.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Παλιούρι Χαλκιδικής: Επιδιώκουν να χτίσουν τουλάχιστον 18.650 τμ στο δάσος!


Οπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, ο α/α προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (ΔΠΔΑ) Α. Καπετάνιος, αντί να υπερασπιστεί τη γνωμοδότηση του Δασάρχη Κασσάνδρας για το δάσος Χαλεπίου Πεύκης 100/100 στο Παλιούρι Χαλκιδικής και να απαιτήσει από την εταιρία «PREMIUM RESORT DEVELOPMEPMENT» να στείλει έγγραφο με το οποίο θα γνωστοποιεί τις επεμβάσεις που θέλει να κάνει στο δάσος, πίεζε τον Δασάρχη Κασσάνδρας και τις συναρμόδιες υπηρεσίες απαιτώντας απ’ αυτές να γνωμοδοτούν με σαφήνεια! Εμμέσως τις καλούσε να κάνουν πίσω από την γνωμοδότησή τους. Γνώριζε πολύ καλά, ότι η εταιρία ήταν υποχρεωμένη να προσκομίσει έγγραφο στο οποίο θα αναφέρει ρητά τις επεμβάσεις που θέλει να κάνει στο δάσος, προκειμένου τόσο το Δασαρχείο Κασσάνδρας όσο και η ΔΠΔΑ να γνωμοδοτήσουν επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) γι’ αυτή την επέμβαση. Γνώριζε ακόμα ότι η συμφερόντων Σαββίδη εταιρία δεν έστελνε το εν λόγω έγγραφο γιατί είχε και έχει ως στόχο τον αποχαρακτηρισμό του δάσους.


Αυτό που δεν έκανε ο Α. Καπετάνιος, που εφαρμόζει κατά γράμμα τις επιταγές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, το έκανε ο Δασάρχης Κασσάνδρας με έγγραφο που έστειλε στην εταιρία στις 8.6.2017. Ζήτησε από την εταιρία να αναφέρει τη συνολική έκταση που καταλαμβάνουν οι επεμβάσεις (ποσοστό κάλυψης) που σκέπτεται να κάνει στις εκτάσεις του δάσους  χαλεπίου πεύκης. Ετσι η εταιρία αναγκάστηκε να στείλει αναλυτικό έγγραφο, στο οποίο αναφέρει τόσο το ποσοστό κάλυψης όσο και τα τετραγωνικά μέτρα που θα οικοδομήσει στο δάσος.

Η εταιρία ομολογεί ότι προτίθεται να καταστρέψει 12,425 στρέμματα δάσους και να οικοδομήσει 18650 τετραγωνικά μέτρα! Σύμφωνα όμως με το άρθρο 49 του ν. 998/1979, όπως τροποποιήθηκε με τον δασοκτόνο νόμο 4280/2014 (άρθρο 36), η εταιρία μπορεί να οικοδομήσει μόνο 6519,53 τετραγωνικά μέτρα! Δηλαδή, η εταιρία του Σαββίδη θέλει να χτίσει παράνομα τουλάχιστον, 12130,47 τετραγωνικά μέτρα! Λέμε «τουλάχιστον», γιατί η εταιρία δεν έχει παραιτηθεί από τον στόχο της να αποχαρακτηριστεί το δάσος χαλεπίου πεύκης.
Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ μας ανακοίνωσε, απαντώντας σε ερώτησή μας, ότι η εταιρία θα καταθέσει μέσα στον Ιούλη αντιρρήσεις στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων. Η εκπρόσωπος της εταιρίας δε γνώριζε ότι, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι αντιρρήσεις δεν εξετάζονται στις ΤΕΕΑ, αλλά στις ΕΠΕΑ, οι οποίες στη Χαλκιδική θα συγκροτηθούν το νωρίτερο στις αρχές Αυγούστου. Τον Αύγουστο που η εταιρία θα ζητήσει, με την υποβολή των αντιρρήσεων, τον αποχαρακτηρισμό του δάσους χαλεπίου πεύκης, ποια θα είναι η στάση που της ΕΠΕΑ;

Πέραν αυτού, που στηρίζεται η εταιρία και δηλώνει εγγράφως την προκλητική της απαίτηση να χτίσει παράνομα 12130,47 τμ μέσα στο δάσος; Το Δασαρχείο με την απάντησή του ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτή την επέμβαση στην έκταση που θέλει η εταιρία, δηλαδή να συναινέσει στη διάπραξη μιας παρανομίας. Προφανώς, η εταιρία στηρίζει τις ελπίδες της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το Δασαρχείο θέτει και άλλα ζητήματα στην εταιρία και προφανώς, αν όλα αυτά δεν εκπληρωθούν, δεν πρόκειται να γνωμοδοτήσει θετικά για την επέμβαση. Το έγγραφο της συμφερόντων Σαββίδη εταιρίας για την προκλητική αυτή επέμβαση στάλθηκε από τον Δασάρχη Κασσάνδρας και στη ΔΠΔΑ. Ετσι, και ο προϊστάμενος αυτής της Διεύθυνσης είναι υποχρεωμένος να γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη ΜΠΕ. Οχι μόνο γιατί ξεπερνάει κατά 12130,47 τμ την επιτρεπόμενη δόμηση, αλλά γιατί ο ίδιος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνταξη του κειμένου της Αυτόνομης Δημοκρατικής Συνεργασίας Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΣΔΔΥ: η παράταξη μέχρι τις αρχές του 2015 επρόσκειτο ιδεολογικοπολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι όλα τα μέλη της και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ), με το οποίο ζητείται η κατάργηση όλων των μνημονιακών αντιδασικών διατάξεων και νόμων (ολόκληρο το κείμενο εδώ).

Aνάμεσα σ’ αυτούς τους αντιδασικούς νόμους και διατάξεις είναι και το άρθρο 36 του αντιδασικού νόμου 4280/2014, με το οποίο τροποποιήθηκαν προς το δυσμενέστερο τα άρθρα 45 έως 61 του νόμου 998/1979. Ετσι όπως διαμορφώθηκε το άρθρο 49 του Ν. 998/1979 ξεπατώνονται τα δάση από τις «τουριστικές επενδύσεις», γιατί καταργήθηκε το όριο των 3.000 στρεμμάτων, κάτω από το οποίο δεν επιτρεπόταν επέμβαση, ενώ δεν προβλέπεται πλέον ελάχιστο όριο έκτασης του δάσους που να επιτρέπεται επέμβαση.

Το κείμενο αυτό της ΑΔΣΔΔΥ είχε δοθεί τον Μάρτη του 2015 στον τότε αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνη και οι εκπρόσωποι της παράταξης του είχαν ζητήσει να καταργήσει όλες τις αντιδασικές διατάξεις. Για ένα διάστημα, ο Τσιρώνης, δημαγώντας, τους είχε υποσχεθεί ότι θα τις καταργήσει. Ο Α. Καπετάνιος, από τη στιγμή που έγινε σύμβουλος της γενικής γραμματέα του ΥΠΕΝ, Χ. Μπαριτάκη, και στη συνέχεια α/α προϊστάμενος της ΔΠΔΑ, «έβαλε πλάτη» για την εφαρμογή όλου του αντιδασικού οπλοστασίου, του οποίου ζητούσε την κατάργηση με το 13σέλιδο κείμενο της ΑΔΣΔΔΥ.


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 1 ΙΟΥΛΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου