.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΚΕ.Σ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ (ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ν. 35)

Διαβάσαμε την Πέμπτη την νέα ανακοίνωση που εξέδωσε η Π.Α.Ε. (ούτε η «Δικέφαλος» που συμπράττει με την Ερασιτεχνική, ούτε η Ερασιτεχνική στην οποία ανήκει το οικόπεδο) για τις εξελίξεις στο γηπεδικό (βλέπε εδώ). Όπως κάθε σημαντική ανακοίνωση, η ανακοίνωση της Π.Α.Ε. είναι εξίσου ενδιαφέρουσα τόσο γι’ αυτά που περιέχει όσο και γι’ αυτά που υπαινίσσεται (τα οποία όμως μπορούν να καταλάβουν μόνον όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο). Σε κάθε περίπτωση περιέχει λιγότερα απ’ όσα πρέπει για να είναι κάποιος σφαιρικά και αντικειμενικά ενημερωμένος.

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε το πραγματικό παρασκήνιο του ΚΕ.Σ.Α. (και όχι μόνο) σχολιάζοντας/διορθώνοντας την ανακοίνωση παράγραφο προς παράγραφο.
  • Η ΠΑΕ ΑΕΚ ενημερώνει ότι σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2017, στη συνεδρίαση του ΚΕΣΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις της μελέτης κατασκευής του γηπέδου, όπως αυτές είχαν ζητηθεί από το συμβούλιο στη τελευταία του συνεδρίαση.
Η αλήθεια είναι ότι το ΚΕ.Σ.Α. έλαβε μια «πολιτική» απόφαση. Ενέκρινε τις «τροποποιήσεις» που θα γίνουν (ή ήδη γίνονται) στα σχέδια χωρίς να τα έχει δεί. Με την απόφαση του αυτή το ΚΕ.Σ.Α. απεμπλέκεται από το γήπεδο της Α.Ε.Κ., το οποίο βιάζεται να κλείσει η Κυβέρνηση επειδή οι εκλογές ολοένα και πλησιάζουν. Μικρή σημασία έχει πόσο μέτρησαν για την συγκεκριμένη απόφαση του ΚΕ.Σ.Α. οι όποιες πολιτικές πιέσεις ασκήθηκαν. Έτσι η Α.Ε.Κ. έχει ακόμη μια εγκριτική απόφαση να βάλει στον φάκελο του γηπέδου. Σημειώνουμε ότι το ΚΕ.Σ.Α. δεν συζήτησε όπως όφειλε το ακανθώδες θέμα της χρήσης του γηπέδου.

  • Θα πρέπει να τονιστεί ότι η τροποποιημένη μελέτη είναι ηπιότερη από την αρχική, και όσον αφορά το τελικό ύψος του γηπέδου και όσον αφορά άλλες παραμέτρους αυτού και κατά συνέπεια είναι ακόμα πιο φιλική για το περιβάλλον.
Η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στην διατύπωση: «…η τροποποιημένη μελέτη είναι ηπιότερη από την αρχική, και όσον αφορά το τελικό ύψος του γηπέδου…» αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες διαρροές για τα 40 εκατοστά της «επίσημης Α.Ε.Κ.». Όπως σας είχαμε ενημερώσει ήδη από τις 20 Δεκέμβρη 2016 (βλέπε εδώ) η απαίτηση του ΚΕ.Σ.Α. ήταν να μειωθεί το συνολικό ύψος του γηπέδου κατά 2 μέτρα (όπως ζητούσε και ο Δήμος). 

Η Α.Ε.Κ. απάντησε ότι δεν μπορούσε να «κατεβάσει» το γήπεδο δύο μέτρα (να το θεμελιώσει 2 μέτρα βαθύτερα), εξ’ αιτίας των υπογειοποιήσεων. Αντιπρότεινε να μειωθεί το ύψος των πυλώνων κατά 40 πόντους και θα επιχειρηματολογούσε σχετικά. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες το ΚΕ.Σ.Α. από τον περασμένο Δεκέμβρη δεν άλλαξε στάση και έτσι η Α.Ε.Κ. αναγκάστηκε να μειώσει το ύψος της κατασκευής κατά 2 μέτρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χωρητικότητα του γηπέδου μειώθηκε κατά 1.000 θέσεις (μια πάνω-μια κάτω δεν θα τα χαλάσουμε). Επιπλέον η τροποποίηση αυτή είναι μια νίκη του Δημάρχου, του οποίου η κύρια επιδίωξη ήταν η ουσιαστική μείωση του ύψους του γηπέδου.
  • Τις επόμενες μέρες θα επανυποβληθεί ο φάκελος της άδειας με όλες τις τροποποιημένες μελέτες και εγκρίσεις στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, την ΔΑΟΚΑ, ώστε να εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν η πολυπόθητη άδεια προκειμένου να υλοποιηθεί το μεγάλο όνειρο του κόσμου της ΑΕΚ εδώ και 14 χρόνια.
Στην ουσία αυτό που εννοεί η 3η παράγραφος είναι ότι τώρα κατατίθεται σωστά όλος ο φάκελος με τα τροποποιημένα σχέδια, τα οποία δεν υποβλήθηκαν στο ΚΕ.Σ.Α. για έλεγχο πριν την λήψη της εγκριτικής του απόφασης. Αυτό που έγινε ήταν ότι η Α.Ε.Κ. ανέλαβε την υποχρέωση να τα υποβάλλει κατευθείαν στην Δ.Α.Ο.Κ.Α.
  • Σύσσωμη η οικογένεια της ΑΕΚ οφείλει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, στην Περιφέρεια Αττικής καθώς και σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, που τα τρία τελευταία χρόνια βοήθησαν στην όλη διαδικασία.
Η 4η παράγραφος δεν χρειάζεται κάποιο σχολιασμό καθώς είναι μια προσπάθεια «γλυψίματος» όχι τόσο για όσα κάποιοι ήδη έχουν κάνει, όσο γι’ αυτά που πρέπει να κάνουν στο προσεχές διάστημα.
  • Αυτό που απομένει για την πολυπόθητη άδεια είναι πλέον η έγκριση της υψομετρικής μελέτης από τις Υπηρεσίες του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας στις οποίες έχει υποβληθεί από τις 23 Οκτωβρίου του 2016.  Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο έγγραφο του ΥΠΕΝ, κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, τονίζεται ότι ο Δήμος υποχρεούται, σύμφωνα με τον νόμο, να εγκρίνει την υποβληθείσα υψομετρική μελέτη.
Η 5η παράγραφος είναι η παράγραφος της απόλυτης ξεφτίλας αν θυμηθούμε όλα όσα έχουν γράψει ο Κατευθυνόμενος Αεκτζήδικος Τύπος. Κατ’ αρχάς έχουμε την παραδοχή ότι η υψομετρική μελέτη υποβλήθηκε στον Δήμο στις 23 Οκτώβρη 2016 και όχι νωρίτερα. Το δεύτερο σημείο είναι η επίσημη (μέσω του ΥΠ.ΕΝ.) παραδοχή ότι μόνον ο Δήμος μπορεί να εγκρίνει την υψομετρική μελέτη και δεν μπορεί να παρακαμφθεί (όπως ονειρεύονταν κάποιοι άσχετοι μέσω της έγκρισης της από την Περιφέρεια).
  • Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση του Δήμου επί του θέματος θα σημαίνει όχι μόνο εχθρική συμπεριφορά απέναντι στην υλοποίηση του έργου, αλλά θα εγείρει και σημαντικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος των Υπηρεσιών του.  Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα γίνουν από όλους σεβαστοί οι νόμοι του Κράτους.
Η 6η παράγραφος έχει όλο το ζουμί της έγκρισης του ΚΕ.Σ.Α. και μόνον υπό το φώς της αποκάλυψης που κάνουμε σήμερα μπορεί να γίνει κατανοητή. Χωρίς την αποκάλυψη για την μείωση του ύψους κατά 2 μέτρα (με συνακόλουθη μείωση της χωρητικότητας κατά 1.000 θέσεις) το σημείο αυτό θα εκλαμβανόταν σαν ένας «λεονταρισμός» του Δημάτου ή σαν απειλή/προειδοποίηση προς τον Δήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου. Τώρα όμως και λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι όσον αφορά το συνολικό ύψος «πέρασε» του Δημάρχου, η αναφορά προς αυτόν στην ανακοίνωση έχει το νόημα: 

«Τώρα που έγινε το δικό σου (και μειώσαμε το ύψος κατά 2 μέτρα) δεν έχεις λόγο να μην υπογράψεις αμέσως την υψομετρική μελέτη για να προχωρήσει το project.» 

Κλείνοντας τον σχολιασμό της συγκεκριμένης παραγράφου πρέπει να σημειώσουμε πως θα ήταν καλύτερο να έλειπε η αναφορά περί σεβασμού των νόμων του Κράτους, η οποία και ισχύει και από την ανάποδη (δηλαδή όσον αφορά την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας).
  • Η οικογένεια της ΑΕΚ νιώθει επιπλέον την ανάγκη να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως την Περιφέρεια Αττικής, την κυρία Περιφερειάρχη και όλους τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες για την εκκίνηση των διαδικασιών της υπογειοποίησης και διαμόρφωσης των περιμετρικών οδών του γηπέδου της ΑΕΚ.
Η 7η παράγραφος είναι η τελευταία που έχει κάποια αξία ως προς το περιεχόμενο της, καθώς οτιδήποτε ακολουθεί μετά απ’ αυτήν αποτελεί μια προσπάθεια τόνωσης του ΑΕΚτζήδικου φρονήματος του τύπου: «Όλοι μαζί!». Στην παράγραφο, λοιπόν, αυτή η Α.Ε.Κ. ευχαριστεί την Ρένα Δούρου για την εκκίνηση των διαδικασιών της διπλής υπογειοποίησης. Της διπλής υπογειοποίησης, η οποία αν γίνει κανονικά απαιτεί την τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Ν. Φιλαδέλφειας για την οποία χρειάζονται 39 υπογραφές (μεταξύ αυτών και του Δημάρχου). Ακόμη η Περιφέρεια δεν έχει κάνει τίποτα το ουσιαστικό (δεν έχει μπεί καμία «στρογγυλή σφαγίδα» σε κανένα επίσημο έγγραφο της Περιφέρειας). Το μόνο που υπάρχει είναι μια προέγκριση χωρίς να υπάρχουν κάποια σχέδια.

Στην αρχή κάναμε λόγο για μια «πολιτική» απόφαση του ΚΕ.Σ.Α. Απ’ όλες τις πηγές μας προκύπτει ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί εν’ όψη του ρευστού πολιτικού σκηνικού να φανεί ότι κάνει ότι είναι δυνατόν να βγεί η Οικοδομική Άδεια. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την απόφαση του ΚΕ.Σ.Α. ενδέχεται να γίνει προσπάθεια να μεθοδευτεί η έκδοση της Άδειας παρακάμπτοντας τ’ ανοικτά νομικά ζητήματα (δηλαδή το δικαίωμα της Ερασιτεχνικής να παραχωρήσει το οικόπεδο στην «Δικέφαλος» και την εκκρεμή δίκη για τους Περιβαλλοντικούς Όρους). Επιπλέον υπάρχει και το ζήτημα των χρήσεων του γηπέδου· ένα ζήτημα το οποίο αναφέρεται στο Ιδρυτικό Καταστατικό της Ερασιτεχνικής το οποίο ίσχυε το 1934 όταν υπογράφηκε το Παραχωρητήριο.

Τέλος, όπως προκύπτει από το μέτωπο της Περιφέρειας, φαίνεται ότι κάποιοι σκέφτονται να «ισιώσουν» λίγο τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την διπλή υπογειοποίηση. Σε μια τέτοια περίπτωση η προσφυγή στο ΣτΕ πρέπει να θεωρείται σιγουρότατη (ακόμη και αν τηρηθεί πιστά η σχετική διαδικασία η προσφυγή δεν αποκλείεται). Το κακό είναι ότι το νέο μας γήπεδο έχει στηθεί πάνω στην διπλή υπογειοποίηση και το παρόν σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς αυτήν.
Συμπέρασμα;

Η εγκριτική απόφαση του ΚΕ.Σ.Α. είναι μια απόφαση που προς το παρόν τους βολεύει όλους:
  • Την «επίσημη Α.Ε.Κ.» και τον Μελισσανίδη γιατί τους εμφανίζει ακόμη πιο κοντά στην έκδοση της Οικοδομικής Άδειας.
  • Τον Ανδριόπουλο, ο οποίος έρχεται ακόμη πιο κοντά στην είσπραξη της αμοιβής του ύψους 1.750.000 Ευρώ. Η αμοιβή θα πληρωθεί εφ’ όσον εκδοθεί η Άδεια.
  • Τον Βασιλόπουλο, ο οποίος μπορεί να αισθάνεται «νικητής» εφ’ όσον η βασική του επιδίωξη (μείωση του συνολικού ύψους κατά 2 μέτρα) επετεύχθη.
  • Την Κυβέρνηση, η οποία το επόμενο διάστημα θα «δώσει τα ρέστα της» για να βγεί η Άδεια μπας και τσιμπήσει κανένα ψηφουλάκι όταν έρθει η ώρα της κάλπης.
Αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα όπως έχουν (και όχι όπως θα θέλαμε να έχουν) η έγκριση του ΚΕ.Σ.Α. είναι μεν σημαντική, αλλά αφορά το πιο εύκολο κομμάτι που όμως δεν είναι και το σημαντικότερο. Αλλού θα κριθεί το μέλλον του νέου γηπέδου της Α.Ε.Κ. Αρχικά θα κριθεί στα δικαστήρια -είτε είναι το ΣτΕ (Περιβαλλοντικοί Όροι) είτε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (παραχωρητήριο στην «Δικέφαλος»)- και εν συνεχεία από την εξέλιξη της διπλής υπογειοποίησης και των δικαστικών περιπετειών της. Τελικά όμως θα κριθεί από το αν υπάρχουν (και πόσα είναι μέχρι τώρα) τα λεφτά για την κατασκευή του γηπέδου. Ενός γηπέδου το οποίο για την σημερινή οικονομική συγκυρία έχει σκόπιμα υπερκοστολογηθεί. 

Ευτυχώς πάντως που υπάρχουν και αυτές οι θετικές εξελίξεις για το γήπεδο και μπορούν έτσι να «ξεμπουκώσουν» οι ρεπόρτερ της Α.Ε.Κ. με κείμενα όπως αυτό του Μάριου Τριβιζά. Δεν έχει νόημα να το σχολιάσουμε καθώς δεν περιέχει τίποτα ουσιαστικό, εκτός από το ξέσπασμα κάποιου που μέχρι προχθές αισθανόταν καταπιεσμένος δεδομένου ότι αυτά που του έδιναν να «περνά προς τα έξω» δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόπιστα (μη ξεχνάτε ότι η έγκριση του ΚΕ.Σ.Α. είχε προεξοφληθεί από την πρώτη του συνεδρίαση τον περασμένο Νοέμβρη ως «τυπική» και «θέμα ημερών»). 

Τασσόμενοι αλληλέγγυοι (αν και όπως φαίνεται δεν χρειάζεται την αλλυλεγγύη μας) με την μοναδική ελπίδα (για τους εκάστοτε ιδιοκτήτες της Π.Α.Ε.) της ΑΕΚτζήδικης δημοσιογραφίας (τώρα που στους –ΟΓΛΟΥ ελάχιστοι δίνουν σημασία) του υπενθυμίζουμε να τρώει πολλά φρούτα και ειδικότερα όσα έχουν βιταμίνη C και να κάνει όλα του τα εμβόλια. Μόνον έτσι δεν θα κολλήσει τίποτα από τα «μικρόβια» τα οποία αναφέρει στο κείμενο του. Μιας όμως και το ‘φερε η κουβέντα του επισημαίνουμε ότι από εξελεγκτικής άποψης τα μικρόβια κάθε άλλο παρά κακό κάνουν στους οργανισμούς στους οποίους επιτίθενται, αφού τους βοηθούν να εξελιχθούν. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει πιστοποιηθεί ότι όταν ο οργανισμός δεν έχει ν’ αντιπαλεύει με τα μικρόβια, τότε στρέφεται εναντίον του και του προξενεί τα λεγόμενα «αυτοάνοσα» νοσήματα. Οπότε έχουν και αυτά την αξία τους. Άλλωστε χωρίς μικρόβια τι να τους κάνεις τους γιατρούς;

30 Γενάρη 2017
παρατηρητήριο.

πηγή: aek-watch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου