.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη είναι η γιατρειά για τους ΟΤΑ; Του Γιώργη Τερζάκη

 
Nα τονώσουν την πίστη των πολιτών στην ΕΕ προσπάθησαν οι δυνάμεις του «μένουμε Ευρώπη», στο χώρο της Αυτοδιοίκησης κι εκμεταλλεύτηκαν την ημερίδα με θέμα «Εφαρμογή της αστικής ατζέντας της ΕΕ» που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 10/7/2017. 

Πρωτεργάτες η ΚΕΔΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- JASPERS  και η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).


Πρόσφατα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των ελλήνων πολιτών στην ΕΕ είναι στο πιο χαμηλό επίπεδο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με ποσοστό μόλις 33%. Και που απέδωσαν οι φωστήρες της ΚΕΔΕ το ποσοστό αυτό; Στο ζήτημα της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, βεβαίως.


Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης «αν δεν λυθεί το ζήτημα της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, παρά την υψηλή απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η αποτελεσματικότητα δεν θα είναι ποτέ αντίστοιχη». Κλειδί, λοιπόν για την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας. Όχι το οικονομικό μαράζωμα των Δήμων (μείωση των ΚΑΠ κατά 62% τα τελευταία χρόνια), ούτε οι πολιτικές των δημοσιονομικών περιορισμών και των μνημονίων που οδήγησαν σε αυτή τη κατάσταση…

Τι μας είπαν; «Κλειδί για την εθνική ανάπτυξη η αποκέντρωση του κράτους», επίσης «η λύση είναι περισσότερο Ευρώπη»…

Μοχλός της ανάπτυξης των δήμων και όλης της χώρας είναι, κατά την ΚΕΔΕ, οι χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (JASPERS) και η αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης που περιορίζει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεντρώνει εξουσίες στη κεντρική κυβέρνηση. Εάν, λοιπόν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μειωμένου ρόλου των Δήμων στα Ευρωπαϊκά δεδομένα τότε όλα θα βαδίσουν κατ’ ευχή...

Η γραφειοκρατία είναι το κύριο πρόβλημα;

Είναι γεγονός πως και γραφειοκρατία υπάρχει και πρόβλημα αρμοδιοτήτων και αποκέντρωσης για την Αυτοδιοίκηση υφίσταται. Είναι όμως σήμερα αυτό το κύριο; Ή, για να το τοποθετήσουμε με άλλο τρόπο, μπορεί να οδηγηθεί κανείς σε λύσεις των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζοντας πρωτίστως, αυτά τα δύο προαναφερθέντα προβλήματα;  
Με το νόμο 3852/10 (Καλλικράτης) μεταβιβάστηκαν ορισμένες αρμοδιότητες (ή τουλάχιστον ανακοινώθηκαν στα λόγια) χωρίς να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες υποδομές σε επενδύσεις και ανθρώπινο δυναμικό. Γιατί δεν ολοκληρώθηκε αυτή η «μεταρρύθμιση»; Κυρίως επειδή με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς μειώθηκαν οι πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, γιατί οι καπιταλιστικοί μηχανισμοί είναι ανίκανοι να οργανώσουν και να υλοποιήσουν τέτοιου επιπέδου μεταρρυθμίσεις. Η τσαπατσουλιά και τα «πέρα δώθε» αναδείχθηκαν σε όλο το μεγαλείο τους από το 2010 μέχρι σήμερα.

Θα μας σώσουν οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων;  

Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ συνοδεύονται συνήθως από συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένους προμηθευτές βάσει των κατευθύνσεων της ΕΕ. Οι πόροι προσανατολίζονται στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών και δεν αντιμετωπίζουν τα καυτά προβλήματα των αναγκαίων επενδύσεων για τη διαβίωση των πολιτών σε συνθήκες κρίσης.

Ακόμη και η κοινωνική πολιτική είναι προσανατολισμένη να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τα χαμηλά εισοδήματα που αναπαράγονται πολύ κάτω από το επίπεδο διαβίωσης. Έτσι, μεγάλα στρώματα του πληθυσμού ζουν και δουλεύουν κάτω από τα ανεκτά όρια παροχών σε υγεία, περίθαλψη, πολιτισμό κλπ. Μάλιστα, φορείς υλοποίησης αυτής της κοινωνικής πολιτικής είναι μεγάλες καπιταλιστικές μονάδες καθώς κι η φτώχεια είναι μια μεγάλη μπίζνα, όπως και τα σκουπίδια.

Αυτή εν ολίγοις είναι η ζωή στην ΕΕ! Κι αυτή είναι η μόνη διέξοδος για να επιβιώσει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ας μην έχουμε, λοιπόν,  αυταπάτες για την εφαρμογή της «Αστικής ατζέντας της ΕΕ» που υιοθετήθηκε το 2016, στο πλαίσιο του Συμφώνου του Άμστερνταμ  από τους υπουργούς της ΕΕ υπεύθυνους για θέματα αστικής ανάπτυξης.

Οι δυνάμεις της «Αριστεράς που ψάχνεται», στο χώρο της Αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να έχουν αυταπάτες αλλά και ούτε να σνομπάρουν τις πολιτικές που καθορίζονται σε επίπεδο ΕΕ. Πρέπει να εμβαθύνουν τις επεξεργασίες τους πάνω στις ασκούμενες πολιτικές και να εμπλουτίζουν τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών αποκαλύπτοντας τις πολιτικές της ΕΕ στην Αυτοδιοίκηση. Μπορεί αυτός ο στόχος να μοιάζει με ευχή αλλά είναι μονόδρομος! Ειδικά σήμερα που οι μαχόμενες δυνάμεις εμφανίζουν σημάδια ιδεολογικής κόπωσης όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ειδικά θέματα των πόλεων και των πολιτών.

πηγή: kommon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου