.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Εκτός από τη Νέα Φιλαδέλφεια και το Αλσος της: Και σε Ριζούπολη-Προμπονά επεκτείνεται το καταστροφικό σχέδιο του Μελισσανίδη

Εχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι ο Δ. Μελισσανίδης δε θέλει να κατασκευάσει στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας ένα γήπεδο για την ΑΕΚ, στο χώρο που ήταν το παλιό της γήπεδο, αλλά ένα γήπεδο-εμπορική επιχείρηση για τα συμφέροντα της φαμίλιας του. Ενα γήπεδο που να συνδέεται με ευρύτερες εμπορικές και άλλες δραστηριότητες, που θα αποφέρουν τεράστια κέρδη στους καπιταλιστές που θα επενδύσουν σ' αυτές. Ενα ποδοσφαιρικό γήπεδο, στο οποίο η ΑΕΚ θα παίζει δυο φορές το μήνα, όχι μόνο δε θα έφερνε τα προσδοκώμενα κέρδη, αλλά ούτε τα κεφάλαια για την κατασκευή του δε θα μπορούσε να αποσβέσει.

Μπορεί ο Μελισσανίδης να υποσχόταν, όταν ξαναπήρε την ΑΕΚ (αφού προηγουμένως φρόντισε να τη ρίξει στη Γ' Εθνική), ότι θα φτιάξει γήπεδο στον ίδιο χώρο που ήταν το παλιό, μπορεί να έφτιαξε μπόλικο προπαγανδιστικό «σανό» για τους οπαδούς της ΑΕΚ, όμως ο ίδιος γνώριζε πολύ καλά, από την πρώτη στιγμή, ότι το δικό του γήπεδο, το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση της φαμίλιας του, δεν μπορεί να κατασκευαστεί στο οικόπεδο που παραχωρήθηκε το 1934 στην ερασιτεχνική ΑΕΚ.

Τα χρόνια περνούν και οι φίλαθλοι της  ΑΕΚ δε βλέπουν να μπαίνουν οι μπουλντόζες. Αυτό τους εξοργίζει, γιατί δεν έχουν αντιληφθεί στο βάθος το σκοπό του Μελισσανίδη που δεν είναι άλλος από την κατασκευή μαζί με το γήπεδο και μεγάλου εμπορικού κέντρου. Οταν είχε ξεκινήσει η προπαγανδιστική καμπάνια για την «Αγιά Σοφιά», του είχε ξεφύγει ότι θέλει να κάνει την πόλη… Μόντε Κάρλο. Ετσι, για να ξεφύγει από την οργή των φιλάθλων της ΑΕΚ εναντίον του, ανά διαστήματα κινητοποιεί τον οπαδικό στρατό ενάντια στη «Στρούγκα» και το δήμαρχο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Αρη Βασιλόπουλο. Αυτή την τακτική θα τη συνεχίζει για όσο καιρό οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δε θα ανακοινώνουν ότι ποδοσφαιρικό γήπεδο από τη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ δεν μπορεί να κατασκευαστεί, τελεία και παύλα.

Οπως θα δούμε παρακάτω, ο Μελισσανίδης δεν έχει καμιά πρεμούρα να γίνει το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το μόνο του πρόβλημα είναι πώς θα αντιμετωπίσει την οργή των φιλάθλων της ΑΕΚ, που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσουν εναντίον του. Για να γίνουμε συγκεκριμένοι: πολύ πριν αναλάβει την ΑΕΚ, ο Μελισσανίδης είχε βάλει στο στόχαστρο την περιοχή Προμπονά, προκειμένου να ξεδιπλώσει τα επιχειρηματικά του σχέδια. Μιλάμε για την περιοχή που κυμαίνεται ανάμεσα στο γήπεδο του Απόλλωνα Αθηνών, τις γραμμές του ΗΣΑΠ, τη Λεωφόρο Ηρακλείου, την Οδό Ανθέων και το όριο του 5ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων.

Παλαιότερα εκεί υπήρχαν διάφορες βιοτεχνίες. Το 1988, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος τροποποιήθηκε το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) του δήμου Αθηναίων. Με την τροποποίηση αυτή προβλεπόταν η δημιουργία στην περιοχή ΒΙΟΠΑ (Βιοτεχνικό Πάρκο), που θα συγκέντρωνε τις υφιστάμενες βιοτεχνίες και διάσπαρτες στη γύρω περιοχή βιοτεχνίες «χαμηλής όχλησης». Αυτό το σχέδιο, όμως, τελικά δεν «περπάτησε» και η περιοχή -που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις που είχαν αποτυπωθεί σε υπουργικές αποφάσεις, ήταν περίπου 55 στρέμματα- είχε υποβαθμιστεί πολύ.

Οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιούνταν ζητώντας να γίνει αυτή η έκταση κοινόχρηστος χώρος. Οι κυβερνήσεις, όμως, «πράσινες» και «γαλάζιες», αρνούνταν να ικανοποιήσουν το αίτημά τους. Βλέπετε, η περιοχή ήταν φιλέτο για την ανάπτυξη εμπορικών δράσεων και οι αστικές κυβερνήσεις τάσσονται με τους καπιταλιστές που λιγουρεύονται τέτοια φιλέτα και όχι με τους κατοίκους που ζητούν πολεοδομικές «ανάσες».

Το 1999, ο Μάτσας είχε αγοράσει το συγκρότημα της Κολούμπια, που είχε κλείσει. Κάποια χρονική στιγμή, εκμεταλλευόμενος την αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, μπόρεσε να γκρεμίσει τα περισσότερα κτίρια, που έπρεπε να παραμείνουν ως διατηρητέα. Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν και μπόρεσαν να αποτρέψουν την ολοκληρωτική καταστροφή των κτιρίων της Κολούμπια. Αγωνίζονταν δε να απαλλοτριωθούν τόσο τα εναπομείναντα κτίρια όσο και τα 14 στρέμματα που είχε αγοράσει ο Μάτσας. Ακόμη, με προσφυγή τους στο ΣΤΕ πέτυχαν να εκδοθεί η απόφαση 3611/2007 του Ε’ Τμήματος, με την οποία σταμάτησε η ολοκληρωτική καταστροφή των κτιρίων της Κολούμπια.

Στις 19 Ιούνη του 2003 καταχωρήθηκε στο Μητρώο των Ανωνύμων Εταιριών πρακτικό του ΔΣ της «ΚΤΗΤΩΡ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Ηταν προφανώς το ιδρυτικό της εν λόγω εταιρίας αυτής, με τις τρεις γυναίκες που απαρτίζουν το διοικητικό της συμβούλιο να είναι στελέχη των εταιριών του Μελισαννίδη. Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στο κτίριο όπου στεγάζονται οι εταιρίες του ομίλου Μελισαννίδη (έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία).
Στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο δεν μπήκε μπροστά ο ίδιος ο Μελισσανίδης (δε γνωρίζουμε το λόγο που επέλεξε αυτή την τακτική), όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο στον καθένα να εντοπίσει πως η εταιρία ΚΤΗΤΩΡ είναι εταιρία του ομίλου Μελισσανίδη.

Στην ίδια περιοχή λειτουργεί εδώ και χρόνια μεγάλο πρατήριο καυσίμων της AΕGEAN. Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζουμε πότε αγοράστηκε το ακίνητο που λειτουργεί το πρατήριο και αν προϋπήρξε ως πρατήριο άλλης εταιρίας. Με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει μέχρι τώρα, η εταιρία ΚΤΗΤΩΡ από το Νοέμβρη του 2006 μέχρι τις 12 Γενάρη του 2007 αγόρασε στην περιοχή εκτάσεις 12.000 τετραγωνικών μέτρων. Σε πολύ χαμηλές τιμές, προφανώς, αφού η περιοχή ήταν υποβαθμισμένη.

Η τότε κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, αντί να απαλλοτριώσει την έκταση των 55 στρεμμάτων και να τη διαμορφώσει σε κοινόχρηστο χώρο όπου θα αναπτύσσονταν διάφορες δραστηριότητες, επέλεξε να αναβαθμίσει επιχειρηματικά την περιοχή, επιτρέποντας και άλλες χρήσεις γης. Με την απόφαση 492/4.1.2007 του τότε υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Σουφλιά (ΦΕΚ τεύχος ΑΑΠ, 19/26.1.2007), τροποποιήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, και το ΒΙΟΠΑ Προμπονά μετατράπηκε σε ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση. Στο πλαίσιο αυτής της τροποποίησης διευρύνθηκαν οι χρήσεις γης και μεταξύ των άλλων προβλέφθηκε και η δυνατότητα κατασκευής εμπορικών κέντρων.

Προσέξτε κάτι… συμπτώσεις. Ο Μελισσανίδης στήνει μια εταιρία, η οποία αρχίζει να αγοράζει γη σε μια εντελώς υποβαθμισμένη περιοχή, χαρακτηρισμένη ως ΒΙΟΠΑ. Στο καπάκι, η τότε κυβέρνηση αναβαθμίζει την περιοχή, επιτρέπει την κατασκευή εμπορικών κέντρων και η εν λόγω εταιρία (όπως και ο Μάτσας) βλέπει την τιμή της γης που έχει αγοράσει να εκτινάσσεται. Φυσικά, οι… θεοσεβείς (όπως είναι και ο «κουροπαλάτης» του πατριαρχείου Δ. Μελισσανίδης), θα πιστέψουν ότι ο Μελισσανίδης ξύπνησε ένα πρωί, δέχτηκε την επιφοίτηση του αγίου πνεύματος, διείδε ότι ο Σουφλιάς θα αναβαθμίσει την περιοχή και έδωσε εντολή στους υπαλλήλους του «αγοράστε γη»…

Στις 2 Απρίλη του 2007, δεκάδες κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της απόφασης Σουφλιά. Με την απόφαση 3649/2009 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, η απόφαση Σουφλιά με την οποία τροποποιούνταν το ΓΠΣ του Δήμου Αθηναίων καταργήθηκε. Η περιοχή ήταν εκτός σχεδίου πόλης και έτσι, με την κατάργηση της τροποποίησης του ΓΠΣ, δεν μπορούσε να γίνει το επόμενο βήμα που ήταν η ένταξη της περιοχής αυτής των 55 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης.

Από την απόφαση του ΣτΕ πληροφορούμαστε ότι στην κατοχή της εταιρίας του Μελισσανίδη ΚΤΗΤΩΡ είχαν περιέλθει 20.486 (και όχι 12.000) τετραγωνικά μέτρα. Το σημειώνουμε, γιατί σε μια τέτοια έκταση μπορεί να χτιστεί ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, κάτι στο οποίο στόχευε ο Μελισσανίδης. Υπέρ της απόφασης Σουφλιά είχαν παρέμβει στο ΣτΕ η εταιρία του Μάτσα και δύο εταιρίες του Μελισανίδη (η ΚΤΗΤΩΡ η AEGEAN WAREHOUSE)!

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν μπορούσε να γίνει νέα νομοθετική παρέμβαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος, πριν από την παρέλευση πενταετίας. Η νέα παρέμβαση έγινε στις 20 Μάη του 2013, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Με την απόφαση αυτή μετατρέπεται και πάλι το ΒΙΟΠΑ Προμπονά σε ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση.

Οι κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά και αυτής της απόφασης, την 1η Ιούλη του 2013. Αυτή τη φορά το ΣτΕ, με την απόφασή του 3058/2015, απέρριψε την προσφυγή των κατοίκων και επικύρωσε την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος για τροποποίηση του ΓΠΣ του Δήμου Αθηναίων.

Ετσι, άνοιξε ο δρόμος για το επόμενο βήμα, την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης του Δήμου Αθηναίων. Το ρόλο του επισπεύδοντος ανέλαβε η δημοτική παράταξη του Καμίνη. Στη συνεδρίαση της 26ης Γενάρη του 2017 ενέκρινε την πολεοδομική μελέτη, που είχε συνταχθεί και παραχωρηθεί δωρεάν από τις εταιρίες του Μάτσα και του Μελισσανίδη (αν έγιναν τροποποιήσεις και ποιες στη μελέτη των εταιριών δεν το γνωρίζουμε)!

Ετσι, άνοιξε ο δρόμος για να μπορέσουν οι Μάτσας και Μελισαννίδης να χτίσουν πολυόροφα εμπορικά κέντρα, καταστρέφοντας μια περιοχή, οι κάτοικοι της οποίας έχουν μεγάλη ανάγκη για δημιουργία κοινόχρηστων χώρων με διάφορες δραστηριότητες. Ο δρόμος αυτός δε θα είναι βραχύς, όπως βραχεία δε θα είναι και η δική μας έρευνα.



ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 11 ΜΑΡΤΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου