.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Μοσκοβισί είπε αυτό που γνωρίζουν όλοι: Ιμπεριαλιστική επιτροπεία για πάντα


«Οι τριμηνιαίες επιθεωρήσεις της τρόικας (που πλέον έχει γίνει κουαρτέτο) θα συνεχιστούν κανονικά καθ' όλη τη διάρκεια του τρίτου Μνημονίου (μέχρι και τον Αύγουστο του 2018). Παράλληλα, θα υπάρχει ισχυρότατη επιτήρηση από τον ΕSM  (Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Για όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (32,5 χρόνια) καμιά κυβέρνηση δε θα μπορεί να νομοθετήσει οτιδήποτε, αν δεν έχει την έγκριση από τον ESM!

Ακόμη και με μια πρόχειρη ματιά στη δανειακή σύμβαση, βλέπει κανείς ότι αυτή δεν διέπεται μόνο από τους γενικούς όρους που προβλέπει το καταστατικό του ESM, αλλά έχουν προστεθεί πρόσθετες δεσμεύσεις, έτσι που ο ESM να κάνει κουμάντο στα πάντα.


Θα υπάρχει ακόμη πρόσθετος έλεγχος από την Κομισιόν, αλλά και ένα πολυδαίδαλο πλέγμα “ανεξάρτητων επιτροπών“, “ομάδων δράσης“ και “ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων“, στον ορισμό των οποίων θα έχουν τον πρώτο λόγο οι δανειστές και οι οποίοι θα κάνουν τις εισηγήσεις για όσα θα πρέπει να νομοθετηθούν. Ρόλο θα παίζουν επίσης η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ. […]

Κατόπιν των παραπάνω, που εντελώς περιληπτικά (σε τίτλους σχεδόν) αναφέραμε, αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς θα κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις από τώρα και μετά; Θα παίζουν το ρόλο του ύπατου αρμοστή αποικίας και θα φροντίζουν, είτε με την εξαπάτηση και τη συναίνεση είτε με την καταστολή, να εξασφαλίζουν την πειθαρχία του ελληνικού λαού στο καθεστώς εργασιακής και κοινωνικής δουλείας του προτεκτοράτου».

Αυτά γράφαμε στις 13 Αυγούστου του 2015, σχολιάζοντας το τρίτο Μνημόνιο, που με συνοπτικές διαδικασίες ψήφιζαν στη Βουλή οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Η ανάλυση είχε τίτλο «Αντιλαϊκός Αρμαγεδδώνας σε μια Ελλάδα-προτεκτοράτο» και το κεφάλαιο από το οποίο αντλήσαμε τα αποσπάσματα έφερε τον χαρακτηριστικό υπότιτλο «Προτεκτορατοποίηση».

Προς τι, λοιπόν, η έκπληξη από την απάντηση του επιτρόπου Μοσκοβισί στον ευρωβουλευτή Χουντή; Ο επίτροπος υπενθύμισε αυτό που προβλέπεται στον Κανονισμό 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και συγκεκριμένα στο άρθρο 14: «Τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ».

Πρόκειται για έναν δρακόντειο κανονισμό, τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε στην επίσημη ιστοσελίδα της νομοθεσίας της ΕΕ, στα ελληνικά (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32013R0472&from=EN). Αυτό που θεσπίζεται είναι η «ενισχυμένη εποπτεία», η οποία -μετά τη λήξη του «προγράμματος»- περνάει στο Συμβούλιο (στο Eurogroup δηλαδή). Αυτό τονίζεται ήδη στις αιτιολογικές σκέψεις του Κανονισμού, η τελευταία από τις οποίες αναφέρει: «Η εξουσία για την έγκριση συστάσεων σχετικά με τη λήψη προληπτικών διορθωτικών μέτρων και την προετοιμασία προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, η εξουσία για την έγκριση προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής, η εξουσία για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις κύριες απαιτήσεις πολιτικής που σχεδιάζουν ο ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ να περιλάβουν στους όρους για την προληπτική χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής, για τη χορήγηση δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή για οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό μέσο συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΕΜΣ, καθώς και η εξουσία για τη σύσταση έγκρισης προληπτικών μέτρων προς τα κράτη μέλη υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, θα πρέπει να εκχωρηθούν στο Συμβούλιο».

Η λεγόμενη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιβολή της «ενισχυμένης εποπτείας», στο πλαίσιο της οποίας δεν προβλέπεται μόνο  η χορήγηση αναλυτικού ραπόρτου στην ΕΚΤ και την Κομισιόν, αλλά και τακτικές επιθεωρήσεις από ελεγκτές της Κομισιόν και της ΕΚΤ (τρόικα για πάντα δηλαδή), που θα εκτιμούν «ειδικότερα αν χρειάζονται διορθωτικά μέτρα». Και τι γίνεται αν οι ελεγκτές εκτιμήσουν ότι χρειάζονται διορθωτικά μέτρα; Το προβλέπει το άρθρο 14§4 του Κανονισμού: «Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να συστήσει σε κράτος μέλος υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα να λάβει διορθωτικά μέτρα. Η πρόταση της Επιτροπής θεωρείται ότι έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο, εκτός αν το Συμβούλιο αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία να την απορρίψει μέσα σε 10 ημέρες από την έγκρισή της από την Επιτροπή».

Ο Μοσκοβισί, λοιπόν, δεν είπε τίποτα καινούργιο. Είπε πράγματα που όλοι τους γνωρίζουν. Γι' αυτό και υπήρξε μούγκα, όχι μόνο από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι.



ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου