.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Άρης Βασιλόπουλος: Αυτό είναι το έργο μας


Με απούσα την αντιπολίτευση στο μεγαλύτερο μέρος της, η οποία εκπροσωπήθηκε μόνο από τον Χ. Κοπελούσο, τον Α. Κόντο και τον Κ. Ντάτση, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου με θέμα τον διοικητικό απολογισμό πεπραγμένων του 2016 (φωτογραφία αρχείου). Η απουσία κοινού δεν εμπόδισε να γίνει μια υποδειγματική διαδικασία και με άκρως ενημερωτικό τρόπο όλοι οι μετέχοντες στη διοίκηση του Δήμου -δήμαρχος, τέως και νυν αντιδήμαρχοι- να καταθέσουν αναλυτικά στοιχεία από τους τομείς δράσης τους.

Μάλιστα τη σοβαρότερη αντιπολίτευση στο έργο της διοίκησης, την έκανε ο ίδιος ο Δήμαρχος, δίνοντας στο κλείσιμό του και το μέτρο των ελλείψεων και των ανεπαρκειών που έχουν σημειωθεί σε ένα έργο που ομολογουμένως είναι αξιοσημείωτο (κάτι που υπογράμμισαν στον ένα ή τον άλλο βαθμό και οι ελάχιστοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης).


Έργα που έγιναν μέσα στο 2016

Ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος στον σύντομο απολογισμό που ανέγνωσε επισήμανε ενδεικτικά ορισμένες από τις παρεμβάσεις που έγιναν μέσα στο 2016, ενώ όπως είπε κυρίως έχει παραχθεί ένα έργο ωρίμανσης ώστε μέσα στο 2017, το 2018 και το 2019 να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα για την πόλη και τους κατοίκους της. Τα έργα που ανέφερε ο Δήμαρχος είναι:
  • Ανέγερση και ολοκλήρωση του Βρεφονηπιακού Σταθμού της οδού Οδυσσέως στη Νέα Χαλκηδόνα. «Παρά τις Κασσάνδρες, που πέρσι τέτοια εποχή έγραφαν ότι κλείνει ο Παιδικός Σταθμός στην οδό Κάλβου», είπε ο Δήμαρχος «όχι μόνο δεν κλείνει αλλά ανακαινίζεται και θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία». Έτσι η Δημοτική Ενότητα της Ν. Χαλκηδόνας θα διαθέτει πλέον τρεις ιδιόκτητους παιδικούς σταθμούς.
  • Πρόγραμμα ασφαλτόστρωσης, «το μεγαλύτερο που είχε κάνει ο Δήμος εδώ και μια δεκαετία» όπως είπε. Προανήγγειλε μάλιστα και νέο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων το 2017.
  • Ανακαίνιση και ανάπλαση αθλητικών χώρων και γυμναστηρίων, «που ήταν σε μια κατάσταση εγκατάλειψης εδώ και αρκετά χρόνια».
  • Κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης στο ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων με ένα σύστημα ανακύκλωσης και διαλογής από την πηγή και τη μεταφορά του Σταθμού Μεταφόρτωσης από το Άλσος σε κατάλληλο χώρο. Κατατέθηκε το Δεκέμβριο του 2016.
  • Κατάθεση ολοκληρωμένων μελετών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναβάθμιση και την ανάπλαση του Άλσους που αφορά κατασκευή νέων παιδικών χαρών, αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού και κατασκευή ποδηλατόδρομου.
  • Τη δωρεάν λειτουργία για τρίτη συνεχή χρονιά των παιδικών σταθμών, παρά τις μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης. «Είναι μεγάλη τιμή μας να μπορεί ο Δήμος μας να έχει δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Είναι ζήτημα να είναι πέντε οι δήμοι σε όλη τη χώρα που διαθέτουν δωρεάν παιδικούς σταθμούς», τόνισε ο Δήμαρχος.
  • Δημιουργία νέου κέντρου φυσιοθεραπείας σε σύγχρονο χώρο στην Αγία Μαρίνα, αντικαθιστώντας το προηγούμενο που ήταν στεγασμένο σε άθλιες συνθήκες, σε ένα υπόγειο στο Πνευματικό Κέντρο της Ν. Φιλαδέλφειας.
  • Λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.
  • Δημιουργία νέου Κοινωνικού Παντοπωλείου στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες οξείας ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος συμπολιτών μας.
  • Δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου με μια λίστα ωφελουμένων πάνω από 200 άτομα, που παρέχει δωρεάν φάρμακα σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους.
  • Συνεχίστηκε και το 2016, αλλά και το 2017, η διανομή δεκατιανού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της πόλης.
  • Επαναλειτουργία του Εικαστικού Εργαστηρίου που ήδη διαθέτει φουρνιές μαθητών που έχουν να επιδείξουν έργα.
  • Δημοπράτηση του Ηρωδείου Πάρκου, που ήδη ετοιμάζεται η επαναλειτουργία του από τον ανάδοχο.
  • Διασφάλιση της μηνιαίας καταβολής μισθού στις σχολικές καθαρίστριες. «Βρήκαμε ένα καθεστώς που για μήνες ολόκληρους, που μπορεί να έφθαναν και τους έξι μήνες, οι σχολικές καθαρίστριες που φροντίζουν για την καθαριότητα των σχολείων μας και των παιδιών της πόλης ήταν απλήρωτες», είπε ο κ. Βασιλόπουλος.
  • Δημιουργία θετικού ισοζυγίου προσλήψεων προς τις αποχωρήσεις για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Όπως αναφέρθηκε με τις προσλήψεις που προγραμματίστηκαν το 2015 και ξεκίνησαν να έρχονται από το 2016, ανακόπηκε η μείωση του προσωπικού που είχε επέλθει μετά την μνημονιακή απαγόρευση προσλήψεων. Αυτό δημιουργεί τη δυνατότητα μετά και από τις προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί μέσα στο 2017 και το 2018 να διαθέτει ο Δήμος ένα δυναμικό της τάξεως των 40-50 ανθρώπων στην καθαριότητα και το πράσινο, προκειμένου να αλλάξει σημαντικά η εικόνα της πόλης και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο μοναδικός δήμος όπου ανεγείρονται τρία σχολεία

Επιπλέον όλων αυτών ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα σχολικά κτίρια που ανεγείρονται ή πρόκειται να ανεγερθούν. Όπως είπε τον Σεπτέμβριο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Φιλαδέλφειας, ενώ μέχρι το τέλος αυτού του έτους θα έχει ξεκινήσει και η ανέγερση του 3ου Γυμνασίου και Λυκείου. «Είμαστε ο μοναδικός Δήμος όπου ανεγείρονται τρία σχολεία ενισχύοντας τις κτιριακές υποδομές της πόλης στην εκπαίδευση και υλοποιώντας μια δέσμευση αυτής της παράταξης πριν γίνει δημοτική αρχή», τόνισε στην τοποθέτησή του, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, την επιτροπή αγώνα, τους συνεργάτες του και τις υπηρεσίες για την προσπάθεια που κατέβαλαν και φυσικά τις Κτηριακές Υποδομές, αλλά και την Περιφέρεια για τα χρήματα που κατέβαλε.

…και έργα που έρχονται στους επόμενους μήνες

Πέρα από τα έργα που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2016 ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά και σε ορισμένα σημαντικά έργα που σχεδιάστηκαν και δημοπρατήθηκαν το 2016 και πρόκειται να υλοποιηθούν στους επόμενους μήνες, αφού πήραν τις απαραίτητες εγκρίσεις:
  • Μέσα στο επόμενο δίμηνο περίπου θα ξεκινήσει η φυτοτεχνική ανάπλαση του Άλσους. Έχει ολοκληρωθεί μια κοπιώδης προσπάθεια ετών, η οποία αντιμετώπισε και πάρα πολλά εμπόδια. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2016.
  • Δίκτυο αποχέτευσης στο Δημοτικό Κοιμητήριο, το οποίο θα γίνει μαζί με την ανάπλαση και αλλαγή του αρδευτικού συστήματος, αλλά και του ηλεκτροφωτισμού και των παγκακιών, προκειμένου να αλλάξει όψη το Κοιμητήριο. Είναι ένα έργο της τάξης των 400 χιλιάδων ευρώ.
  • Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν επισκευές σε τρεις αύλειους χώρους σχολείων, ένα έργο το οποίο σχεδιάστηκε 2014 και τώρα έφτασε η χρονική στιγμή να ξεκινήσει.
  • Τον ερχόμενο μήνα θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση υπόγειων κάδων στην Πλατεία Πατριάρχου. Πρόκειται για το διαγωνισμό που χαρακτηρίστηκε «στημένος» από τη δημοτική αρχή και πέρασε μια περιπέτεια ώστε να φθάσει να ξεκινήσει.
  • Δημιουργία θέσεων μοτοποδηλάτων στην Πλατεία Πατριάρχου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα τμήμα του οξέος προβλήματος της άναρχης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.
  • Θα ξεκινήσουν στο τέλος Αυγούστου έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες του 2015 και αυτά θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο έργο το οποίο ήδη ολοκληρώνει η Περιφέρεια της αποκατάστασης των πρανών στον Κηφισό ποταμό.

«Θεσμικός ευνουχισμός» και μείωση χρηματοδότησης

Ξεκινώντας τον απολογισμό πεπραγμένων ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να περιγράψει τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργεί ο Δήμος. Αξίζει να παραθέσουμε αυτούσια τα λόγια του:

«Είναι συνθήκες μείωσης χρηματοδότησης από την αρχή της δικής μας θητείας, τον Σεπτέμβρη του 2014, κατά 5%, προκειμένου η χώρα μας να παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τους δανειστές. Να επισημάνω ότι η συνολική μείωση της κρατικής επιχορήγησης στο Δήμο μας από το 2010 και μετά, τα χρόνια των Μνημονίων, αθροιστικά φθάνει το 70%.

Συνθήκες όπου οι Δήμοι αντιμετωπίζονται πλέον σαν Ανώνυμες Εταιρείες και μας έχει επιβληθεί φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ενώ καταργήθηκε το 2015 και η απόδοση του «φόρου ζύθου» με συνέπεια ο Δήμος μας, εκτός της μείωσης χρηματοδότησης να έχει υποστεί μια συνολική ζημία της τάξης των 400 χιλιάδων ευρώ ετησίως, χρήματα τα οποία στερείται ο λαός της πόλης μας.

Συνθήκες όπου ο θεσμικός ευνουχισμός και ο γραφειοκρατικός εναγκαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω της εμβάθυνσης του Καλλικράτη, αλλά και των Μνημονίων σε όλα τα πεδία της Δημόσιας Διοίκησης, αφαιρεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση οποιοδήποτε βαθμό ελευθερίας και αυτενέργειας που είχε κατακτήσει στο παρελθόν, καθιστώντας τις δημοτικές αρχές μάνατζερς που απλώς παρακολουθούν λογιστικούς δείκτες.

Συνθήκες όπου η πολιτεία στο όνομα της ανάπτυξης μπορεί να αφήνει ολόκληρες περιοχές της χώρας να παραδίδονται στο έλεος των επιχειρηματικών συμφερόντων παρακολουθώντας αμέτοχη να εφαρμόζεται ο νόμος της ζούγκλας.

Σε αυτές τις συνθήκες εμείς αναλάβαμε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να πάμε την πόλη μας ένα βήμα μπροστά. Να κρατήσουμε όρθιες τις υπάρχουσες δομές, να συντηρήσουμε υποδομές και να δημιουργήσουμε νέες υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός της πόλης.

Τα παραπάνω δεν είναι απλώς ένα άθροισμα ενεργειών, αλλά το αποτέλεσμα μιας σκληρής και επίπονη δουλειάς. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής, η οποία βάζει στο επίκεντρό της τις ανάγκες των πολλών, των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των συνταξιούχων της πόλης μας. Μιας πολιτικής που απαίτησε πολλές φορές σύγκρουση με κατεστημένα, με κάθε λογής οργανωμένο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που έφερε το Δήμο μας ένα βήμα πριν τον γκρεμό πριν μερικά χρόνια. Παρά τις δυσκολίες όμως έχουμε την περηφάνια να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε παράξει ένα σημαντικό έργο και μέσα στο 2016, μα κυρίως έχουμε σταθεροποιήσει τη λειτουργία του Δήμου και έχουμε προετοιμάσει το έδαφος, αυτό που τεχνοκρατικά ονομάζεται ωρίμανση, ώστε μέσα στο 2017, το 2018 και το 2019 να ξεκινήσουν, αλλά και να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα για την πόλη μας και τους κατοίκους της».

πηγή: politisfx.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου