.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Γνωριμία με το έργο του ΚΗΦΗ στο Δήμο

Μια πολύ σημαντική δομή διαθέτουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Πρόκειται για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), το οποίο βρίσκεται στη συνοικία Απομάχων (Σοφούλη και Παπάγου) και ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας (ΚΕΔΦΧ)

Το έργο που επιτελεί, το οποίο σε μεγάλο βαθμό δεν είναι γνωστό στην πόλη, παρουσίασαν τα στελέχη του σε μια σεμνή εκδήλωση ενημέρωσης, σήμερα (15/6). Το ΚΗΦΗ λειτουργεί από το 2003 και η χρηματοδότησή του γίνεται άλλοτε από κοινοτικά κονδύλια και άλλοτε από εθνικούς πόρους. Για την περίοδο από 1η Ιουνίου 2016 μέχρι 30 Ιουνίου 2017 έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με την επιδότηση να φθάνει τα 119.821 €, που αφορούν τη μισθοδοσία έξι υπαλλήλων του κέντρου και ένα επιπλέον ποσό 30% για διάφορες λειτουργικές δαπάνες μεταξύ των οποίων και η σίτιση των ωφελούμενων.


Το ΚΗΦΗ διαθέτει νοσηλεύτρια, κλινικό ψυχολόγο που όπως ειπώθηκε δεν προβλεπόταν αλλά προσελήφθη το 2014, επιμελητές πρόνοιας, καθαρίστρια και οδηγό και λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από 7 π.μ. μέχρι 3 μ.μ. Εξυπηρετεί 25 με 30 ωφελούμενους με κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες, νοητικά, ψυχικά, σωματικά  ή κινητικά προβλήματα, με νευρολογικά προβλήματα όπως διάφορα είδη άνοιας που προσβάλουν και άτομα μέσης ηλικίας, Αλζχάιμερ, Πάρκινσον, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αισθητηριακές, κινητικές ή άλλα είδη αναπηρίας. Παράλληλα εξυπηρετεί και τους οικογενειακούς φροντιστές αυτών, ως έμμεσα ωφελούμενους.

Την παρουσίαση έκαναν ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Βαγγέλης Κουμαριανός, ο οποίος αναφέρθηκε στις κοινωνικές δραστηριότητες της ΚΕΔΦΧ και ειδικότερα στο ΚΗΦΗ, ο υπεύθυνος της δομής του Κέντρου, Δημήτρης Τσεπερλής, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο είδος των υπηρεσιών που παρέχονται, η υπεύθυνη των κοινωνικών δομών της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Μαρία Μπάνου η οποία αναφέρθηκε στη διαδικασία ελέγχου των υπηρεσιών του Κέντρου και η διευθύντρια της ΚΕΔΦΧ, Ειρήνη Αλιμπέρτη, η οποία παράθεσε οικονομοτεχνικά στοιχεία του προγράμματος.

Αυτό που τονίσθηκε είναι ότι η ένταξη του ΚΗΦΗ στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2014- 2020 δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση και το πρόγραμμα εγκρίθηκε γιατί υπήρχε μια ολοκληρωμένη δομή, ενώ μέχρι σήμερα ο Δήμος πληρώνει όλα τα απαιτούμενα χρήματα μέχρι να εκταμιευθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Να σημειώσουμε ότι στο πολύ εργονομικό και προσβάσιμο κτίριο του ΚΗΦΗ υπάρχει μια οργανωμένη κουζίνα, η οποία εκτός από τους ωφελούμενους του προγράμματος εξυπηρετεί και το πρόγραμμα σίτισης απόρων του Δήμου, ενώ στον επάνω όροφο υπάρχουν υπνωτήρια, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται.

Στην εκδήλωση έδωσαν το δικό τους τόνο ωφελούμενοι που παραβρίσκονταν, οι οποίοι αυθόρμητα εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους από το προσωπικό και την εν γένει λειτουργία του Κέντρου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Λάλος και Θεόδωρος Μανωλεδάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Απόστολος Κόντος και Νίκος Ανανιάδης, ο πρόεδρος της κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας Γιώργος Κατερίνης και τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΦΧ Έλσα Παπαγεωργίου και Ελένη Παπανικολάου.

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ήταν το μόνο τοπικό μέσο που παραβρέθηκε στην παρουσίαση.

πηγή: politisfx.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου