.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Κάτω τα χέρια από το δάσος του Παλιουρίου


Εδώ και καιρό έχουμε αποκαλύψει την προσπάθεια εταιρίας του Σαββίδη να αποχαρακτηριστεί ένα δάσος Χαλεπίου Πεύκης με κάλυψη 100%, έκτασης 125,44 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε έκταση 320 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, την οποία έχει αγοράσει η εταιρία μαζί με το εγκαταλελειμμένο ΞΕΝΙΑ. Ολο αυτό το «φιλέτο», που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, το αγόρασε ο Σαββίδης τον Μάη του 2014 για 14 εκατ. ευρώ, δηλαδή για ένα κομμάτι ψωμί.

Σε συνδρομή του Σαββίδη με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό του δάσους έχουν σπεύσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (τα ονόματά τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας), που ασκούν τρομοκρατία σε υφιστάμενους υπηρεσιακούς παράγοντες (όχι μόνο για το Παλιούρι).


Η εταιρία του Σαββίδη απαιτούσε αρχικά τον αποχαρακτηρισμό του δάσους. Στη συνέχεια, όταν το Δασαρχείο Κασσάνδρας, η Διεύθυνση Δασών, η Διεύθυνση Συντονισμού και η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης γνωμάτευσαν ότι η έκταση των 125,44 στρεμμάτων είναι δάσος Χαλεπίου Πεύκης, η εταιρία ζήτησε τη συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και των δύο υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων της ΓΔΑΠΔΑ.

Ο ένας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες φανερά, δηλαδή με έγγραφα, τρενάριζε την έκδοση γνωμοδότησης για τη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) της επένδυσης στο Παλιούρι. Η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (ΔΠΔΑ) και η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΔΔΔΔΠ) είναι συναρμόδιες για τη γνωμοδότηση για τις ΜΠΕ διάφορων «επιτρεπτών» επεμβάσεων σε δάση (βάλαμε τη λέξη «επιτρεπτών» σε εισαγωγικά, γιατί ο νόμος 998/1979 έγινε σουρωτήρι με τη συνεχή εισαγωγή αντιδασικών διατάξεων). Με τελευταία τροποποίηση του οργανισμού του υπουργείου Περιβάλλοντος, το αρμόδιο τμήμα  της ΔΔΔΔΠ που ανάμεσα στ’ άλλα γνωμοδοτούσε για τις ΜΠΕ, το πήραν -κατ’ απαίτηση του προϊσταμένου της- από τη διεύθυνση αυτή και το πήγαν στην ΔΠΔΑ, αλλάζοντας και τον τμηματάρχη (πάλι κατ’ απαίτηση του ίδιου προϊσταμένου), με σκοπό να γνωμοδοτεί καθ’ υπαγόρευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο δεύτερος από τους υπηρεσιακούς παράγοντες δρα παρασκηνιακά και τρομοκρατεί υπηρεσιακούς παράγοντες όταν αυτοί επιμένουν να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Και δε δρα μόνο για το Παλιούρι. Ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη και θα μας αναγκάσει να παρέμβουμε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, γιατί ο κύριος αυτός έχει ξεσαλώσει. Κι έχει ξεσαλώσει, γιατί έχει πάρει το «ΟΚ» από την πολιτική ηγεσία.

Στις 12 Απρίλη του 2017, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων (ΓΔΔΑΥ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης (ΑΔΜΘ) έστειλε στον προϊστάμενο της ΔΠΔΑ τη γνωμοδότηση του Δασάρχη Κασσάνδρας, εξήγησε γιατί συμφωνεί μ’ αυτή, του θύμισε ότι εφαρμόστηκε σχετική εγκύκλιος διαταγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού περιβάλλλοντος Ι. Τσιρώνη (της οποίας συντάκτης ήταν ο ίδιος ο προϊστάμενος) και κατέληξε: «Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι για την έκταση των Ε=125.436 τμ (…) έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 49 του Ν. 998/79 (όπως αυτό ισχύει) και οι προϋποθέσεις που θέτει η εν λόγω διάταξη».

Αυτή η προσέγγιση του ΓΔΔΑΥ ήταν πλήρης και εμμέσως πλην σαφώς άφηνε να εννοηθεί ότι όταν η εταιρία αποφασίσει να στείλει το σχέδιο για το τι θέλει να οικοδομήσει στο δάσος, τότε και ο Δασάρχης Κασσάνδρας θα γνωμοδοτήσει για το επιτρεπτό της επέμβασης στο δάσος των 125,44 στρεμμάτων.

Ο προϊστάμενος της ΔΠΔΑ τρενάριζε την απάντησή του προς την εταιρία, που δεν έπρεπε να είναι άλλη, εκτός του να υπενθυμίζει να στείλει το σχέδιό της για το τι θέλει να οικοδομήσει, προκειμένου να γνωμοδοτήσει αν αυτή είναι επιτρεπτή σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 998/1979. Προφανώς, τρενάριζε την απάντησή του προκειμένου να δοθεί χρόνος στην εταιρία να πιέσει τους δασολόγους της Χαλκιδικής και να τους αναγκάσει να πάρουν πίσω τη γνωμοδότησή τους για το δάσος Χαλεπίου Πεύκης. Από τη στιγμή που οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν έκαναν πίσω, ο προϊστάμενος αποφάσισε να απαντήσει μετά από 36 μέρες. Και είχε το θράσος στην αρχή να τους εγκαλέσει, γράφοντας ότι πρέπει να γνωμοδοτήσουν με σαφήνεια. Στη συνέχεια δε τους παραδίνει μαθήματα, λέγοντας να εφαρμόσουν την παράγραφο 4 του άρθρου 49, ενώ γνωρίζει ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν απόλυτα σαφείς στη γνωμοδότησή τους, ότι εκείνο που απέμενε ήταν να στείλει η εταιρία το σχέδιο δόμησης μέσα στο δάσος. Γιατί χωρίς αυτό οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωμοδοτούν.

Μετά την κωλυσιεργία του προϊσταμένου της ΔΠΔΑ, ο Δασάρχης Κασσάνδρας αναγκάστηκε να στείλει στις 8 Ιούνη στην εταιρία έγγραφο, με το οποίο της ζητούσε να στείλει το σχέδιό της για τη δόμηση στο δάσος. Στις 23 Ιούνη, η εταιρία του Σαββίδη αναγκάστηκε να στείλει στο Δασαρχείο Κασσάνδρας το σχέδιό της, με το οποίο θέλει να οικοδομήσει 12.425 τ.μ. παραπάνω από αυτά που δικαιούται σύμφωνα με το άρθρο 49.

Επόμενο ήταν το Δασαρχείο Κασσάνδρας να γνωμοδοτήσει ότι απορρίπτει αυτήν την επέμβαση, τόσο για την πολύ μεγάλη υπέρβαση στη δόμηση όσο και για μερικούς άλλους λόγους. Τη γνωμοδότηση αυτή την έστειλε στη ΔΠΔΑ στις 27 Ιούνη μαζί με όλο τον φάκελο, μέσα στον οποίο ήταν και το έγγραφο της εταιρίας με το σχέδιό της για τη δόμηση μέσα στο δάσος. Μέσα στον Ιούλη, η Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης και η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, ως συναρμόδιες Διευθύνσεις, έστειλαν έγγραφα με τα οποία ενημέρωναν τη ΔΠΔΑ ότι συμφωνούν με τη γνωμοδότηση του Δασάρχη Κασσάνδρας.

Τι απάντησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, στις 2 Αυγούστου του 2017; Ισχυριζόμενος ψευδώς ότι δεν έλαβε το σχετικό αίτημα από την εταιρία για το τι θέλει να δομήσει στο δάσος, απάντησε ότι δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει, γιατί δε γνωμοδοτεί αυτεπαγγέλτως. Προφανώς, ήθελε με την απάντησή του αυτή να παγιδεύσει τον προϊστάμενο της άλλης συναρμόδιας Διεύθυνσης, ώστε να δηλώσει και αυτή αδυναμία γνωμάτευσης για τη ΜΠΕ του Παλιουρίου και έτσι από τη μια να εκτεθούν ο Δασάρχης Κασσάνδρας και οι προϊστάμενοι των συναρμόδιων Διευθύνσεων και από την άλλη να μείνει ανοιχτό το έδαφος για τον αποχαρακτηρισμό του δάσους της Χαλεπίου Πεύκης, μέσω των αντιρρήσεων που θα υποβάλει η εταιρία του Σαββίδη στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων του δασικού χάρτη στον οποίο έχει ενταχθεί το δάσος των 125,44 στρεμμάτων.

Ομως, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος εφάρμοσαν πιστά την ισχύουσα νομοθεσία, χωρίς να παγιδευτούν από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος. Γνωμοδότησαν για τη ΜΠΕ Παλιουρίου συμφωνώντας με τον Δασάρχη Κασσάνδρας. Τη γνωμοδότησή τους την έστειλαν, ως όφειλαν, στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ για τις περαιτέρω ενέργειές της και ταυτόχρονα την έστειλαν και στη συναρμόδια διεύθυνση, δηλαδή τη Διεύθυνση Προστασίας Δασών  και Αγροπεριβάλλοντος προς ενημέρωση του προϊσταμένου της που αρνήθηκε να γνωμοδοτήσει, παραβιάζοντας τη νομιμότητα.

Κλείνουμε με ένα ερώτημα: θα τολμήσει ο Γενικός Διευθυντής Προστασίας και Ανάπτυξης  Δασών και Αγροπεριβάλλοντος να παρανομήσει, αλλάζοντας τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, όπως έκανε με τη Λίμνη της Στυμφαλίας;



ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 25 ΝΟΕΜΒΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου