.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Για τη δολοφονία του 45χρονου εργάτη στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης


Δεν θα συνηθίσουμε το θάνατο. Θα αγωνιστούμε για τη ζωή

Την Κυριακή 2/7/2017 στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης τραυματίστηκε βαριά εν ώρα εργασίας και μάλιστα έκτακτης, δηλαδή εκτός προγράμματος, 45χρονος συμβασιούχος. Κατά τη βραδινή βάρδια, στη διάρκεια εναπόθεσης των συμπιεσμένων απορριμμάτων με τους συρόμενους τράκτορες, το ρυμουλκό που συνδέει τους τράκτορες αναδιπλώθηκε. Ο εργαζόμενος διακομίσθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, όπου και τελικά κατέληξε το Σάββατο 8/7. Αυτό το γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μία ακόμη πρόσφατη δολοφονία στο χώρο της αποκομιδής απορριμμάτων, που συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου 1/7, όταν μία 62χρονη εργαζόμενη του δήμου Ζωγράφου έχασε τη ζωή της όντας εξαντλημένη καθώς αναγκάστηκε να κάνει τρεις βάρδιες μέσα 36 ώρες.

Οι δύο αυτές δολοφονίες συνέβησαν μετά τη λήξη της απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία κράτησε 11 μέρες (18/6 – 29/6). Βασικό αίτημα της απεργίας ήταν η μονιμοποίηση περίπου 10.000 συμβασιούχων των δημοτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων. Πρόκειται για το κατεξοχήν δυσμενές εργασιακό περιβάλλον που εντάχθηκε στην κατηγορία των «βαρέων και ανθυγιεινών» μόλις πριν λίγα χρόνια, παρότι επιβαρύνει άμεσα την υγεία των εργαζομένων. Το μαχαίρι όμως πιέζει ακόμα περισσότερο το λαιμό των εργαζομένων λόγω των επισφαλών συνθηκών εργασίας, με τον κίνδυνο των απολύσεων να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή.




Στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Ι. Μπουτάρης επεδίωξε να εκβιάσει τους απεργούς ώστε να τερματίσει τις κινητοποιήσεις τους. Απειλούσε ότι θα έδινε 192.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρία ώστε να μαζευτούν τα σκουπίδια της πόλης. Παρότι αυτό δε συνέβη τελικά, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την πιο έκδηλη καταστολή της απεργίας από μεριάς του κράτους, με απροσχημάτιστη χρήση απεργοσπαστών. Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΕ συκοφαντούσαν τον δίκαιο αγώνα των απεργών, η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α εξήγγειλε πως η απεργία ήταν υποκινούμενη από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ η τελευταία παρότρυνε την ιδιωτική πρωτοβουλία για τη διευθέτηση του ζητήματος της αποκομιδής των σκουπιδιών.

Τελικά, η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ συνθηκολόγησε στο ελάχιστο, παρατείνοντας τις συμβάσεις εργασίας για 2 επιπλέον μήνες. Επίσης, η κυβέρνηση μέσω νομοθετικής ρύθμισης υποσχέθηκε πρόσληψη του 25% των αγωνιζόμενων απεργών μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, διασπώντας έτσι το συλλογικό κλίμα διεκδικήσεων και κατευθύνοντας τα υποκείμενα του αγώνα προς τον ατομικό δρόμο και την προσωπική ανέλιξη. Το ναυάγιο της συγκεκριμένης απεργίας καταδεικνύει την βαθιά σαπίλα του καθεστωτικού–γραφειοκρατικού συνδικαλισμού και τον ανασταλτικό του χαρακτήρα για τα εργατικά συμφέροντα.


Ο επιβαλλόμενος εργασιακός μεσαίωνας αποτελεί απόρροια των πολιτικών φτωχοποίησης της κοινωνικής πλειοψηφίας, που επιτάσσει η βίαιη αναδιάρθρωση του κεφαλαίου. Τα εργασιακά κάτεργα καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο χώρο στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα. Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, η επισφαλής και εντατικοποιημένη εργασία -ανασφάλιστη ως επί το πλείστον- και η απουσία μέτρων ασφαλείας, αφενός εξοντώνουν τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση,ώστε τα αφεντικά να πλουτίζουν όσο το δυνατόν πιο πολύ στις πλάτες τους, αφετέρου κλιμακώνονται με το επονείδιστο γεγονός των δολοφονιών εργατών-τριών.

Όποιοι μιλούν για τυχαία και μεμονωμένα περιστατικά, για την “κακιά την ώρα”, εθελοτυφλούν παραγνωρίζοντας την ουσία τους. Την ουσία που είναι έμφυτη στον καπιταλισμό, δηλαδή τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου που αναπαράγεται από την άντληση υπεραξίας από την ανθρώπινη εργασία και απολήγει στην υποτίμηση των ζωών μας. Τη στιγμή που η εργοδοσία κάνει λόγο για εργατικά ατυχήματα, καταλογίζοντας τις ευθύνες στους εργάτες, για μας αυτά αποτελούν ξεκάθαρα δολοφονίες που βαραίνουν τα αφεντικά. Για τα αφεντικά, η κερδοφορία δε λογαριάζει τις ανθρώπινες ζωές, εξ ου και τα υποτυπώδη ή ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας.

Για να μην αγόμαστε και φερόμαστε από κάθε λογής δήμαρχο, αφεντικό και συναινετικές συνδικαλιστικές παρατάξεις που συνάπτουν ειρήνη με τους ταξικούς μας εχθρούς, είναι επιτακτικό να οργανώσουμε έναν αδιάλλακτο, μαχητικό συνδικαλισμό βάσης. Να βάλουμε μπροστά τα εργατικά συμφέροντα και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, χωρίς ιεραρχίες, διαμεσολαβήσεις και πατερναλισμούς. Να προετοιμάσουμε τις άγριες γενικές απεργίες διαρκείας, συνδέοντάς τες με ένα επαναστατικό πρόταγμα που θα συντείνει στη συλλογική και ατομική χειραφέτηση, στη λήξη της εξουσίας από άνθρωπο σε άνθρωπο, στην κοινωνική αυτοδιεύθυνση.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης – μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

lib_thess@hotmail.com

libertasalonica.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου