.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Οι... οικονομικά ανήμποροι πολιτικοί, οι συγγενείς τους και οι δημοσιογράφοι δεν είναι κατηγορούμενοι φυσικά...

Η αναδημοσίευση που ακολουθεί είναι από το mononews.gr:

Α. Μαρτίνης: Απολογείται για τις δωρεάν νοσηλείες πολιτικών, συγγενών τους και δημοσιογράφων στο Ερρίκος Ντυνάν

By Ρεγγίνα Σπυράτου


Έχοντας στο πλευρό του νέους νομικούς  παραστάτες, ο Ανδρέας Μαρτίνης, πρώην Πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, περνά σήμερα το πρωί το ανακριτικό κατώφλι έχοντας να αντικρούσει ένα (ποινικά) βαρύ αλλά και (κοινωνικά) απαξιωτικό κατηγορητήριο.

Ο επί σχεδόν 30 χρόνια πρόεδρος στον Ερυθρό Σταυρό, φέρεται, την περίοδο της προεδρίας του στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, να εκμεταλλεύτηκε τα κονδύλια που προορίζονταν για αναξιοπαθούντες ασθενείς, χαρίζοντας σε πολιτικούς, συγγενείς τους και δημοσιογράφους το κόστος δαπανηρών εξετάσεων και νοσήλιων.

Ο 75χρονος οφθαλμίατρος από το Χαλάνδρι, ακριβώς έξι μήνες μετά την προφυλάκισή του, καλείται σήμερα από τον ανακριτή κατά της διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη να απολογηθεί για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία.

Πρώην πρωθυπουργοί και στενοί συγγενής τους, πρώην υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, άνθρωποι των Τεχνών και δημοσιογράφοι αποτελούν τη λίστα των 50 και πλέον «ευεργετηθέντων» που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται στο νέο κατηγορητήριο του πρώην προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν. Κανένας από εκείνους που φέρονται να έλαβαν, χωρίς να το δικαιούνται, δωρεάν περίθαλψη ή εξετάσεις, δεν αναμένεται να κληθεί ως κατηγορούμενος.   

 Τα “χαρισμένα” νοσήλια

Η δικαστική έρευνα προσάπτει στον Ανδρέα Μαρτίνη «χαρισμένα» νοσήλια και εξετάσεις που προξένησαν ζημία στο Ερρίκος Ντυνάν μεγαλύτερη των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ανακριτής, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώθηκε στα «δωράκια» με κατώτερο πλαφόν τις 3.000 ευρώ για να μην βαλτώσει την έρευνά του στις χιλιάδες των περιπτώσεων που εμφανίζονται να εξετάστηκαν ή να νοσηλεύτηκαν, χωρίς να πληρώσουν το σύνολο του τιμήματος που τους αντιστοιχούσε.

Ξεπερνούν τους 50 οι επιφανείς συμπολίτες μας που φέρονται να περιλαμβάνονται στο νέο κατηγορητήριο του προφυλακισμένου πρώην προέδρου του νοσοκομείου. Σύμφωνα με αυτό, οι “επώνυμοι” ασθενείς χωρίς να έχουν οικονομική αδυναμία, αποδέχθηκαν την προσφορά του Ανδρέα Μαρτίνη και είδαν μέχρι και μηδενικό το τελικό πληρωτέο ποσό στην απόδειξή τους, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που η έκπτωση ήταν τόσο γενναία που έφτανε το 100% του κόστους εξετάσεων ή νοσηλίων. Φέρονται, δηλαδή, να μην κατέβαλαν ούτε το κρατικό νοσήλιο.

Σε υψηλή θέση στη λίστα των… τσαμπατζήδων, ασθενής που για πολυήμερη νοσηλεία στο Ερρίκος Ντυνάν έπρεπε να βγάλει από την τσέπη 355.000 ευρώ. Φέρεται να χρεώθηκε μόλις 5.000 ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν από το… ασφαλιστικό του ταμείο.

Δεύτερη φορά σε απολογία

Η δεύτερη ανάμεσα στις περίπου 10 δικογραφίες του κ.Μαρτίνη που διερευνά ο ανακριτής Τσιρώνης, σχηματίστηκε μετά από διαχειριστικό έλεγχο στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν για την τετραετία 2007-2010.  Η ελεγκτική εταιρία Grant Thornton κατέγραψε δωρεάν νοσηλείες και εξετάσεις 34 εκατομμυρίων ευρώ για 26 χιλιάδες πρόσωπα και 70 χιλιάδες περιστατικά. Οι 15,5 χιλιάδες ασθενείς είχαν έκπτωση 100%, ενώ μεγάλες εκπτώσεις χορηγήθηκαν και στους υπόλοιπους καθώς εμφανίστηκαν ως πρόσωπα που αδυνατούσαν οικονομικά να καταβάλουν τη δαπάνη τους και βάσει του καταστατικού, υπήρχε η δυνατότητα να μην πληρώσουν τα χρήματα της νοσηλείας τους.

 Ο κ.Μαρτίνης και η 67χρονη σύζυγός του Γεωργία συνελήφθησαν στις 16 του περασμένου Μάη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο 75χρονος, επί προεδρίας του στο Ερρίκος Ντυνάν, φέρεται να εισέπραξε μίζα 3,2 εκ μάρκων από τη γερμανική εταιρία Hospitalia International για προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου. 

Στην απολογία του ο κ. Μαρτίνης είχε αρνηθεί ότι δωροδοκήθηκε και υποστήριξε ότι τα χρήματα ήταν νόμιμα και φορολογημένα και προέρχονταν από την οικογενειακή περιουσία της συζύγου του. 

Τότε ο ίδιος είχε κριθεί προφυλακιστέος και η σύζυγός του είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση και περιοριστικούς όρους.   

Ο ανακριτής ερευνά σειρά άλλων δικογραφιών, μεταξύ αυτών, για το πού κατέληξαν εκατομμύρια ευρώ από δωρεές και εράνους του Κοινωφελούς Ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου