.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Ο Μπαρμπαρόσας στην Κύπρο, του Σταμάτη Κυριάκη


Η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει τον παλληκαρά πίσω από τις πλάτες των Αμερικανών και το χρησιμοποιεί για να ανεβάσει το κύρος της στο εσωτερικό. Άλλη απολαβή δεν έχει από αυτή την μοιρασιά. 



Εάν είναι σωστό ότι η Ιστορία γράφεται ως τραγωδία και ξαναγράφεται ως φάρσα τότε μάλλον είμαστε θεατές μιας φάρσας με τίτλο «Ο Μπαρμπαρόσας στην Κύπρο».

Ο πειρατής-ναύαρχος του Σουλεϊμάν, που είχε κατατροπώσει την Δύση στη Μεσόγειο τον καιρό της ραγδαίας και θριαμβευτικής επέκτασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχει καταντήσει ένα ωκεανογραφικό καΐκι.

Η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (καθώς και τα ισραηλινά συμφέροντα στην ΑΟΖ του Ισραήλ και στην ΑΟΖ της Γάζα) δεν είναι υπό διαπραγμάτευση από την Δύση.


Η προχτεσινή ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρμεντ που τάσσεται ανοιχτά υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η παρουσία του αεροπλανοφόρου Τζορτζ Μπους καθώς και οι γαλλικές φρεγάτες στα ανοιχτά της Κύπρου δείχνουν ότι η Δύση δεν είναι διατεθειμένη να μοιραστεί την μπουκιά της με τον Ερντογάν.

Η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει τον παλληκαρά πίσω από τις πλάτες των Αμερικανών και το χρησιμοποιεί για να ανεβάσει το κύρος της στο εσωτερικό. Άλλη απολαβή δεν έχει από αυτή την μοιρασιά.

Ασφαλώς η Τουρκία παραμένει μεγάλη στρατιωτική δύναμη με ένα στρατό όμως εξοπλισμένο για πόλεμο προηγούμενης εποχής. Η αδυναμία της να εξοντώσει τους κούρδους μαχητές του ΡΚΚ είναι ενδεικτική…

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι μια νέας τοπικής ανάφλεξης στα σύνορά μας, πόσο μάλλον που οι Τούρκοι απειλούν με νέα απόβαση στην Κύπρο και με γεωτρήσεις στην Μαύρη θάλασσα.

Η αντίδραση της Τουρκίας μοιάζει με πληγωμένου ζώου. Η επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς τον έλληνα πρωθυπουργό, βάσει των οποίων «επιστρέφει αυτολεξεί τις απρεπείς εκφράσεις του» («ο σκύλος για να προστατεύει δε χρειάζεται πάντα να γαβγίζει» είχε δηλώσει από τη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας) το μόνο που δείχνει είναι την άσχημη θέση στη οποία έχει περιέλθει, αφότου οι ΗΠΑ τους γύρισαν την πλάτη. Το άδειασμα της Ουάσινγκτον ξεκίνησε με τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, με αφορμή την αντιμετώπιση του Ισλαμικού κράτους, και τελείωσε, ως προς το παρόν, με 12 εντάλματα σύλληψης για τους  παλικαράδες φρουρούς του Ερντογάν που σάπισαν στο ξύλο αμερικανούς διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον.

Προφανώς, η σύγχρονη περιπέτεια του Μπαρμπαρόσα θα τελειώσει με ένα κουρδικό κράτος στα σύνορά του. Με τα πετρέλαια της Κύπρου στην Δύση. Με μια μαχόμενη κουρδική αντιπολίτευση στο εσωτερικό της. Με μια αντιπολίτευση που υποθάλπει η Δύση. Με μια οικονομική κρίση εν εξελίξει και με τον Ερντογάν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Δύσκολοι καιροί για Μπαρμαρόσες.

πηγή: kommon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου