.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Μαζική η πορεία από την Καμάρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική ήταν η φετινή ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση και πορεία στα εγκαίνια της ΔΕΘ που ξεκίνησε από την Καμάρα το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη λίγο μετά τις 6.00 μ.μ.

Δεκάδες κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες οι οποίες έδειξαν την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση, το κεφάλαιο, τα μνημόνια, αλλά και τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν στην ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα. Λίγο μετά τις 7.00 μ.μ. η πορεία ξεκίνησε από την οδό Εγνατία με κατεύθυνση την είσοδο της ΔΕΘ στην πλατεία ΧΑΝΘ. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν προκλητική. Κλούβες και διμοιρίες ΜΑΤ έκλειναν κεντρικούς δρόμους για να εμποδίσουν τη διαδήλωση σε συγκεκριμένα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ενώ όταν η διαδήλωση μπήκε στην οδό Τσιμισκή εκατοντάδες ΜΑΤατζήδες περικύκλωσαν τα μπλοκ και από τις δυο πλευρές των πεζοδρομίων. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν και πέτυχαν να φύγει η αστυνομία από τα πλαϊνά της πορείας και στη συνέχεια με μαχητικά συνθήματα έφτασαν στην έκθεση. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της αντιλαϊκής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μιλούσε στα εγκαίνια της έκθεσης με τα γνωστά φούμαρα περί "δίκαιης ανάπτυξης" όπως αποκαλούν την βάρβαρη και αιματηρή για τους εργαζόμενους και το λαό ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική τους. 


Στη νότια πύλη της ΔΕΘ οι διαδηλωτές αψήφησαν τους δεκάδες αστυνομικούς, τα αστυνομικά μπλόκα και τις κλειστές πόρτες και μπήκαν στην πύλη. Το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ άνοιξε τα ρολά και παρατάχθηκε μέσα στην είσοδο της έκθεσης φωνάζοντας συνθήματα για μερικά λεπτά (δείτε εδώ σύντομο video με την είσοδο της διαδήλωσης στην πύλη της ΔΕΘ). «Ούτε ΔΝΤ –Ούτε και ΕΕ –Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ», «Τέρμα πια στις αυταπάτες –Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή –Αγώνες –Ρήξη –Ανατροπή», κ.ά. φώναζαν οι διαδηλωτές μέσα στο χώρο της ΔΕΘ. Στη συνέχεια τα μπλοκ της πορείας αποχώρησαν συντεταγμένα. Ιδιαίτερα μαζικό ήταν και το μπλοκ του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού που αγωνίζεται για να σταματήσουν οι διώξεις αγωνιστών. 

Αντίθετα, για άλλη μια χρονιά η συγκέντρωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Άγαλμα Βενιζέλου ήταν άμαζη και ξέπνοη. Λίγα πανό ομοσπονδιών, ελάχιστα σωματεία (του εργοδοτικού κυρίως συνδικαλισμού) και τηλεοπτικές δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Παναγόπουλου, των κυρίαρχων δυνάμεων της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΘ. Η συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ από την πλ. Αριστοτέλους ήταν μαζική και είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα για να καταλήξει κι αυτή στην είσοδο της ΔΕΘ.

Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση της Καμάρας, η οποία οργανώθηκε από συνέλευση και πρωτοβουλία σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και ταξικές δυνάμεις, καλούσαν ο Σύλλογος Δασκάλων Λαγκαδά, το Σωματείο Υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου Θεσσαλονίκης, το Σωματείο εργαζομένων ΒΙΟΜΕ, οι Επιτροπές Αγώνα Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Ακόμα καλούν το Δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, η Attack Βέροιας, η Λάντζα σε επισιτισμό/τουρισμό, η Λαϊκή Συνέλευση δυτικών συνοικιών, η Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη, η ΑΤΕ ΕΚΑ, καθώς και Σωματεία Βάσης και η Αναρχική Ομοσπονδία.

Επίσης, στην Καμάρα καλούν σειρά από πολιτικές οργανώσεις και κινήσεις, μεταξύ των οποίων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ Μ-Λ, το ΕΕΚ, το Ξεκίνημα, το Δίκτυο για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, η Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η ΟΝΡΑ, η ΑΡΚ, η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση, η ΕΣΕ, η ΑΚ, κ.α.
πηγή: narnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου