.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Λαική Δημοκρατία Ντονέτσκ. Μιά ελπίδα γεννιέται;


Συνέντευξη με τον Κο Ανδρέα Ζαφείρη, εκπρόσωπο της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Λ. Δημοκρατίας του Ντονέτσκ

(Σημαντική Σημείωση: Λ. Δημοκρατία Ντονέτσκ και Λ.Δημοκρατία Λουγκάνσκ ειναι οι δύο Ρωσόφωνες δημοκρατίες που δημιουργήθηκαν στην Ανατολική Ουκρανία ωστε να διασωθούν οι Ρωσόφωνοι, και άλλοι, πληθυσμοί απο τις τρομοκρατικές επιθέσεις νεοναζιστικών ομάδων θανάτου που ανετρεψαν με πραξικόπημα τον εκλεγμενο πρόεδρο της Ουκρανίας το 2014, νεοναζιστικά ταγματα που τελικως οδηγησαν την Ουκρανια, που ειχε σχεδόν μηδενικο χρέος, σε εμφύλιο πολεμο, φυλετικους και πολιτικούς διωγμους, την υπερχρέωση της χωρας, και τελικα έστρεψαν τη χωρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ . Η ίδια η Ουκρανία έχασε σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ (-50% !) ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος, υπερεξοπλισμων για εθνοκάθαρση, και πολιτικων ΔΝΤ ωστε να δανειστει για να αγοράσει όπλα για την εθνοκάθαρση. Οι νέες δημοκρατίες Ντονετσκ-Λουγκανσκ έχουν τη συμπαράσταση των επιχειρηματιών της πολύπαθης αυτής περιοχής.)




Κύριε Ζαφείρη, πώς στην Ουκρανία, κατάφεραν να ανατρέψουν το 2014 τον εκλεγμένο πρόεδρο Γιανουκόβιτς, και να εγκαταστήσουν κυβέρνηση με φιλοναζιστικό ένοπλο κομμάτι και με νέο πρόεδρο τον λεγόμενο ‘βασιλιά της σοκολάτας’; Περιγραψτε μας εν συντομία τα τότε γεγονότα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της 21ης Νοεμβρίου 2013, όταν ξαφνικές ταραχές ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, αφότου η Ουκρανική κυβέρνηση έβαλε τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την Ηγεσία είχαν ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες, καθοδηγούμενες και χρηματοδοτούμενες από ΕΕ και ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια των ταραχών ,από τις 18 έως τις 20 Φεβρουαρίου, σκοτώθηκαν 98 άτομα και τραυματίστηκαν χιλιάδες. Δεν υπήρχε τίποτα το αυθόρμητο στα γεγονότα της Ουκρανίας. Η Ουκρανία με πληθυσμό 45 εκ έχει ένα συμπαγή ρωσόφωνο πληθυσμό στα νοτιοανατολικά της χώρας 25 εκ. ενώ οι συναλλαγές με τη Ρωσία αφορούσαν το 25-30% της οικονομίας, χωρίς σε αυτό να υπολογίζεται η σχέση με το ευρασιατικό μπλοκ που χτίζεται γύρω από τη Ρωσία και την Κίνα σε αντιδιαστολή με την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Δεν θα αναφερθούμε εδώ στα απώτερα οικονομικά και γεωστρατηγικά σχέδια της Δύσης, της ΕΕ. ή των ΗΠΑ. Λόγω της κρίσης τους οι δυτικές ελίτ είναι ικανοί να προκαλέσουν και μερικούς πολέμους χαράσσοντας από τώρα τις νέες ισορροπίες και διεκδικώντας εκ νέου την ηγεμονία στη νέα συνθήκη που θα αντικαταστήσει το status quo που προέκυψε μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο και την κατάρρευση της ανατολικής Ευρώπης το 1990. Είναι επίσης ικανοί μες τον πανικό τους να συμμαχήσουν με το φασισμό που αναδύεται μέσα από τα σπλάχνα ενός σάπιου συστήματος, προκειμένου να πάρουν ακόμα μια παράταση ζωής. Και ο φασισμός επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο 80 χρόνια μετά το μεσοπόλεμο σε μια εποχή θανάσιμης κρίσης του συστήματος για να το βγάλει από τη δύσκολη θέση για ακόμα μια φορά. Αυτό λοιπόν συνέβη στην Ουκρανία: ένα πραξικόπημα υβριδιακού τύπου: (νεοφιλελεύθερο-νεοφασιστικό) με ισχυρές γεωπολιτικές παραμέτρους.

Οι ένοπλες ναζιστικές δυνάμεις της Ουκρανίας, τα ‘αποσπασματα θανάτου’ που εξολοθρεύουν ολόκληρες πόλεις, και εκαψαν ακομη και εκατοντάδες ανθρώπους ζωντανούς στην Οδησσό, υπάρχουν ακόμη, 3 χρόνια μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας;

Οι ένοπλες ναζιστικές δυνάμεις της Ουκρανία και τα «αποσπασματα θανάτου» που εξολοθρεύουν ολόκληρες πόλεις, και εκαψαν ζωντανούς εκατοντάδες ανθρώπους στην Οδησσό, όχι απλά υπάρχουν ακόμη, 3 χρόνια μετά, αλλά , μαζί με τα μισθοφορικά στρατεύματα και τα ΝΑΤΟικά αποσπάσματα , αποτελούν τη βασική δύναμη στήριξης του καθεστώτος. Οι δυνάμεις αυτές έχουν αναλάβει να συντηρούν ένα τρομακτικό κλίμα καταστολής και φόβου. Εξαφανίσεις αντιφρονούντων, ομαδικοί τάφοι, συλλήψεις, βασανιστήρια, είναι ο μοναδικός τρόπος μέσω του οποίου το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να κερδίσει λίγο χρόνο πριν την κατάρρευσή του.

Πώς δημιουργήθηκε και πότε η Ρωσόφωνη Λ. Δημοκρατία του Ντονέτσκ και η γειτονική Λ.Δημοκρατία του Λουκάσκ; Τι ποσοστό κερδισαν τα δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας και πότε έγιναν;

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ουκρανία στις 7 Απριλίου 2014. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ κήρυξε την ανεξαρτησία της στις 27 Απριλίου 2014 Στις 11 Μαΐου 2014 έγιναν δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Το 89,07 % ψήφισε υπέρ της αυτοδιοίκησης και το 10,19% ενάντια, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 75%.

Τι πληθυσμό έχει η κάθε δημοκρατία σήμερα; Ποιο είναι το ΑΕΠ της κάθε μίας και ποιες είναι οι σημαντικότερες βιομηχανίες, ορυχεία και άλλες παραγωγικές μονάδες που διαθέτουν; Τι νόμισμα έχουν;

Η περιοχή του Ντονέτσκ έχει έκταση 26 517 km². Η περιοχή του Λουγκάνσκ έχει έκταση 26.684 km².
Η περιοχή του Ντονέτσκ ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ουκρανίας. Κατοικείται περίπου από το 9% του συνολικού πληθυσμού της χώρας . Την 1η Αυγούστου 2015 ο πληθυσμός ανερχόταν σε 4. 277.923 άτομα. Ο πληθυσμός χαρακτηρίζεται από πολυεθνικότητα – υπάρχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 120 εθνοτικές ομάδες: Ουκρανοί , Ρώσοι , Έλληνες , Εβραίοι , Γερμανοί , Τατάροι και άλλοι. Οι έλληνες είναι η τρίτη πληθυσμιακή ομάδα. Το 75% του πληθυσμού είναι ρωσόφωνο.



Η περιοχή του Ντονέτσκ από πλευράς ορυκτού πλούτου διαθέτει σιδηρομετάλλευμα, άνθρακες, μαγγάνιο, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ορυκτό άλας, θείο, γραφίτη, τιτάνιο, νικέλιο, υδράργυρο και μαγνήσιο. Οι βιομηχανίες του ήταν από τις πλέον αναπτυγμένες στην πρώην Σοβιετική Ένωση και παράγουν (και σήμερα) μηχανήματα και προϊόντα σιδήρου, μέταλλα, εξοπλισμό μεταφορικών μέσων, χημικά προϊόντα . Συγκεντρώνει πάνω από 2000 βιομηχανικές επιχειρήσεις της μεταλλουργίας, της χημικής βιομηχανίας , της ενέργειας, της βαριάς μηχανικής και των οικοδομικών υλικών και διαθέτει περίπου 300 κοιτάσματα ορυκτών. Πιο συγκεκριμένα η βιομηχανική παραγωγή σε αξία:

Μεταλλουργία- 8,49 δισεκατομμύρια δολάρια ( 5,83 δις μετά την έναρξη του πολέμου)

εξορυκτική βιομηχανία – 4.45 δισεκατομμύρια δολάρια ( 2,38 μ.τ.ε.τ.π.)

• παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ατμού 2,66 δισ. δολάρια

βιομηχανία τροφίμων – 2.30 δισεκατομμύρια δολάρια (1,39 μ.τ.ε.τ.π.)

• κατασκευές – 2,15 δισεκατομμύρια δολάρια (0,80 μ.τ.ε.τ.π.)

• χημική, φαρμακευτική βιομηχανία – 1,69 δισεκατομμύρια δολάρια (0,68 μ.τ.ε.τ.π.)

• παραγωγή οπτάνθρακα και ραφιναρισμένα προϊόντα – 1,67 δισεκατομμύρια δολάρια (0,89 μ.τ.ε.τ.π.)

Σχεδόν το 50% των βιομηχανικών προϊόντων πωλούνται στο εξωτερικό. Οι εξαγωγές το 2013 ανήλθαν σε 12,408 δισεκατομμύρια δολάρια . Η οικονομία της περιοχής εκπροσωπείται επίσης από ένα ισχυρό αγροβιομηχανικό συγκρότημα. Το 2013 ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός ανερχόταν σε 1.097.148 άτομα.



Η περιοχή του Λουγκανσκ έχει πληθυσμό 2. 540. 191 άτομα. Το 68,8% είναι ρωσόφωνοι. Η περιοχή του Λουγκάνσκ είναι μια από τις πιο βιομηχανοποιημένες περιοχές της Ουκρανίας.

Ο κύριος τομέας της περιοχής είναι ο άνθρακας, των οποίων τα αποθέματα συνολικού ισοζυγίου ανέρχονται σε 14. 541 εκατομμύρια τόνους και το φυσικό αέριο (την περιοχή διερευνάται και αξιοποιείται ένας αριθμός πεδίων φυσικού αερίου στις περιοχές Krasnopopivsky, Borovskoye, Kapitonovskoe, Muratovskoe, Lobachevskoe, Kondrashevskoe, Vilhovskoe, Makeyevskoe, Zaytsevskoe,Vergunskoe και Krasnopopivske. Εργασίες εξερεύνησης αερίου διεξάγονται στις περιοχές Crimean, Metelkin, Smolyanin, Yampol, East Kapitanovskaya, Borovska, Sentyanovskaya και Markov-Kruzhilivsky).



Εχει σταματήσει η εμπόλεμη κατάσταση; Εχει τηρήσει η Ουκρανία τις συμφωνίες περι κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψε, ή απλά συμπεριφέρεται ως φασιστικό κράτος με σκοπό την εθνοκάθαρση, όπως οι ναζί στον β παγκόσμιο πόλεμο;

Η Ουκρανία δεν τηρεί τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός. Συνεχίζει τις επιθετικές ενέργειες κατά αμάχων και κατοικημένων περιοχών. Κάθε μέρα σημειώνονται περιστατικά στρατιωτικών επιθέσεων. Σε μηνιαία βάση πάνω από 1500 περιστατικά παραβίασης, με βομβαρδισμούς και επιθέσεις. Συνολικά πάνω από 10.000 έχουν δολοφονηθεί και 1 εκ έχουν εξαναγκαστεί να μεταναστεύσουν. Πάνω από 100 παιδιά έχουν δολοφονηθεί ενώ εχουν χτυπηθεί σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία.



Αν και έχει μολις 3 χρόνια παρουσίας ως νέο κράτος, ποια εκτιμάτε ότι είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Λαικής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ; Τι επιτευγματα απολαμβάνει ενας πολίτης στην καθημερινή του ζωή, που δεν θα απολαμβανε αν η περιοχή ηταν υπο κατοχή από τις φασιστικές Ουκρανικές δυνάμεις που επικράτησαν αλλού, από τα ‘τάγματα θανάτου’;



Oι πολίτες της ΛΔ Ντονετσκ και του Λουγκανσκ ζουν σε καθεστώς ελευθερίας άσκησης των δικαιωμάτων τους . Μπορούν να μιλούν ελεύθερα τη γλώσσα τους (που ήθελε να απαγορεύσει το Κίεβο), να τιμούν την ιστορία τους και το πολιτισμό τους, να οικοδομούν ένα πολιτικό σύστημα που δεν είναι η συνέχεια του προηγούμενου παρασιτικού, να τολμούν ριζικές αλλαγές και στο επίπεδο της οικονομίας (καταργώντας τις ιδιωτικές τράπεζες, εθνικοποιώντας μεγάλες βιομηχανικές μονάδες κα), να αναπτύσσουν νέες κοινωνικές δομές. Αντίθετα, κάτω από τη κυριαρχία του καθεστώτος του Κιέβου θα είχαν την τύχη των υπόλοιπων κατεχόμενων από τις μισθοφορικές ομάδες και τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα περιοχών : τρόμος, δολοφονίες, ανεργία, απόλυτη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση! Το «ευρω-όραμα» που υποσχέθηκαν οι πραξικοπηματίες του Μαϊντάν στον ουκρανικό λαό έχει ήδη μεταβληθεί σε εφιάλτη.



πηγή: new-economy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου