.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

«Συναυλίες, συναυλίες και μπάλα…»

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr


Το Νοέμβριο του 1983, ολόκληρο το μήνα, μια Έκθεση έλαβε χώρα, οργανωμένη από τις Εκδόσεις Παντελόγλου – θέμα της: «Δημοτικοί και Κοινοτικοί Κώδικες της Ελλάδας 1833-1983».

Τα χίλια και πάνω υλικά που εκτίθενταν σ’ αυτή την Έκθεση είχα διαλέξει και παρουσίαζα προσωπικά – την Έκθεση αυτή είχαν επισκεφτεί και Δημοεκλεγμένοι της Νέας Φιλαδέλφειας, μαζί και ο Δήμαρχος Σάββας Σταματιάδης· την είχαν επισκεφτεί και Δημοεκλεγμένοι άλλων περιοχών, στελέχη πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφοι, επιστήμονες κά.

Την είχαν επισκεφθεί και οι εκπρόσωποι του περιοδικού Τοπική Αυτοδιοίκηση Γιώργης Αναστασέας και Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου – ο τελευταίος με πλούσιο συγγραφικό έργο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών και τον Δήμο Αθηναίων.


Στο επόμενο τεύχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ιανουάριος Φεβρουάριος 1984) έγραψε τα καλύτερα για την Έκθεση και για μένα, τα χειρότερα για τους δημαρχαίους που το μόνο που προωθούσαν ήταν «συναυλίες, συναυλίες και μπάλα» – σημειώνοντας πως η εργασία μου θα εκτιμιόταν όταν θα πραγματοποιούνταν Φεστιβάλ της Γνώσης, όπου και θα έβρισκε τη θέση της.

Πρόσφατα ο Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου, παρουσιάζοντας το βιβλίο μου Πλατεία Πατριάρχου, η καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας, έγραψε γι’ αυτό πως πρόκειται «για μια ενδιαφέρουσα τοπική έκδοση με πανελλήνιο ενδιαφέρον», που έχει τη θέση της «σε κάθε σπίτι της Νέας Φιλαδέλφειας και ασφαλώς στις βιβλιοθήκες του Δήμου και των τοπικών συλλογικοτήτων κάθε μορφής» – ενώ ταυτόχρονα σημείωσε: «Ο ακάματος ερευνητής και συγγραφέας Κώστας Παντελόγλου, Μικρασιατικής καταγωγής και κατοικοεδρεύων στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, μετά από τόσα και τόσα έργα του, που αναφέρονται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – για την οποία διαθέτει το πιο πλήρες επιστημονικό και ιστορικό Αρχείο – μάς έδωσε τώρα και το πολυσήμαντο έργο του Πλατεία Πατριάρχου, η καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας. (Εκδόσεις το «Κέντρου Ιστορίας Νέας Φιλαδέλφειας», το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1986)».

Τι πήγα και θυμήθηκα, μα δεν φταίω εγώ: το «συναυλίες, συναυλίες και μπάλα», κομμάτι έγινε αναπόσπαστο της Φιλαδελφειώτικης πραγματικότητας των ημερών μας – έτσι φαίνεται τουλάχιστον…

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου