.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Σχετικά με τη συνέντευξη του Δ. Ανδριόπουλου για το γήπεδο Μελισσανίδη




Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, αποκαλούμενος και πρότζεκτ μάνατζερ του γηπέδου Μελισσανίδη, όπως με επιείκεια έγραψα σε χτεσινό σχετικό κείμενο έδειξε και θράσος στη συζήτηση που είχε με γνωστό δημοσιογράφο και το Ντέμη Νικολαΐδη, στην εκπομπή του τελευταίου στο sport-fm.gr (το λινκ για να τη δείτε στο τέλος του κειμένου)..

Η κυριαρχία σε βαθμό ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, τους αφήνει τα περιθώρια να κάνουν προκλητικές τοποθετήσεις – υποδείξεις. Κάποιες φορές χάνουν εντελώς το μέτρο και απαιτούν ακόμη και κατάργηση της δημοκρατίας. Η εξασφαλισμένη ασυλία από τα συστημικά ΜΜΕ και επαγγελματίες δημοσιογράφους που είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν τη πολιτική των αφεντικών τους, είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να το κάνουν ανεμπόδιστα. Αφεντικά και υπάλληλοι τους, συστημικά ΜΜΕ και υπάλληλοι τους, εμφανίζονται διαρκώς υπέρ της νομιμότητας, καταδικάζουν το  κράτος που καθένας κάνει ότι νομίζει, «υπερασπίζονται» τη δημοκρατία με βάση αποφάσεις της βουλής την οποία ελέγχουν.

Σειρά αυτή τη φορά είχε ο Δ. Ανδριόπουλος, που μόνο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας του γηπέδου, η εταιρία του θα αμειφθεί με 1.750.000 ευρώ. Ποσό που κανένας σκληρά εργαζόμενος δε πρόκειται να πάρει σε όλο τον εργασιακό του βίο, ή αντιστοιχεί σε αμοιβή καμιά δεκαριά εργαζόμενων για όλη τη ζωή τους. Ο κύριος αυτός λοιπόν έκανε υποδείξεις και εξέφρασε απαιτήσεις προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, που είναι αντίθετες με τη δημοκρατία. Έκανε υποδείξεις σα κι αυτές που κάνει η τρόικα στις εκάστοτε κυβερνήσεις μας. Πίσω από τη βιτρίνα της ευγένειας, κρύβεται καλά ένας επιχειρηματίας που κυνηγάει το κέρδος, και μπροστά σε αυτό δεν έχει πρόβλημα όλα τα άλλα να εξαφανιστούν. Τι είπε ο αθεόφοβος!

«…ο δήμος… πρέπει να συμφιλιωθεί με αυτό το έργο… ο δήμος εξακολουθεί να σέβεται τη παλιά του στάση που ήταν προεκλογική και τα τελευταία 3 χρόνια ως πλέον δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο εξακολουθούν να έχουν την ίδια στάση…».

Ζητάει από το δήμαρχο και τη πλειοψηφία να γίνουν Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας. Ζητάει να γίνουν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ κλπ. Να μπουν δηλαδή  στη λογική, υποσχεθήκαμε ότι θέλατε να ακούσετε για να μας ψηφίσετε, και τώρα εφαρμόζουμε τη πολιτική που θέλει το μεγάλο κεφάλαιο. Σκασμός δημότες και τα κεφάλια μέσα!

Και συνέχισε παρακάτω:

«…ο δήμαρχος εγκλωβισμένος σε μια άποψη που έχει για το γήπεδο, δεν έχει κάνει το μεγάλο βήμα για να έρθει και να πει εγώ ήμουν αρνητικός πλέον η πραγματικότητα είναι διαφορετική η πολιτεία το σύνολο το πολιτικό και το δημοτικό πλέον είναι διαφορετικό και πλέον δεν κοιτάζω να είμαι εναντίον του έργου αλλά κοιτάζω τι θα κερδίσω από αυτό. Η θεωρία του ότι επί δέκα, δεκατρία χρόνια λείπει από εκεί (το γήπεδο) και η γειτονιά έχει βρει την ησυχία της, αυτό δε λέει κάτι».

Ζητάει να κάνουν την αυτοκριτική τους, και περιφραστικά να ζητήσουν συγνώμη για το… λάθος τους. Τους υποδεικνύει τον τρόπο που θα πρέπει να σερβίρουν στο κόσμο το ξεπούλημα που θέλει να κάνουν. Σε όσα σχετικά λέει, πουθενά δεν υπάρχουν οι κάτοικοι. Υπάρχει ένας δήμαρχος και μια πλειοψηφία που πρέπει πάραυτα να συμμορφωθούν με τις επιδιώξεις τους. Τόσο απλά…

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι μαθημένα να αρκούνται στην ευθυγράμμιση των λεγομένων θεσμών. Ευθυγραμμίζονται ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, τα κόμματα, η περιφέρεια, οι παρατάξεις και ψηφίζουν ότι τους πουν. Τα υπόλοιπα που αφορούν την εφαρμογή τους, τα αναλαμβάνουν οι άλλοι θεσμοί. Δικαιοσύνη και αστυνομία. Δε κουράζονται με σύνθετες σκέψεις, σκέφτονται απλά. Αποφασίζουν, απαιτούν, εφαρμόζονται οι αποφάσεις τους. Ο λαός διατηρεί το δικαίωμα να ψηφίζει ή να κάνει αποχή, δε τους νοιάζει.

Όμως για να μη τον αδικώ, έστω έμμεσα, αναφέρθηκε και στους δημότες όταν είπε το παρακάτω:

«Η θεωρία του ότι επί δέκα, δεκατρία χρόνια λείπει από εκεί (το γήπεδο) και η γειτονιά έχει βρει την ησυχία της, αυτό δε λέει κάτι».

Πόση περιφρόνηση! Στα π@πάρια μας η ησυχία της γειτονιάς!

Αναφέρθηκε όμως και στο παρακάτω σημείο στους κατοίκους:

«… και αυτοί που μένουν δίπλα εάν γίνει το έργο θα έχουν να ωφεληθούν και μπορώ να το αποδείξω αυτό, άρα η κοινή λογική λέει ότι δεν υπάρχουν επιχειρήματα πλέον ο δήμος να είναι απέναντι στο έργο. Απλά πρέπει να κάνει το άλμα και να πει πλέον το υποστηρίζω και θα κάνω ότι είναι δυνατόν περισσότερο ως κοινωφελές έργο και ως ανταποδοτικό για τους δημότες μου».

Όταν ο δημοσιογράφος που έχεις απέναντι, ξέρεις πως έχει την… επαγγελματική εμπειρία και τις σχετικές προδιαγραφές, ώστε να ξέρει τι πρέπει να κάνει και δε θα κάνει ενοχλητικές ερωτήσεις, τα λες αυτά. Για το Νικολαΐδη δε συζητώ. Ποτέ δεν ισχυρίστηκε πως είναι δημοσιογράφος, αλλά και ποτέ δεν είχε και πιο τραγική εικόνα. Ίσως στο μέλλον υπάρξει εξήγηση στο φαινόμενο...

Πηγαίνοντας σε όσα είπε ο Δ. Ανδριόπουλος, να επισημάνουμε πως νωρίτερα έλεγε πως η επί 13 χρόνια που λείπει το γήπεδο ησυχία, δε λέει κάτι. Τώρα το πιάνει από την άλλη μεριά. Θα ωφεληθούν και μπορεί να το αποδείξει… Αλλά βλέπεις ο δημοσιογράφος δε σκέφτηκε να το ρωτήσει, ούτε πως συμβιβάζεται η απώλεια της ησυχίας με ωφέλεια, ούτε πως αποδεικνύει ότι θα ωφεληθούν. Θα τους πουλήσουν σε προνομιακή τιμή συσκευές που μετατρέπουν το θόρυβο σε ηλεκτρικό ρεύμα; Θα τους χορηγήσουν δωρεάν αντιασφυξιογόνες μάσκες που θα μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν και στις διαδηλώσεις ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές; Θα τους δώσουν δωρεάν σημαίες της ΑΕΚ να τις βάλουν στις εισόδους των σπιτιών τους, για να έχουν λιγότερες πιθανότητες οι αυλές και οι πόρτες τους να γίνονται αποχωρητήρια; Θα τους δώσουν δωρεάν προστατευτικές στολές των ΜΑΤ(κράνη, θώρακες, μπότες, περικνημίδες κλπ)  για να μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια στη γειτονιά όταν έχει παιχνίδι; Θα επιτρέψουν να στήνουν πάγκους να πουλάνε καλαμπόκια, λεμονάδες και μαλλί της γριάς; 

Η τρόικα ζητάει από τις κυβερνήσεις μας να κάνουν «ιδιοκτησία τους» το πρόγραμμα τους. Δηλαδή να εφαρμόζουν τις πολιτικές που απαιτούν, ως πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, και όχι ως εξαναγκαστικές. Να αγνοούν τις προεκλογικές τους εξαγγελίες και να κάνουν τα αντίθετα. Ο Δ. Ανδριόπουλος στα κατεχόμενα της Ν. Φιλαδέλφειας ζητά το ανάλογο. Ξεχάστε τι λέγατε προεκλογικά. Κάντε δικό σας το σχέδιο μας και πειθαρχείστε σε ότι απαιτούμε.

Πιο σημαντικό όμως είναι ότι μόνος του αποφασίζει πως δεν υπάρχουν πλέον επιχειρήματα. Η λέξη «πλέον» κυριαρχεί σε όσα είπε. Γιατί η κεντρική ιδέα είναι πως εντάξει υποσχεθήκατε και δεσμευτήκατε. Τώρα θα τα καταπιείτε γιατί εμείς καθορίζουμε το μέλλον σας.

Με δεδομένο το αυθαίρετο, όλοι θα ωφεληθούν, κάνει ένα άλμα σκέψης και πάει στη… κοινή λογική, για να καταλήξει με νέο άλμα στο δεν έχετε πια επιχειρήματα! Αλλά δεν αρκείται σε αυτό. Το τερματίζει με νέο άλμα, χαρακτηρίζοντας το ιδιωτικό έργο που στόχο έχει το κέρδος, ως κοινωφελές και ανταποδοτικό! Νομίζω μετά από τέτοιο φραστικό παρκούρ, πρέπει να ζητήσει αύξηση της αμοιβής του και να κάνει κι ένα δώρο στους υπάκουους συνομιλητές του.

Ο δημοσιογράφος μάλιστα μετά τα όσα απίθανα είπε ο Δ. Ανδριόπουλος, προσθέτει τη δική του συμβολή ως εξής:

«Και αυτό είναι η δουλειά του δημάρχου».

Το συγκεκριμένο παρακολουθούσα στο Σκάι του Αλαφούζου να κάνει αναλύσεις για τα συστήματα των ομάδων. Και για να είμαι ειλικρινής, ίσως επειδή δε χρειαζόταν να μιλήσει πολιτικά, δε τον είχα για τόσο νεοφιλελεύθερο. Ούτε και για τόσο αδιάβαστο όσο φάνηκε με τα ερωτήματα που μετάφερε. Θα μου πεις κι ο Νικολαΐδης δεν ήξερε κάποια πράγματα από αυτά που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με το γήπεδο Μελισσανίδη, αλλά είπαμε δεν είναι δημοσιογράφος.
Και στέκομαι σε αυτό γιατί σε άλλο σημείο, στράφηκε ευθέως κατά όσων ανιδιοτελώς και με βάση αρχές, αντιστέκονται στη λεηλασία του δημόσιου χώρου από οικονομικά συμφέροντα. Μίλησε για επαγγελματίες αντιρρησίες που είναι η δουλειά τους αυτή! Εδώ που τα λέμε εγώ φταίω. Δηλαδή τι να περίμενα να πει; Για στημένους επαγγελματίες δημοσιογράφους, που τα παίρνουν από τα αφεντικά;

Επιστρέφοντας σε όσα είπε ο Δ. Ανδριόπουλος, κρατώ ένα απόσπασμα που αναφέρεται στις υπογειοποιήσεις.

«…η υπογειοποίηση είναι ένα παλιό έργο σα σχεδιασμός πριν την ολυμπιάδα που τότε για λόγους εξοικονόμησης κόστους και χρόνου δεν υλοποιήθηκε, άρα θέλω να χωνέψουν όλοι ότι η υπογειοποίηση του δρόμου είναι ένα καλό έργο για το δήμο ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι του γηπέδου. Θα έπρεπε ο δήμος και οι πολίτες να το απαιτούν διαχρονικά. Εξαφανίζει κίνηση από την επιφάνεια, θέλει περισσότερη φαντασία αυτό;
… το έργο αυτό έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του έργου και είναι προϋπόθεση για τη λειτουργία του…»  

Εδώ είπε ένα μεγάλο ψέμα. Ουδέποτε υπήρξε σχεδιασμός έργου υπογειοποίησης σε κανένα σημείο της Ν. Φιλαδέλφειας. Καμιά ανάγκη και κανένα αίτημα δεν είχαν και δεν έχουν οι κάτοικοι της πόλης για υπογειοποίηση στο σημείο αυτό. Σε άλλα κατά τη γνώμη μου ναι. Όπως είναι η Δεκελείας και από πάνω να γίνει πεζόδρομος. Πρώτη φορά το έχω γράψει πολλά χρόνια πριν. Αλλά οι μαγαζάτορες της πόλης νομίζουν πως θα δουλέψουν καλύτερα με το γήπεδο. Εξαιρετικά χρήσιμη θα ήταν επίσης η υπογειοποίηση της Εθνικής οδού στο μήκος που διατρέχει τη πόλη μας. Αλλά αυτά δεν εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, γιατί θα δημιουργούνταν συνθήκες εμπορικής κίνησης και ελεύθεροι χώροι, που θα λειτουργούσαν ανταγωνιστικά στις δικές τους επιδιώξεις με εμπορικά κέντρα στη Ριζούπολη, την Ειρήνη κλπ. Για όσους δε γνωρίζουν ή δε θυμούνται, στον αρχικό σχεδιασμό του μετρό, προβλεπόταν σταθμός στη γέφυρα της Βρυούλων στην Εθνική οδό. Τώρα ο σταθμός όποτε γίνει προβλέπεται να φτάνει Περισσό, και ειδικότερα προς Ριζούπολη - Προμπονά. Βγαίνεις από το σταθμό και πέφτεις στο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο. Σιγά μη τρέχεις ή προλαβαίνεις να πας και στη Ν. Φιλαδέλφεια για ψώνια, φαΐ και ψυχαγωγία.

Και εδώ λοιπόν ο Δ. Ανδριόπουλος προσπαθεί να κοροϊδέψει τους πολλούς που δε γνωρίζουν, πως τάχα μου υπήρχε σχεδιασμός υπογειοποίησης.
Κακώς ο δήμος δεν έχει ως σήμερα ζητήσει από την ανοιχτοχέρα περιφέρεια της (α)Ρένας Δούρου, τα χρήματα που προβλέπονται για τις υπογειοποιήσεις που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά το ιδιωτικό γήπεδο, να δοθούν για αναγκαίες υπογειοποιήσεις σε άλλο σημείο της πόλης που θα αναβαθμίζουν τη ποιότητα ζωής των κατοίκων. Προσπαθεί να μας πείσει να κάνουμε δικό μας στόχο, αυτό που εξυπηρετεί μόνο δικές τους ανάγκες και τα κέρδη τους. Γούστο έχει και η έκφραση που χρησιμοποίησε για το σκοπό αυτό: «…άρα θέλω να χωνέψουν όλοι ότι η υπογειοποίηση του δρόμου είναι ένα καλό έργο…»  

Ο επιχειρηματίας λοιπόν προσπαθώντας να εκλαϊκεύσει τη πολιτική τους και να κάνει εύπεπτη τη προπαγάνδα τους, λέει για την υπογειοποίηση το εξής:

«…Θα έπρεπε ο δήμος και οι πολίτες να το απαιτούν διαχρονικά. Εξαφανίζει κίνηση από την επιφάνεια, θέλει περισσότερη φαντασία αυτό;»  

Αλλά ο χωρίς τη φαντασία του Δ. Ανδριόπουλου δημοσιογράφος και ο Νικολαΐδης, δε σκέφτηκαν καν να ρωτήσουν, και τότε γιατί δεν υπογειοποιείτε το γήπεδο και να αφήσετε το δρόμο και τα στρέμματα του άλσους που τσιμεντοποιείτε στη θέση τους;

Στα ψέματα του Δ. Ανδριόπουλου περιλαμβάνεται και αυτό:

«Για να κάνουμε ένα από τα χατίρια του δήμου όταν έγινε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής το οποίο πήγαμε πέντε φορές, κάναμε μια υποχώρηση και κατεβάσαμε το στέγαστρο του γηπέδου και το ίδιο το γήπεδο κατά 2 μέτρα κόβοντας χίλιες θέσεις. Αυτό τότε δεν το είχαμε πολυσυζητήσει αλλά ήταν μια πρωτοβουλία της ΑΕΚ και ένα δείγμα καλής θέλησης απέναντι στο δήμο για να υποχωρήσουμε λίγο στο ύψος του γηπέδου… ενώ αυτό το ζητούσε ο δήμος μετά δεν εκτιμήθηκε».

Ο υψηλά αμειβόμενος επιχειρηματίας εμφανίζει εαυτό και τους εργοδότες του, μεγαλόκαρδους. Ισχυρίζεται πως έκαναν χατίρι στο δήμο και επομένως υπόδειξαν στο ΚΕΣΑ τι απόφαση να βγάλει επί ζημία τους! Εκτός αυτών των κωμικών, ισχυρίζεται ότι το στέγαστρο κατέβηκε δυο μέτρα κι άλλο τόσο το γήπεδο, και για το λόγο αυτό η χωρητικότητα μειώθηκε κατά 1.000 θέσεις. Θα είχαν κάνει τέτοια υποχώρηση και θα την είχαν κρατήσει κρυφή; Θα είχαν κάνει τέτοιο «χατίρι» μέσω ΚΕΣΑ και δε θα το έκαναν σε παζάρι απευθείας με το δήμο; Αλλά πως γίνεται να κατεβαίνει το γήπεδο στο σύνολο του δυο μέτρα και να μειώνεται ο αριθμός των θεατών; Δεν είναι της ώρας αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως τα πάντα να έχουν γίνει σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος προέβλεπε 31.000 θέσεις και το γήπεδο στο ύψος που τελικά αποφάσισε το ΚΕΣΑ.  Τα περί χατιριών στο δήμο που δεν εκτίμησε, είναι παραμύθια για να ταΐζουν το φανατισμό των οπαδών.

Στη κατηγορία κολοτούμπες επίσης αλλά όχι χωρίς αξία, περιλαμβάνεται η τοποθέτηση που λέει:

… από τεχνικής απόψεως το έργο μπορεί να γίνει μέσα σε 20 ως 24 μήνες γιατί υπάρχει ο καιρός, απρόβλεπτα, απεργίες κ.ο.κ.

Η αξία αυτής της τοποθέτησης βρίσκεται στο «προεκλογικό» Ανδριόπουλο και στο «μετεκλογικό». Μέχρι τώρα μιλούσε για 18 μήνες για τη κατασκευή χωρίς αστερίσκους. Τώρα που μοιάζει να πλησιάζει η ώρα της έναρξης εργασιών, και φαίνεται πως θα συνεχίσει και μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας να δουλεύει για το έργο, αρχίζει να επιμηκύνει το χρόνο κατασκευής. Από αυτά και μόνο που λέει, προκύπτει πως θα έχουν μεσολαβήσει κάθε είδους εκλογές μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Από άλλη τοποθέτηση του προκύπτει πως η Δικέφαλος θα εξετάσει όλες τις πηγές χρηματοδότησης. Η μετάφραση αυτής της τοποθέτησης επιβεβαιώνει πως τα μόνα σίγουρα λεφτά είναι της περιφέρειας, κι ότι έχει εισπραχτεί από τα διαρκείας που πληρώνουν οι οπαδοί. Άρα τα λεφτά δεν υπάρχουν.

Απαντώντας σε ερώτηση οπαδού για επέκταση της χωρητικότητας του γηπέδου, είπε τα γνωστά παραμύθια πως στο οικόπεδο της ΑΕΚ μπορούσε να γίνει γήπεδο μόνο 20.000 θέσεων, ενώ είναι γνωστό πως το προηγούμενο χωρούσε σχεδόν τους διπλούς και χωρίς διπλές εξέδρες που θα έχει αυτό, διέθετε στίβο και κάλυπτε τις ανάγκες των ερασιτεχνικών τμημάτων της ομάδας.

Πρόσθεσε δε ότι για περισσότερους θεατές πρέπει να πάει το γήπεδο σε άλλη περιοχή. Επειδή προφανώς δε μπορούν να πάρουν περισσότερο άλσος και να εξαφανίσουν άλλους δρόμους και σπίτια… Τότε είναι που θα επιτρέπεται πλέον ΑΕΚ και Φιλαδέλφεια να μη πηγαίνουν μαζί.

Αναφέρθηκε επίσης σε εμπόδια που βάζουν αεκτζήδες, στα σχέδια εκμετάλλευσης του οικοπέδου της ερασιτεχνικής ΑΕΚ από επιχειρηματικά συμφέροντα. Εννοώντας εκείνους που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και των τμημάτων της.

Η προσπάθεια του Δ. Ανδριόπουλου να «μακιγιάρει τη Ξάντρα» για να φαίνεται ελκυστική, ήταν ατέλειωτη. Είπε λοιπόν πως η ΠΑΕ ΑΕΚ θα πληρώνει μίσθωμα  για το γηπέδο. Αλλά βεβαίως δεν είπε πως θα το εκμεταλλεύεται οικονομικά και ανεξέλεγκτη θα το διαχειρίζεται αποκλειστικά για μισό αιώνα.

Στις καινούριες απόψεις που διατύπωσε, περιλαμβάνεται η ανάγκη να φιλοξενηθούν κάποια ερασιτεχνικά τμήματα στις εγκαταστάσεις του γηπέδου Μελισσανίδη. Με κατάλληλη φρασεολογία από αυτές που χαρακτηρίζουν τις τοποθετήσεις του, όταν θέλει να αποφύγει ευθείες εκφράσεις που θα χτυπήσουν κατακέφαλα «πελάτες», που φαντάζονται πως θα ωφεληθούν από τη λειτουργία του γηπέδου.
Είπε πως «τα ερασιτεχνικά τμήματα δίνουν ζωή στο γήπεδο», και γι΄ αυτό εξετάζουν τη φιλοξενία κάποιων από αυτά στους χώρους του. Σε ελεύθερη μετάφραση φέρνουν έσοδα και δουλειά στα εστιατόρια, τα μπαρ και ότι άλλη εμπορική χρήση θα έχει το γήπεδο, που αλλιώς θα πήγαινε σε άλλες επιχειρήσεις και γι΄ αυτό εξετάζουν τρόπους η κατανάλωση να είναι σε όφελος τους.

Στο πλαίσιο των οικονομικών επιδιώξεων της επιχείρησης, αναφέρθηκε με παραδείγματα για προτάσεις που εφαρμόστηκαν αποτελεσματικά στο Καραϊσκάκη. Εκεί προπλήρωσαν οι οπαδοί διαρκείας 3 ετών, κι εξέφρασε κάποιες σκέψεις πως μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο για τη χρηματοδότηση της «Αγιά Σοφιάς». Ο υπολογισμός που έκανε εκφράζει τι επεξεργάζονται στο μυαλό τους, για να πληρώσουν οι πολλοί το ιδιωτικό γήπεδο. Είπε: Εάν πουλάγαμε 31.000 διαρκείας επί 7 χρόνια θα μπορούσαμε να μαζέψουμε αρκετά λεφτά για να χρηματοδοτήσουμε τη κατασκευή. Η  λεπτομέρεια που δείχνει πως δε πρόκειται για  μια πρόχειρη σκέψη, αλλά για συγκεκριμένη επεξεργασία που γίνεται στο επιτελείο της εταιρίας, προκύπτει αβίαστα από τον αριθμό των διαρκείας. Καθένας που απλά το σκέφτεται ή το σκέφτηκε εκείνη τη στιγμή, θα έλεγε ένα στρογγυλό αριθμό, πχ 30.000. Ποτέ δε θα έλεγε 31.000. Και «λαγός» λοιπόν ο επιχειρηματίας. Επομένως η αναφορά εντάσσεται στην επιδίωξη να τεθεί η ιδέα σε κυκλοφορία, να μετρηθούν οι αντιδράσεις και αναλόγως να προσαρμοστούν τα πλάνα αφαίμαξης των οπαδών.

Στα οικονομικά πάντα ζητήματα, γίνεται ερώτηση οπαδού που αναφέρεται στη δέσμευση όσοι αγοράζουν διαρκείας, να γίνονται κάτοχοι μετοχών του γηπέδου. Αυτά είχαν εξαγγελθεί πριν 4 χρόνια και πράγματι ένα σοβαρό ποσοστό από αυτά που πληρώνουν πάει στη «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.». Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις όμως, μετοχές δε παίρνουν. Ο Δ. Ανδριόπουλος κάνει μια ξεκαρδιστική λεκτική πιρουέτα, αποφεύγοντας να απαντήσει στην ουσία της ερώτησης. Εκείνοι δε που υποτίθεται του παίρνουν συνέντευξη, κάνουν πως δε ξέρουν τίποτα, ούτε βρίσκουν κάτι να ρωτήσουν πάνω σε όσα ανούσια απαντά… Από αυτά όμως που λέει, προκύπτει πως κυρίως αν όχι στο σύνολο, τα χρήματα έχουν πάει στην εταιρία του που έχει αναλάβει την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Απολαύστε τον:

«Κοιτάξτε, όλοι μας όσοι είχαμε ή έχουμε διαρκείας, ένα ποσό από αυτά τα εισιτήρια έχει πάει στο μετοχικό κεφάλαιο της Δικέφαλος. Η Δικέφαλος τι έχει κάνει μέχρι τώρα; Η Δικέφαλος έχει κάνει μέχρι τώρα σοβαρά έξοδα μελετητικά και αδειοδοτικά. Είναι πολύ σοβαρή η επένδυση που έχει γίνει μέχρι τώρα αυτά τα 3,5 χρόνια. Έχουν πληρωθεί μελέτες, μελετητές, ειδικοί σύμβουλοι, έξοδα, παρουσιάσεις, ταξίδια, χίλια δυο πράγματα. Οπότε ο καθένας που έχει υπάρξει ή θα υπάρξει μέτοχος της Δικέφαλος, συνεισφέρει και είναι μέτοχος με συγκεκριμένο αριθμό μετοχών, στην υλοποίηση του έργου».

Υπάρχει ένα άλλο σημείο της «συνέντευξης», στο οποίο ο Δ. Ανδριόπουλος για τις ανάγκες υπεράσπισης των συμφερόντων που εκπροσωπεί, αντί να μεγεθύνει όπως σε άλλες περιπτώσεις, μειώνει τα μεγέθη. Δεν αρκείται όμως σε αυτό το ψέμα, αλλά προσθέτει κι άλλο, στο οποίο με τη δέουσα ντροπή... προσθέτει κάτι πιο κοντά στην αλήθεια. Λέει συγκεκριμένα:

«Στα 500 μέτρα αυτή τη στιγμή έχουμε το σταθμό Πειραιάς – Κηφισιά. Η γραμμή 4 (του μετρό) στο σχεδιασμό της που είναι στη β΄ φάση και τώρα γίνονται προσπάθειες να πάει στην α΄ φάση, η γραμμή U όπως λέμε που θα συνδέει τις άλλες 3 γραμμές φτάνει στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στον υφιστάμενο σταθμό…».  

Βλέπετε πόσο εύκολο είναι τα 800 μέτρα να τα κάνεις 500; Η γραμμή 4 του μετρό (U) βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά και η όποια τυχόν έναρξη εργασιών για αυτή, αργεί, και δε περιλαμβάνει το τμήμα που θα φτάνει στο Περισσό ή εκεί κοντά. Το πιο χοντρό ψέμα είναι ο ισχυρισμός ότι η γραμμή αυτή, θα φτάνει στο γήπεδο της ΑΕΚ!!! Και ο βαρόνος Μινχάουζεν θα ζήλευε, κι ο Πινόκιο δε θα μπορούσε να στρίψει στις γωνίες γιατί θα «έβρισκε» η μύτη του…

Ο δημοσιογράφος κατασυγκινημένος στάζει μέλι μεταφέροντας την ερώτηση οπαδού. Είναι εντυπωσιακό πως και σε αυτή την ερώτηση, αυτοί που θα εκμεταλλεύονται το γήπεδο, έχουν ετοιμάσει προγράμματα!!!

Διαβάστε τη στιχομυθία την ερώτηση και την απάντηση:

Δημοσιογράφος: «Να πάμε σε μπρέικ αλλά είναι τόσο γλυκό το ερώτημα, που δεν μπορώ να γλυτώσω από το πειρασμό να το κάνω, ερώτημα ακροατή εννοώ, και μάλιστα το λέει και πολύ ωραία.
Απλή ερώτηση από ένα αρρωστάκι: πόσα χέρια αγνών οπαδών θα χρειαστούν για να βοηθήσουμε εθελοντικά με το που βγει η άδεια; Το φτιάχνω λίγο πιο δημοσιογραφικά. Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα συμμετοχής εθελοντών;

Νικολαΐδης: (γελάει) σε τέτοια έργα;

Ανδριόπουλος: Χαίρομαι για αυτό που λέει ο ακροατής σας διότι ο εθελοντισμός στην Ελλάδα όπως γνωρίζουμε όλοι είναι πολύ χαμηλά. Εγώ έχω διακρίνει όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια που ασχολούμαι, το πάθος των αεκτζήδων για το γήπεδο, κι έχουμε σκέψεις, που δεν μπορούμε βέβαια να έχουμε εθελοντές μαστόρους, αλλά υπάρχουν σκέψεις που θα φτιάξουμε ομάδες εθελοντών, που θα δουλέψουνε συγκεκριμένα πρότζεκτ…

Δημοσιογράφος: και θα έχετε και πάρα πολλούς

 Ανδριόπουλος: που έχουνε να κάνουνε με το πάρκο κάποια στιγμή και τις αναπλάσεις που πρέπει να γίνουν, με το εργοτάξιο και πως θα φαίνεται η εργοταξιακή περίφραξη, με διάφορες εκδηλώσεις που θα κάνουμε, δηλαδή υπάρχουν πολλά κατά τη διάρκεια της κατασκευής που δίνουν υπεραξία σε όλο το έργο κι εκεί θα φτιάξουμε εθελοντικές ομάδες.

Αυτές λοιπόν είναι οι θέσεις εργασίας που μας τσαμπουνάνε ότι θα δημιουργηθούν από το έργο;
Ενώ υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι, θα κληθούν κάποιοι να δουλέψουν δωρεάν για ένα ιδιωτικό έργο που στόχο έχει το κέρδος!
Αν συμβεί κι αυτό, ασφαλώς το μεγάλο κεφάλαιο θα ανοίξει σχολή… Η αδήλωτη ανασφάλιστη (μαύρη) εργασία θα βαφτίζεται εθελοντισμός. Πιστεύουν οι άνθρωποι στο όραμα μας για κέρδη, και προσέρχονται να βοηθήσουν δωρεάν θα λένε οι εργοδότες.
Για όσους θυμούνται, στις αρχές της οικονομικής κρίσης δυο νεοφιλελεύθεροι και ματσό πολιτικοί, σε διαφορετικό χρόνο, είχαν προτείνει στους άνεργους να δουλεύουν τζάμπα αφού δεν έχουν δουλειά! Ο Στέφανος Μάνος και ο Πέτρος Δούκας. Ο πρώτος είναι πιο γνωστός από το δεύτερο, οπότε θα θυμίσω για το δεύτερο πως έκανε υπουργός και το όνομα του είχε εμπλακεί στα σκάνδαλα των ομολόγων, που έφαγαν δις από τα ασφαλιστικά ταμεία, και επίσης σε εκείνο του Βατοπεδίου. Έφαγαν τόσο κράξιμο και από ανθρώπους του χώρου τους, που δε τόλμησε άλλος νεοφιλελές να το ξαναπεί.
Σε ότι αφορά το δημοσιογράφο αναρωτιέμαι. Θα δούλευε τζάμπα για τον εργοδότη του, και χάρηκε τόσο πολύ που κάποιοι προσφέρονται για την αγάπη τους, να στερήσουν τη δουλειά από ένα άνεργο;
Θα συμφωνούσε το «όλοι μαζί μπορούμε» του Σκάι, να επεκταθεί και σε δωρεάν εργασία στον όμιλο; Επειδή κάποιοι συμμερίζονται το επιχειρηματικό όραμα του Αλαφούζου ας πούμε.  Για να προχωρήσει επιτέλους ο εθελοντισμός στην Ελλάδα, να χαρεί και ο Δ. Ανδριόπουλος.

Σε ότι αφορά την επιχείρηση «Αγιά Σοφιά» που σε συνθήκες εξαθλίωσης του λαού μας, μεθοδικά σχεδιάζει σταχανοβίτικα κιτρινόμαυρα μεροκάματα, τίποτα δε μου κάνει εντύπωση. Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο κεφάλαιο, και αυτό είναι το όραμα του για τους εργαζόμενους… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου