.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Σκηνικό ακροδεξιάς εκτροπής στη Νέα Φιλαδέλφεια


Το ποδόσφαιρο γίνεται το μέσον για να αλωθούν αξίες, οράματα, συλλογικές διαδικασίες

Του Γιώργου Κατερίνη

Μια περίεργη όξυνση επιχειρείται στη Νέα Φιλαδέλφεια με αφορμή το γήπεδο της ΑΕΚ. Δεκάδες «οπαδοί» κάνουν αισθητή την παρουσία τους καθημερινά στο κέντρο της πόλης, βανδαλίζουν το Δημαρχείο και άλλους χώρους, απειλούν και γενικά στήνουν ένα σκηνικό κατάληψης της πόλης με το σύνθημα: «ΑΕΚ ή Φάπα».

Αυτό το ακροδεξιάς κοπής σενάριο έχει απ’ όλα: ένα κέντρο παραγωγής «ειδήσεων», ηλεκτρονικά «μέσα» που καλλιεργούν κλίμα μίσους, ανοχή από τους μηχανισμούς καταστολής, αφωνία των αρμόδιων υπουργείων και της Περιφέρειας, στοχοποίηση ανθρώπων και συλλογικοτήτων. Για μέρες η Δημοτική Αρχή δέχεται επιθέσεις (όχι μόνο φραστικές, αλλά και έμπρακτες) και κανείς δεν φαίνεται να ενοχλείται. Οι πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς εμφανίζουν γερασμένα αντανακλαστικά και οι κοινωνικοί φορείς δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τι ακριβώς παίζεται στην πόλη.


Το «δίκαιο» αίτημα μιας ομάδας να αποκτήσει γήπεδο εμφανίζεται ως υπέρτατο αγαθό, μπροστά στο οποίο η κοινωνία κλείνει τα μάτια στον εκφασισμό της δημόσιας ζωής. Για πολλοστή φορά το ποδόσφαιρο γίνεται το μέσον για να αλωθούν αξίες, οράματα, συλλογικές διαδικασίες. Το οπαδικό φρόνημα υπερισχύει της πολιτικής και εμφανίζεται ως ισχυρότερο κριτήριο έναντι πολιτικών καταβολών, ιδεολογίας και δράσης. Μια ματιά στα σχόλια που κατακλύζουν όχι μόνο τις οπαδικές ενημερωτικές ιστοσελίδες, αλλά και όσες άλλες ασχολούνται με την σχετική ειδησεογραφία αρκεί για να πεισθεί και ο πιο αποστασιοποιημένος αναγνώστης για το μικρόβιο του φασισμού που κρύβεται πίσω από την οπαδική στράτευση.


Πώς στήνεται το σκηνικό

Ο Δήμαρχος που διατυπώνει απόψεις και αιτήματα σχετικά με το σχεδιαζόμενο γήπεδο δεν το κάνει για να υπερασπιστεί το δημόσιο χώρο, τη λειτουργία της πόλης, τα συμφέροντα των κατοίκων, αλλά γιατί είναι… γαύρος, έμμισθος του Μαρινάκη, όργανο των εχθρών της ΑΕΚ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και κάθε άλλη συλλογικότητα, δεν έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν θέσεις και να λαμβάνουν αποφάσεις αν αυτές δεν συμφωνούν με τα συμφέροντα της ομάδας.

Η ομάδα, λόγω καταγωγής, εκφράζει την πλειοψηφία των κατοίκων και όσοι διαφωνούν δεν έχουν θέση στην πόλη.

Δεν είναι η ανώνυμη εταιρεία που σχεδιάζει το γήπεδο υποχρεωμένη να συζητήσει με το Δήμο, αλλά και τα υπόλοιπα όργανα της πολιτείας, αφού κρίνει ότι το σχέδιό της είναι άρτιο, δεν επιφέρει καμιά βλαπτική μεταβολή στην πόλη και σε τελική ανάλυση έχει καταφέρει να το ντύσει με νόμο (το Ρυθμιστικό) και έκτοτε έχει κερδίσει την κάλυψη υπουργών, περιφέρειας κ.λπ.

Οι αρμόδιοι να αποδεχτούν και να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου (αρμόδιοι υπουργοί, Περιφέρεια) δείχνουν πονηρά προς την Δημοτική Αρχή, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι η τοπική κοινωνία έχει υποστεί ήττα, τα αιτήματά της έχουν απορριφθεί από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και έχει αγνοηθεί επιδεικτικά σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού του έργου.

Αυτό που ζει τις τελευταίες ημέρες η Νέα Φιλαδέλφεια είναι μια μικρογραφία αυτού που επιχειρείται να ζήσει (και σε μεγάλο βαθμό ζει) όλη η χώρα. Τρόμος, ακύρωση κάθε συλλογικής δράσης, εγκατάλειψη οποιουδήποτε αιτήματος συνδέεται με το δημόσιο χώρο, παράδοση στα όποια επιχειρηματικά συμφέροντα. Το έχουμε ζήσει στις Σκουριές, το ζούμε οπουδήποτε υπάρχουν εστίες αντίστασης. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως η κατ’ όνομα Αριστερά δείχνει συμφιλιωμένη με την παρακρατική δράση και τον εκφασισμό.

πηγή: e-dromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου