.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ AΜΕΣΑ Ο NOORI ΑΠΟ ΠΑΡAΝΟΜΗ ΚΡAΤΗΣΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ


Ο Noori, ένας 21 χρόνος Σύρος πρόσφυγας, εξακολουθεί να κρατείται παράνομα σε ένα αστυνομικό τμήμα στη Λέσβο εδώ και σχεδόν 7 μήνες, περιμένοντας να μάθει εάν θα επιστραφεί αναγκαστικά στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Η αβεβαιότητα με την οποία είναι αντιμέτωπος τους τελευταίους μήνες και οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική του υγεία.
Η αγωνία του Noori για το τι μέλλει γενέσθαι και για την παρατεταμένη κράτησή του ήταν εμφανής όταν η Διεθνής Αμνηστία τον συνάντησε.

«Κοιμάμαι σε ένα στρώμα στο πάτωμα σε ένα κελί μαζί με άλλα πέντε άτομα… Δεν έχω τίποτα να διαβάσω που να είναι στη γλώσσα μου. Δεν μου έχει δοθεί ούτε μια καθαρή κουβέρτα από τότε που με συνέλαβαν»
— Noori, 20χρονος Σύριος πρόσφυγας

Ο Noori κρατείται από τις 9 Σεπτεμβρίου 2016 αφότου η αίτηση ασύλου του κρίθηκε απαράδεκτη από την Επιτροπή Προσφυγών με το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» για αυτόν.Το ίδιο διάστημα, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε προσωρινά την απέλασή του έως ότου αποφανθεί αν θα ακυρώσει ή όχι την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών.

Το Μάρτιο του 2017, ενώπιον της Ολομέλειας του Δικαστηρίου συζητήθηκε η αίτηση του Noori με την οποία ζητά την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Προσφυγών. Δεν είναι σαφές πότε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εκδώσει την απόφασή του. Εάν το Δικαστήριο απορρίψει την αίτησή του, ο Noori θα κινδυνεύει άμεσα με απέλαση στην Τουρκία. Στο μεταξύ, η παρατεταμένη κράτηση του Noori έχει υπερβεί το ανώτατο χρονικό όριο κατά το οποίο οποιοσδήποτε αιτών άσυλο επιτρέπεται να κρατείται σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο (90 ημέρες).

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου 2016, άνοιξε τον δρόμο για την Ελλάδα ώστε η τελευταία να επιστρέφει αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία δεν αποτελεί επί του παρόντος ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες που επιστρέφονται πίσω σε αυτήν. Δεν παρέχει πλήρες καθεστώς πρόσφυγα σε άτομα που δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα διαβίωσης και δεν τους χορηγείται κρατική υποστήριξη.


Υπογράψτε την έκκλησή μας

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Προϊσταμένη του Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ζητώντας:
  • Να απελευθερωθεί ο Noori και να του παρασχεθεί ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
  • Να διασφαλιστεί ότι ο Noori δεν θα επιστραφεί στην Τουρκία και πως θα εξεταστεί κατ’ ουσία το αίτημα ασύλου του στην Ελλάδα.

πηγή: amnesty.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου