.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

ΣΥΒΧΨΑ: Ανακοίνωση για την καταγγελία μας για τις «λευκές νύχτες» σε Κορωπί, Ίλιον και Μαρούσι, καθώς και για τη σχετική παρέμβασή μας στο ΣΕΠΕ στις 15/6 [ΠΑ.Σ.Ε. Wind, ΣΥΒΧΨΑ & Σ.Ε.Πλαίσιο]


Ανακοίνωση για την καταγγελία μας για τις «λευκές νύχτες» σε Κορωπί, Ίλιον και Μαρούσι, καθώς και για τη σχετική παρέμβασή μας στο ΣΕΠΕ στις 15/6

Τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα μας για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειας μας έχουμε δώσει πολλές και σημαντικές μάχες ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τις «λευκές νύχτες».

Μπροστά σε ένα νέο κύμα διοργάνωσης «λευκών νυχτών» στο Νομό Αττικής (και πιο συγκεκριμένα στο Κορωπί στις 16/6, στο Ίλιον στις 24/6 και στο Μαρούσι σε ημερομηνία που δεν έχει ανακοινωθεί) και με στόχο το μπλοκάρισμά τους, προχωρήσαμε -όπως έχουμε κάνει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια- σε σχετική καταγγελία προς αρμόδιους φορείς. Παράλληλα, προκειμένου να επιτύχουμε στο στόχο μας αυτό, μέσα από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια προχωράμε στην οργάνωση εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς και κινητοποιήσεων στις περιοχές αυτές. Μέσα από αυτά τα βήματα πάλης, ήδη κατά το κοντινό παρελθόν έχουμε μπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό –και ολοκληρωτικά σε κάποιες περιπτώσεις- αντίστοιχες φιέστες δημάρχων και αφεντικών.

Στο τέλος της ανακοίνωσης αυτής παραθέτουμε τη σχετική κοινή καταγγελία μας προς το Σ.ΕΠ.Ε και το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Οικονομίας, τα σχετιζόμενα Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, την Περιφέρεια και τις Αντιπεριφέρειες Αττικής και άλλους αρμόδιους φορείς. Ήδη από τις πρώτες σχετικές απαντήσεις που έχουμε λάβει, προκύπτει -αυτό ακριβώς που αναμέναμε- ότι οι εν λόγω διοργανώσεις στο Νομό Αττικής γίνονται υπό ένα καθεστώς κατάφωρης παρανομίας. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει η αναγκαία αδειοδότηση Περιφερειακού Συμβουλίου για την παράταση των ωραρίων των εμπορικών καταστημάτων.

Συμπληρωματικά, το πρωί της Πέμπτης 15/6 μέλη των σωματείων μας μαζί με συνάδελφους και συναδέλφισσες από τον κλάδο του εμπορίου πήγαμε στο κεντρικό κτίριο του Σ.ΕΠ.Ε. όπου και συναντήσαμε μία εκ των νομικών συμβούλων του, προκειμένου να θέσουμε και με αυτόν τον τρόπο κάποια ζητήματα. Παράλληλα, στην είσοδο του Σ.ΕΠ.Ε. το Συντονιστικό δράσης πραγματοποιούσε παρέμβαση με πανό, στο οποίο αναγραφόταν «Κυριακές και νύχτες να πάνε για δουλειά οι υπουργοί, οι δήμαρχοι κι όλα τ’ αφεντικά».

Στη συνάντησή μας στο Σ.ΕΠ.Ε. σημειώσαμε εξ αρχής ότι δε βρισκόμαστε εκεί για να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στις «λευκές νύχτες» από κοινού με έναν κρατικό-κυβερνητικό φορέα και ότι θεωρούμε όλους τους φορείς στους οποίους απευθύνουμε την καταγγελία μας άμεσα συνυπεύθυνους με τους δήμους και τους εμπορικούς συλλόγους. Υπεύθυνους τόσο για τις «λευκές νύχτες», όσο βέβαια και για το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που αποφασίζονται και υλοποιούνται. Σημειώσαμε βέβαια και ότι παρά τις διακηρυγμένες θέσεις της Περιφέρειας Αττικής και του Σ.ΕΠ.Ε. περί εναντίωσης στις «λευκές νύχτες», όσο οι τελευταίες συνεχίζονται ακάθεκτες, μπορούμε να τους κατηγορούμε ότι «κάνουν τα στραβά μάτια».

Τέλος, προσθέσαμε ότι από την πλευρά μας θα κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να τις μπλοκάρουμε, ακόμα και αν διοργανώνονταν υπό καθεστώς «νομιμότητας». Άλλωστε, κάτι τέτοιο καταδεικνύεται και από το πώς επί δυο συνεχόμενες Κυριακές έχουμε μπλοκάρει στο Δήμο Αθήνας την εφαρμογή του νόμου «περί 32 Κυριακών με τα μαγαζιά ανοιχτά».

Από την πλευρά του Σ.ΕΠ.Ε. υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα προχωρούσαν στις κατά το νομό αρμοδιότητες τους, όπως αυτές τις σημειώναμε και στη σχετική καταγγελία μας, καθώς και ότι θα προχωρούσαν στην άμεση δημοσίευση ανακοίνωσης περί των παρανομιών που συνιστά η παράταση του ωραρίου των καταστημάτων στο πλαίσιο των εν λόγω «λευκών νυχτών».

Στο τέλος, ζητήσαμε να μεταφερθεί το σύνολο των όσων σημειώσαμε καθώς και το πνεύμα της παρέμβασής μας στον Ειδικό Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε., τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Θα συνεχίσουμε να ασκούμε έντονη πίεση προς τους εκάστοτε αρμόδιους κρατικούς και κυβερνητικούς φορείς, καθώς και να καταδεικνύουμε τις ευθύνες τους για την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα.

Βέβαια, σαφώς και δεν έχουμε αυταπάτες ότι η όποια δικαίωση των διεκδικήσεών μας θα έρθει μέσα από την «εφαρμογή της νομιμότητας».

Γι’ αυτό και συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τους αγώνες μας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας, με βασικά όπλα μας την οργάνωσή μας από τα κάτω, τη συλλογική αντίσταση και την ταξική αλληλεγγύη.

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ!

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind | Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής | Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο




Στη συνέχεια παραθέτουμε την κοινή καταγγελία μας (ΠΑ.Σ.Ε. Wind, ΣΥΒΧΨΑ & Σ.Ε.Πλαίσιο) για λειτουργία των καταστημάτων «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ» σε Κορωπι 16/6, Ιλιον 24/6 & Μαρούσι:

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου–Χάρτου–Ψηφιακών Μέσων Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο

Προς:
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ειδικό Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε.
Σ.ΕΠ.Ε.
Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άνω Λιοσίων, Περιστερίου, Παλλήνης & Νέας Ιωνίας
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
Περιφέρεια Αττικής, Αντιπεριφέρειες Αττικής
Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Γενική Διεύθυνση Αγοράς
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

8/06/2017

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ – «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ» ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ & ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 τα εμπορικά καταστήματα στο Ίλιον θα επεκτείνουν εκ νέου παράνομα το ωράριο τους μέχρι και πολύ μετά τα μεσάνυχτα («μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες», όπως αναφέρεται) με απόφαση του Δήμου Ιλίου. Αντίστοιχη απόφαση έχει παρθεί από το Δήμο στο Κορωπί μαζί με την τοπική Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων για Λευκή Νύχτα την Παρασκευή 16 Ιουνίου

Οι σχετικές ανακοινώσεις και οι αφίσες είναι αναρτημένες σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, π.χ.: [παρατίθενται σχετικοί ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι]

Απαιτούμε λοιπόν, να προβείτε άμεσα στις κάτωθι ενέργειες στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς σας:

– Να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά για την παροχή άδειας από την Περιφέρεια Αττικής (ή τις αντίστοιχες Αντιπεριφέρειες) & την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στο δήμο ή/και στον εμπορικό σύλλογο για την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων στο Κορωπί την Παρασκευή 16 Ιουνίου & στο Ίλιον το Σάββατο 24/6/17.

– Να ερευνηθεί αν έχουν υποβληθεί πίνακες με τροποποιημένα ωράρια για τους εργαζομένους που θα εργαστούν στις 16/6/17 στο Κορωπί & στις 24/6/17 στο Ίλιον στα τοπικά καταστήματα.

– Να διενεργηθούν επιτόπιοι σχετικοί έλεγχοι την Παρασκευή 16/6 στο Κορωπί και το Σάββατο 24/6 στο Ίλιον από κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της Περιφέρειας, της Αντιπεριφέρειας & της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Αττικής. Ενδεικτικά, σημειώνουμε ότι θα πρέπει πολύ άμεσα να ακολουθηθούν όλες οι σχετικές ενέργειες που έγιναν από τους αρμόδιους φορείς πριν από ένα χρόνο και που οδήγησαν στην ακύρωση αντίστοιχου ‘event’ στη Νέα Σμύρνη (“love night”).

Να μας κοινοποιηθούν τα πορίσματα των ελέγχων που διενεργήσατε στο ‘Ιλιον και στο Μαρούσι κατά τη διάρκεια των Λευκών Νυχτών το 2015 και 2016.
Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις-τοποθετήσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γ. Νικολαράκου, θα οργανωθεί «Λευκή Νύχτα» και στο Μαρούσι. Οπότε, ζητάμε να γίνουν στη συνέχεια κι εκεί οι προαναφερόμενες ενέργειες. Όπως άλλωστε και όπου αλλού επιχειρηθεί να οργανωθούν τέτοιου είδους "εκδηλώσεις".

Τέλος, απαιτούμε να σταματήσει το καθεστώς των «απελευθερωμένων» ωραρίων, των κάθε είδους «Λευκών Νυκτών» και η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Μετά την καταστρατήγηση της Κυριακάτικης Αργίας (πλέον έχει γίνει Νόμος το άνοιγμα των καταστημάτων ακόμα και για 32 Κυριακές ετησίως!), ένα από τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και στον κλάδο του εμπορίου, που διεκδικήθηκε και κατακτήθηκε τελικά με πολύχρονους και σκληρούς αγώνες, ήρθαν οι «Λευκές Νύχτες» ξεχαρβαλώνοντας γενικά την έννοια του χρόνου εργασίας και των ωραρίων, απειλώντας να μετατρέψουν όλους τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους, χωρίς ανάπαυση, ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του εργοδότη στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» και της «ανάπτυξης». Τα Σωματεία μας στέκονται και θα συνεχίσουν να στέκονται εμπόδιο σε τέτοιου είδους πολιτικές και εργοδοτικές μεθοδεύσεις που παρακάμπτουν και καταστρατηγούν τα στοιχειώδη δικαιώματα μας. Επίσης, μέσα από τις σχετικές παρεμβάσεις μας έχουμε καταδείξει τις ευθύνες που, πέρα από τους εκάστοτε δήμους και εμπορικούς συλλόγους, έχουν και οι αρμόδιοι φορείς (πχ Περιφέρεια, Αντιπεριφέρειες, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, Υπουργείο Εργασίας και Επιθεωρήσεις Εργασίας) στο βαθμό που γίνονται ανεκτές αυτές οι κατάφωρα παράνομες μεθοδεύσεις σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων και την απασχόληση των συναδέλφων μας.

Αναμένουμε την προφορική και γραπτή σας απάντηση σχετικά με τα ανωτέρω, τόσο πολύ πριν από τις προαναφερόμενες ημερομηνίες, όσο και -για τα αποτελέσματα των σχετικών ενεργειών σας- μετά από αυτές.

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind, e-mail: symboulio@yahoo.com Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου–Χάρτου–Ψηφιακών Μέσων Αττικής, e-mail: sylyp_vivliou@yahoo.gr Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο, e-mail: som_epa@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου