.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Με μαφιόζικο τρόπο: Παραδίδουν στην Τουρκία ανθρώπους που ζητούν άσυλο

«Η πρωτοφανής, γκανγκστερικού τύπου απαγωγή και απέλαση του 26χρονου τούρκου πολιτικού πρόσφυγα, Μπουλούτ Γιαϊλά, αποκαλύπτει την κυβερνητική επιλογή καταπάτησης των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες και την υποταγή του Σαμαρά στους εκβιασμούς του Ερντογάν». Αυτά κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Ιούνη του 2013. Λίγες μέρες πριν, άνδρες των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών είχαν απαγάγει εν μέση οδώ στην Αθήνα τον πολιτικό πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά και τον είχαν μεταφέρει αστραπιαία στον Εβρο, όπου τον παρέδωσαν σε άνδρες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Στο ίδιο δελτίο Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωνε ότι «βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, στελέχη πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων και δικηγόροι προέβησαν σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες ενημερώσεις, παραστάσεις και εκκλήσεις προς τις αρμόδιες Αρχές και δημοσιοποίησαν το γεγονός».


Τέσσερα χρόνια από τότε, η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφαρμόζει την ίδια γκανγκστερική πρακτική σε μεγαλύτερη κλίμακα. Δυο διαδοχικές καταγγελίες της ΕΕΔΑ (Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), που  δεν είναι δα καμιά επαναστατική οργάνωση, επίσημος σύμβουλος του ελληνικού κράτους είναι, αποκαλύπτουν το κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση έγκλημα που διαπράττει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εναντίον Τούρκων (ακόμα και οικογενειών με μικρά παιδιά), που καταφεύγουν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο. Παραβιάζουν με τον πιο ωμό τρόπο ακόμα και τη σύμβαση της Γενεύης, που επιβάλλει εξέταση κάθε αιτήματος για άσυλο που υποβάλλεται σε μια χώρα.

Η πρώτη καταγγελία της ΕΕΔΑ έγινε στις 29 Μάη και αναφέρει: «Οι άτυπες επαναπροωθήσεις  από την Ελλάδα στην Τουρκία ατόμων που ενδεχομένως δικαιούνται διεθνούς προστασίας, όχι μόνο δεν έχουν τερματιστεί, αλλά φαίνεται ότι διενεργούνται συντεταγμένα παραβιάζοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου. Ενα πρόσφατο συμβάν με ονοματεπώνυμο αναδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις της πρακτικής αυτής. Σύμφωνα με καταγγελία που μας έχει περιέλθει:

Ο Murat Capan ήταν δημοσιογράφος στο περιοδικό Nokta. Υπέστη διώξεις και εν τέλει καταδικάστηκε ερήμην σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Πέρασε κρυφά με βάρκα από τον Εβρο στις 6 το πρωί της 24ης Μαΐου 2017 μαζί με δύο ακόμα φίλους του στην ελληνική πλευρά. Περπατώντας έφτασαν στο Διδυμότειχο όπου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Εκεί ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Στο Α.Τ. ήταν επίσης μια οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά που είχαν περάσει τον Εβρο. Μετά από λίγο τους ανακοινώθηκε ότι θα τους μεταφέρουν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους επιβίβασαν σε άσπρο βαν. Σε λίγο το βαν συναντήθηκε με άλλο αυτοκίνητο και τους οδήγησαν σε χωράφι.
Ομάδα πέντε ένοπλων μασκοφόρων, με φόρμα παραλλαγής, χωρίς να μιλάνε καθόλου τους οδήγησε στο ποτάμι. Καθώς είδαν ότι υπήρχε εκεί φουσκωτή βάρκα οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και επανέλαβαν έντονα ότι επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Τους έδεσαν τα χέρια και τους επιβίβασαν όλους μαζί στην βάρκα την οποία οδήγησαν δύο μασκοφόροι στην απέναντι όχθη κοντά σε τουρκικό φυλάκιο, όπου και τους εγκατέλειψαν. Εκεί, ύστερα από λίγο τους βρήκαν Τούρκοι αστυνομικοί. Ο Murat Capan βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η οικογένεια επίσης βρίσκεται υπό κράτηση.


Η επαναπροώθηση προς τις τουρκικές αρχές, ανθρώπων που κινδυνεύουν με βαρύτατες παραβιάσεις των πλέον θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι συνέβη, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και ασφαλώς δεν έγινε με πρωτοβουλία των αστυνομικών της περιοχής. Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση του περιστατικού και απαντήσεις για την τακτική που ακολουθείται στα σύνορα από τους αρμόδιους Υπουργούς. Η ΕλΕΔΑ έχει ήδη απευθύνει  αίτημα για τη διερεύνηση του περιστατικού και προς την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».

Μια βδομάδα μετά, στις 6 Ιούνη, ακολούθησε δεύτερη καταγγελία: «Πριν από λίγες ημέρες η ΕλΕΔΑ δημοσιοποίησε επώνυμη καταγγελία σχετικά με την άτυπη επαναπροώθηση από την Ελλάδα στην Τουρκία τούρκων πολιτών που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας. Ηδη ο ένας εξ αυτών βρίσκεται κρατούμενος στις τούρκικες φυλακές χωρίς να είναι δυνατή η οποιαδήποτε επικοινωνία πλέον μαζί του.

Σύμφωνα με νέα καταγγελία που λάβαμε, στις 2 Ιουνίου στις 9.00 π.μ. διενεργήθηκε μία ακόμα επαναπροώθηση με βάρκα στον Εβρο. Κοντά στο Διδυμότειχο, η Αστυνομία παρέδωσε σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων ανθρώπους οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα επειδή διώκονται στην Τουρκία. Αυτή τη φορά η βίαιη επαναπροώθηση αφορά τον Mustafa Can, την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, εκ των οποίων το ένα βρέφος, καθώς επίσης και τους Yilmaz Erdogan, Fethullah Catal και έναν ακόμα άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν μας είναι ακόμα γνωστά. Η ΕλΕΔΑ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία του βαν της ελληνικής αστυνομίας που μετέφερε  τους αιτούντες διεθνή προστασία.

Η άτυπη  και βίαιη επαναπροώθηση οποιουδήποτε προσώπου θεωρείται πράξη βίας και παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Η συστηματική όμως, όπως προκύπτει,  και συντεταγμένη επαναπροώθηση ανθρώπων που ζητούν άσυλο και οι οποίοι στη χώρα τους διώκονται ως αντιφρονούντες συνιστά πολιτικό μακιαβελισμό χωρίς προηγούμενο. Επισημαίνουμε ότι μόλις πριν λίγο καιρό ο Αρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση 8 τούρκων αξιωματούχων, κρίνοντας ότι η έκδοσή τους στην Τουρκία θα συνιστούσε κίνδυνο “για απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση”, καθώς και κίνδυνο να υποστούν “…μειωτική της προσωπικότητας εξευτελιστική μεταχείριση που αντιβαίνει στο άρ. 3 της ΕΣΔΑ”. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της στις 9-11-2016, όσο και ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ κ. Ν. Μέλζερ και η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια  έχουν από καιρό εκφράσει την ανησυχία τους για φαινόμενα βασανισμών και κακομεταχείρισης στις φυλακές καθώς και σε ανεπίσημους χώρους κράτησης στην Τουρκία».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει ήδη συλλέξει στοιχεία σχετικά με τις ως άνω παραβιάσεις και θα συνεχίσει να το πράττει με σκοπό την πλήρη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών από τις αρμόδιες αρχές, εθνικές και διεθνείς. Εχει ήδη απευθυνθεί στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και θα προσφύγει και ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά. Οι όποιες πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες με τη γειτονική χώρα  δε δικαιολογούν μια πολιτική που παραδίδει “κεφαλές επί πίνακι”. Ενα κράτος δικαίου δεν υποτιμά σε τέτοιο βαθμό την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια».

Από την εποχή της χούντας του Εβρέν, στην Ελλάδα κατέφυγαν εκατοντάδες τούρκοι και κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες. Μολονότι ο κανόνας ήταν να μη δίνουν άσυλο παρά μόνο σε ελάχιστους, οι κυβερνήσεις δεν τους κυνήγησαν. Τους επέτρεψαν να ζουν στην Ελλάδα, από την οποία σιγά-σιγά πάρα πολλοί περνούσαν σε άλλες χώρες. Η γραμμή των ελληνικών κυβερνήσεων άλλαξε, όμως πρόβλημα προσφυγικών ροών από την Τουρκία δεν υπήρξε (μόνο μεμονωμένα άτομα) και μπόρεσαν να κουκουλώσουν την αλλαγή τακτικής τους. Γι' αυτό και στιγματίστηκε τόσο ο Σαμαράς με την γκανγκστερική απαγωγή και παράδοση του Μπουλούτ Γιαϊλά. Τώρα που υπάρχει ξανά ροή προσφύγων, οι Τσιπροκαμμένοι εφαρμόζουν σε μαζική κλίμακα την τακτική αυτή, επειδή ξέρουν πως τα δικαστήρια δεν μπορούν να αρνηθούν τη χορήγηση προστασίας, όπως συνέβη με τους οχτώ στρατιωτικούς. Γι' αυτό δεν τους αφήνουν να φτάσουν όχι σε δικαστήριο, αλλά ούτε στην υπηρεσία ασύλου. Περιττεύει να πούμε ότι χωρίς την έγκριση του Τσίπρα, το δίδυμο Κοτζιά-Τόσκα δε θα τολμούσε να οργανώσει αυτές τις γκανγκστερικές επιχειρήσεις.

ΥΓ. «Θεωρώ τον εαυτό μου και φιλοδοξώ, από τη θέση του πρωθυπουργού, να είμαι υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μου» δηλώνει ανερυθρίαστα ο Τσίπρας στο περιοδικό των ομοφυλόφιλων «Antivirus», που τον έκανε και εξώφυλλο (ενόψει gay pride). Φαίνεται πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αφορούν τους τούρκους πολίτες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Κι αυτό δεν του το θύμισαν οι δημοσιογράφοι που του πήραν τη συνέντευξη. Αρκέστηκαν στις… γενναιόδωρες αναφορές του για την ομοφυλοφιλική κοινότητα…
«Η καλύτερη ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας είναι η συντεταγμένη δημοκρατική λειτουργία μιας Πολιτείας που διαφυλάσσει το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία» δήλωσε εξίσου ανερυθρίαστα η Δούρου, σε διημερίδα-φιέστα για τη συνταγματική αναθεώρηση, που έγινε την περασμένη Τετάρτη-Πέμπτη.


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 10 ΙΟΥΝΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου