.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ηρθαν και στην Ελλάδα μολυσμένα με Fipronil αυγά!


Τον περασμένο Αύγουστο, το σκάνδαλο με τα δηλητηριασμένα με Fipronil αυγά και κοτόπουλα πήρε μορφή χιονοστιβάδας σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ιμπεριαλιστικές και μη. Μόνο η Ελλάδα εμφανιζόταν σαν ένα ασφαλές νησί, που σφύζει από υγεία, περικυκλωμένο από μια μολυσμένη θάλασσα που δεν το αγγίζει. Στις 12 Αυγούστου, ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ Ανδρέας Μανέτας ανέλαβε να καθησυχάσει μέσω ραδιοφώνου τον ελληνικό λαό: «Η χώρα μας δεν εμπλέκεται προς το παρόν, σε αυτές τις παρτίδες οι οποίες ενοχοποιούνται με την ανίχνευση του Fipronil. Αυτό είναι καλό για εμάς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής που μιλάμε».

Τα έλεγε αυτά, μολονότι γνώριζε πολύ καλά, ότι στη χώρα μας εισάγονται αυγά (σε διάφορες μορφές) από τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, δηλαδή τις χώρες που βρίσκονται  στην καρδιά του σκανδάλου Fipronil. Οπως αποκαλύψαμε τότε, βάσει των επίσημων στοιχείων (ΕΛΣΤΑΤ) στη χώρα μας εισάγονται εκατοντάδες τόνοι κρόκων αυγών (αποξηραμένων και σε υγρή κατάσταση, κρόκων κατεψυγμένων, αυγών αποξηραμένων χωρίς το τσόφλι τους και βρασμένων νωπών αυγών χωρίς το τσόφλι τους. Οτι εισάγονται, επίσης, κοτόπουλα αναπαραγωγής, κατοικίδια πουλερικά (πετεινοί και κότες) και άλλα είδη πουλερικών, καθώς και διάφορα είδη κρέατος πουλερικών και ολόκληρα πουλερικά σφαγμένα.


Ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, «φρονίμως ποιών», δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις εισαγωγές αυτών των προϊόντων. Και, προφανώς, ο ΕΦΕΤ δεν έκανε την παραμικρή έρευνα στις επιχειρήσεις που εισάγουν αυτά τα προϊόντα από τις συγκεκριμένες χώρες. Εκείνοι δε που τα εισάγουν είδαν το κλείσιμο του ματιού και ενήργησαν «αναλόγως».

Στις 4 του Σεπτέμβρη, ο ΕΦΕΤ με Δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι «ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ότι διακινήθηκε από γαλλική επιχείρηση, προϊόν αυγού με παρουσία της μη εγκεκριμένης δραστικής ουσίας Fipronil. Συγκεκριμένα πρόκειται για παστεριωμένο ασπράδι αυγού (αλβουμίνη) σε σκόνη (300Kg)»!

Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως αυτή η αναγκαστική παραδοχή της εισαγωγής μολυσμένων αυγών στη χώρα μας ήρθε να επιβεβαιώσει πλήρως όσα γράφαμε τον Αύγουστο και να διαψεύσει τις πρόστυχες καθησυχαστικές δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΦΕΤ.

Η Διοίκηση του ΕΦΕΤ και προσωπικά ο πρόεδρός του Ι. Τσάλτας (ίσως ο μοναδικός επικεφαλής δημόσιου οργανισμού που κατέχει το πόστο του και με τους Σαμαροβενιζέλους και με τους Τσιπροκαμμένους – ελέω Κουβέλη), για να καθησυχάσουν τον ελληνικό λαό γι’ αυτή την είδηση, έσπευσαν να δηλώσουν ότι διενεργήθηκαν έκτακτοι προληπτικοί έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα σε εγκαταστάσεις διαχείρισης αυγών και προϊόντων τους. Ομως, τη συγκεκριμένη παρτίδα μολυσμένης με Fipronil σκόνης κρόκου αυγών δεν την ανακάλυψαν αυτοί με τους υποτιθέμενους ελέγχους τους, αλλά ειδοποιήθηκαν σχετικά από τη Γαλλία, μέσω του RASFF.

Δεν μπορούσαν, άραγε, να κάνουν στοχευμένους ελέγχους στις εταιρίες που εισήγαγαν αυτούς τους εκατοντάδες τόνους προϊόντων αυγών από τις χώρες του σκανδάλου; Φυσικά και μπορούσαν.

Οι επιχειρήσεις που εισάγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν ελέγχονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Εσωτερικών (γιατί πρόκειται για ενδοκοινοτικό εμπόριο), όμως από τη στιγμή που προέκυψε αυτός ο έκτακτος κίνδυνος, θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην ΕΛΣΤΑΤ και να πάρουν πλήρη στοιχεία για τις εταιρίες που εισάγουν αυτά τα προϊόντα και για τις ποσότητες που εισήγαγε η κάθε εταιρία. Η ΕΛΣΤΑΤ συγκεντρώνει όλα τα παραστατικά απ’ τις εταιρίες και με βάση αυτά φτιάχνει τους πίνακές της. Εμείς πήραμε μόνο τα συγκεντρωτικά στοιχεία και δε ζητήσαμε από την ΕΛΣΤΑΤ τα ονόματα των εταιριών και τις ποσότητες που εισήγαγαν, γιατί δε θα μας τα έδινε, επικαλούμενη το εμπορικό απόρρητο. Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όμως, δε θα τολμούσαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛΣΤΑΤ να επικαλεστούν το απόρρητο. Ειδικά σε μια περίοδο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη ένα σκάνδαλο με κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Εκτιμούμε ότι ο ΕΦΕΤ και όλοι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί αποφεύγουν να ζητήσουν τα στοιχεία, για-τί προφανώς δε θέλουν να ελέγξουν τις εταιρίες αυτές. Ψεύδεται, λοιπόν, ο ΕΦΕΤ όταν διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό ότι έγιναν έλεγχοι, πάρθηκαν δείγματα και βρέθηκαν αρνητικά.

Από τη Γαλλία, το πρώτο εξάμηνο του 2017, δεν εισήχθησαν μόνο τα 300 κιλά της συγκεκριμένης παρτίδας, αλλά 132.250 κιλά. Από την Ολλανδία 27.080 κιλά και από τη Γερμανία 45.040 κιλά. Πρόκειται για σημαντικές ποσότητες προϊόντων αυγών που δεν ελέγχθηκαν και γι’ αυτό συνιστά θράσος να λένε ότι έκαναν ελέγχους και όλα τα δείγματα βρέθηκαν αρνητικά. Αλλωστε, αν έκαναν ελέγχους στις εταιρίες που έκαναν τις συγκεκριμένες εισαγωγές, θα ανέφεραν ότι ήλεγξαν τις τάδε βιομηχανίες, τα τάδε ξενοδοχεία και τις τάδε εταιρίες κέτερινγκ και όχι ότι ήλεγξαν εγκαταστάσεις διαχείρισης αυγών και προϊόντων τους.

Θυμίζουμε ότι το 2014 εισήχθησαν στην Ελλάδα από τις συγκεκριμένες χώρες 800.000 κιλά, το 2015 511.000 κιλά και το 2016 54.000 κιλά. Οφείλουν λοιπόν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, έστω και τώρα, να επικοινωνήσουν με την ΕΛΣΤΑΤ και να ζητήσουν  τα παραστατικά  όλων των εταιριών που εισάγουν αυτά τα προϊόντα.

Σε άλλο σημείο του Δελτίου Τύπου ο ΕΦΕΤ ισχυρίζεται, ότι το μολυσμένο προϊόν που αγόρασε η ελληνική εταιρία αραιώθηκε και έτσι η συγκέντρωση Fipronil ήταν 15 φορές μικρότερη από την επιτρεπόμενη συγκέντρωση Fipronil στα αυγά και στο κρέας πουλερικών. Η τακτική του ΕΦΕΤ να μη δίνει τα στοιχεία της εταιρίας που εισήγαγε τα 300 κιλά του μολυσμένου με Fipronil παστεριωμένου αυγού σε σκόνη είναι εκ του πονηρού. Θέλει να προστατεύσει την εταιρία, «ξεχνώντας» ότι δεν είναι εκπρόσωπός της, αλλά δημόσιος φορέας που καθήκον του είναι να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, η οποία πλήττεται βάναυσα από το τοξικό Fipronil.

Οι παρτίδες για τις οποίες εκδίδεται προειδοποίηση που διανέμεται σε όλες τις χώρες μέσω του RASFF έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Fipronil. Ψάχνοντας τη βάση του RASFF δεν είδαμε καμιά προειδοποίηση που να αναφέρει περιεκτικότητα μικρότερη ή ίση με 0,005 mg/kg-ppm. Και στο RASFF στάλθηκαν εκατοντάδες αναφορές για αυγά και προϊόντα αυγού δηλητηριασμένα με Fipronil.

Το Fipronil είναι τοξικό και κατά συνέπεια επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Δεν ανήκει στις δραστικές ουσίες που επιτρέπεται η χρήση τους στις πτηνοτροφικές μονάδες. Η χρήση του είναι παράνομη και γίνεται περισσότερο επικίνδυνη από τη στιγμή που οι καπιταλιστές των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν σκευάσματα με Fipronil χωρίς να απομακρύνουν τα πτηνά! Δεδομένου, λοιπόν, ότι απαγορεύεται ρητά η χρήση του Fipronil στις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, είναι περίεργο να προβλέπεται Ανώτατο Οριο Καταλοίπων (ΑΟΚ).

Αν και ψάξαμε να βρούμε κανονισμό της ΕΕ και του Συμβουλίου, για να δούμε αν προβλέπεται ύπαρξη μέγιστου ορίου καταλοίπου Fipronil στα αυγά και στα κοτόπουλα, προς το παρόν δε βρήκαμε. Επικοινωνήσαμε με το Γενικό Χημείο του Κράτους και μας πληροφόρησαν (το μεταφέρουμε χωρίς να το έχουμε διασταυρώσει) ότι επιτρέπεται η παρουσία καταλοίπου Fipronil 0,006 mg/kg-ppm μόνο στο λίπος του κοτόπουλου και μας υπέδειξαν το σάιτ της ΕΕ στο οποίο υπάρχουν οι Κανονισμοί για τα ΑΟΚ των φυτοφαρμάκων και των επικίνδυνων δραστικών ουσιών. Ζητήσαμε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΓΧΚ να μας εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν από τη μια να απαγορεύεται η χρήση του Fipronil και από την άλλη να προβλέπεται ΑΟΚ στο λίπος του κοτόπουλου.

Σ’ αυτό το ζήτημα θα επανέλθουμε, όμως το βέβαιο είναι πως ο ισχυρισμός του ΕΦΕΤ ότι επιτρέπεται η ύπαρξη ΑΟΚ Fipronil 0,005 mg/Kg-ppm στα αυγά και στα κοτόπουλα είναι ανυπόστατος. Τέλος, και αν ακόμα επιτρέπεται το ΑΟΚ, αυτό είναι αμελητέο και έτσι μπορούμε να λέμε ότι απαγορεύεται η χρήση του Fipronil στα πτηνοτροφεία.

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου