωγή «ελληνικού γιαουρτιού»;

ΥΓ. Μετά το ρεπορτάζ της «Κόντρας» ξύπνησε και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, που με καθυστέρηση μιας ολόκληρης εβδομάδας εξέδωσε δελτίο Τύπου με τον… ευρηματικό τίτλο: «Η Τσεχία παραπλανά τους καταναλωτές. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;». Και ο Κεφαλογιάννης ακολουθεί τις αποκαλύψεις της «Κόντρας». Ψέγει τον υπουργό που δεν έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρη την επιστολή του επιτρόπου και θυμίζει –με καθυστέρηση δύο μηνών!- την απάντηση που έδωσε γραπτά ο επίτροπος σε δική του ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Κι εκεί τα κάνει… ρόιδο.

Αναφέρει ο Κεφαλογιάννης πως στην απάντηση που του έδωσε ο Andriukaitis «αναφέρεται ότι η Επιτροπή καλεί τις τσέχικες αρχές να “αναβάλουν” για 12 μήνες ορισμένες διατάξεις του σχεδίου που υπέβαλε η Τσεχία στην ΕΕ προς έγκριση, στις οποίες περιέχεται και η πρόθεσή της για παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού». Και καταλήγει με ύφος ανθρώπου που ανακάλυψε την πυρίτιδα: «Η ανακοίνωση του Επιτρόπου για 12μηνη αναβολή, δεν αποτελεί καμία κατοχύρωση για τη χώρα». Αν είχε προσέξει λίγο την απάντηση του επιτρόπου, θα διαπίστωνε πως η 12μηνη αναβολή έχει λήξει τον Απρίλη του 2016. Ο Κεφαλογιάννης χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου για κάτι που δεν υφίσταται πλέον και δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι η Επιτροπή έχει αποφασίσει να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των όρων «γιαούρτι ελληνικού τύπου ή στιλ ή συνταγής». Από τον «Μανόλο» δεν περιμέναμε περισσότερα, αλλά φαίνεται πως και οι συνεργάτες του είναι του ίδιου επιπέδου.

ΚΟΝΤΡΑ: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 8 ΟΚΤΩΒΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου