.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Ξεπάτωσαν 150 στρέμματα καλαμιώνων στο Καταφύγιο Αγριας Ζωής της Λίμνης Στυμφαλίας


Τεράστιες είναι οι ευθύνες της γενικής γραμματέα του ΥΠΕΝ Χρ. Μπαριτάκη και του γενικού διευθυντή Κ. Δημόπουλου για το ξεπάτωμα 150 στρεμμάτων καλαμιώνων στην ιστορική Λίμνη Στυμφαλία, που είναι κηρυγμένη ως Καταφύγιο Αγριας Ζωής. Οπως κατ’ επανάληψη έχουμε αποκαλύψει, εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς και διαχρονικά οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν βαλθεί να μετατρέψουν αυτό τον σημαντικό υδροβιότοπο σε αγρότοπο παραγωγής βιομάζας για την παραγωγή πέλετ. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου είχαν εγκρίνει δύο άδειες κοπής καλαμιώνων, γιατί είχαν ασκηθεί αφόρητες πιέσεις από την πολιτική ηγεσία.


Οι εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς, που πρωταγωνιστούν στη μετατροπή του υδροβιότοπου σε αγρότοπο, ζήτησαν στις αρχές του 2017 να κόψουν 600 στρέμματα καλαμιώνων και να συνεχίσουν και το 2018 (κόβοντας άγνωστο αριθμό στρεμμάτων), με το πρόσχημα της διεξαγωγής… έρευνας. Η αρμόδια Διεύθυνση Δασών Κορίνθου, που ο προϊστάμενός της Π. Καλλίρης έχει «ματώσει» για τη διατήρηση και ανάπτυξη αυτής της ιστορικής Λίμνης και τη μετατροπή της σε ΚΑΖ, αρνήθηκε να δώσει νέα άδεια. Την απόφασή του δέχτηκαν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ομως, ο Κ. Δημόπουλος (προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος) και η Χρ. Μπαριτάκη (γενική γραμματέας… Περιβάλλοντος) αγνόησαν την απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης και χωρίς νέα αίτηση των εκπροσώπων της Τράπεζας Πειραιώς, ενέκριναν παράνομα το κόψιμο 150 στρεμμάτων καλαμιώνων (ο πρώτος συνέταξε το έγγραφο έγκρισης της άδειας και η δεύτερη το υπέγραψε). Η άδεια των Δημόπουλου-Μπαριτάκη είναι παράνομη για μια σειρά λόγους:

Πρώτον, γιατί ούτε ο γενικός διευθυντής, ούτε η γενική γραμματέας έχουν δικαίωμα να εγκρίνουν άδειες από τα Γραφεία τους. Η διαδικασία που προβλέπεται είναι σαφής: πρέπει να υπάρχει εισήγηση από την αρμόδια Διεύθυνση, υπογεγραμμένη από τον Τμηματάρχη και τον Διευθυντή.

Δεύτερον, γιατί σύμφωνα με τον νόμο 3937/2011, την απόφαση για την έγκριση άδειας έρευνας τη βγάζει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών. Η Διεύθυνση αυτή όμως αγνοήθηκε, γιατί σέβεται τον δασικό και περιβαλλοντικό πλούτο της χώρας.

Τρίτον, γιατί ο ίδιος ο Κ. Δημόπουλος αγνόησε δική του απόφαση για το ποιος εκδίδει τις άδειες έρευνας. Την απόφαση εξέδωσε στις 7 Ιούλη του 2015 (ΑΔΑ:Ω5ΑΝ465ΦΘΗ-ΩΥΚ) και αναφέρει: «Προκειμένου κάποιος ενδιαφερόμενος να υποβάλει αίτημα για την χορήγηση άδειας έρευνας από την Υπηρεσία μας, θα πρέπει να υποβάλει την αίτησή του ταχυδρομικώς ή μέσω  ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση της υπηρεσίας μας diaxeirisi@gmail.com, παρέχοντας τις προαναφερόμενες πληροφορίες».

Τελικά, οι εκπρόσωποι της Τράπεζας ξεπάτωσαν τα 150 στρέμματα της Στυμφαλίας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον υδροβιότοπο. Κάτοικοι της περιοχής μας έστειλαν φωτογραφίες που αποκαλύπτουν το ξεπάτωμα (δημοσιεύουμε μία απ’ αυτές).

Ο Δ. Δημόπουλος, διευθυντής της Μονάδας Περιβάλλοντος της Τράπεζας Πειραιώς, σε έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στις 31 Αυγούστου του 2017, αναφέρει: «Τέλος, με βάση την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της θερινής κοπής του προγράμματος παρακολούθησης των προστατευτέων στοιχείων (Monitoring), θα στοιχειοθετηθεί και ο προτεινόμενος σχεδιασμός για τη χειμερινή κοπή του 2018» (η έμφαση δική μας). Ομολογεί δηλαδή ότι θα υποβάλει νέα αίτηση για κόψιμο καλαμιών τον χειμώνα του 2018. Εμείς επικοινωνήσαμε με το ΕΚΒΥ, το WWF και την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, τους στείλαμε τις φωτογραφίες και άλλο υλικό και τους ζητήσαμε να πάρουν δημόσια θέση για το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στη Λίμνη της Στυμφαλίας. Αναμένουμε τοποθετήσεις.

Κλείνουμε με ένα ερώτημα: θα τολμήσουν οι Κ. Δημόπουλος και Χρ. Μπαριτάκη να εγκρίνουν νέα άδεια κοπής, αγνοώντας και πάλι τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και τη Διεύθυνση Δασών Κορίνθου;


Γεράσιμος Λιόντος


KONTΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 13 ΓΕΝΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου