.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Ανακοίνωση της Εκτός Σχεδίου στη Μ. Ιωνία για τον προϋπολογισμό του 2018



Ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής στην περπατημένη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Τη Τετάρτη 27/12/2017 (!!) συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του δήμου μας για το 2018. Μία «συζήτηση» που έγινε πολύ καθυστερημένα, εν μέσω εορταστικής περιόδου, και χωρίς κανένα λόγο για αυτή την καθυστέρηση αφού ο προϋπολογισμός δεν είχε ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με αυτόν του 2017.

Και σε αυτόν τον προϋπολογισμό, η δημοτική αρχή επέλεξε να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό, που ακολουθεί τις κατευθύνσεις που χαράζει η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική των μνημονίων της ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου με αφαίμαξη των κατοίκων, συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής, δαπάνες που ευνοούν το οικονομικό κατεστημένο, προώθηση της επισφαλούς εργασίας και του μοντέλου δήμος-επιχείρηση, δημότης-πελάτης.


Κοινωνικές παροχές στηρίζονται σε χρηματοδότηση από ευκαιριακά προγράμματα ΕΣΠΑ, με τον προφανή κίνδυνο όταν σταματούν αυτά τα προγράμματα, η λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών να περνά εκβιαστικά είτε σε ιδιωτικές εταιρείες, είτε σε μικτές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, είτε σε αναζήτηση κοινωφελών προγραμμάτων. Η ανταποδοτική λειτουργία απλώνεται στο σύνολο των υπηρεσιών, μετατρέποντας το Δήμο σε διαμεσολαβητή και επιχείρηση με το δημότη-πελάτη. Πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες παρέχονται με πληρωμή και σε κάποιες από αυτές η πληρωμή των εργαζομένων να είναι σε άμεση σχέση με την πληρωμή αντίτιμου από τους συμμετέχοντες.

Την περίοδο που οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται συνεχώς, η ανεργία τσακίζει κόκαλα, η φορολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλήττει όλο και περισσότερο τους χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες, θα περίμενε κανείς να υπάρχει μία ελάφρυνση στα τέλη και στους φόρους που πληρώνουν οι δημότες στο δήμο. Η δημοτική αρχή, αντί αυτού, διατηρεί τα δημοτικά τέλη στα ίδια επίπεδα. Επι της ουσίας κάθε δημοτική αρχή πλέον λειτουργεί σαν μακρύ χέρι του κράτους και υιοθετεί και εφαρμόζει τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, αυξάνει το σύνολο της άμεσης και έμμεσης φορολογίας των δημοτών.

Συμπερασματικά τα έσοδα, προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος από την υπερφορολόγηση των κατοίκων μέσω του δήμου και τα ποσά συμπληρώνουν οι κρατικοί πόροι προερχόμενοι και αυτοί από τη λαϊκή φορομπηξία.

Όπως διαπιστώνεται και με τον προϋπολογισμό οι εργασιακές σχέσεις αλλάζουν. Οι μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας μειώνονται και διευρύνονται όλες οι μορφές ελαστικών σχέσεων (συμβασιούχοι, «ωφελούμενοι», παροχή υπηρεσιών με αντίτιμο, κ.α.). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπηρεσία κοινωνικής πολιτικής δεν μισθοδοτεί κανέναν μόνιμο εργαζόμενο και λειτουργεί μόνο με έκτακτο προσωπικό, όπως και οι υπηρεσίες πρασίνου που επί της ουσίας λειτουργούν  σε ικανοποιητικό βαθμό μόνον όταν προσλαμβάνονται συμβασιούχοι και κοινωφελής εργαζόμενοι. 

Ο προϋπολογισμός του 2018 δεν ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες, αφού τις αντιμετωπίζει ως επιλέξιμες, που θα εξυπηρετούνται, όταν και αν υπάρχει χρηματοδότησή τους από διάφορα προγράμματα της Ε.Ε., ενώ όταν τελειώνουν τα προγράμματα θα παρέχονται ανταποδοτικά με καταβολή χρημάτων. Είναι εφαρμογή μιας πολιτικής πλήρους υπακοής και διαχείρισης στα ασφυκτικά θεσμικά και οικονομικά όρια που επιβάλλουν ο Καλλικράτης και το Οικονομικό Παρατηρητήριο, που θεσμοθέτησαν τα μνημόνια κυβέρνησης, Ε.Ε., ΔΝΤ κεφαλαίου. Η οικονομική πολιτική του δήμου συμβάλλει να μάθει ο λαός να ζει στην ανέχεια και στη μιζέρια, από τη μια πληρώνοντας όλο και βαρύτερη φορολογία σε ένα δημόσιο που στέλνει τα λεφτά στους δανειστές και στις επιδοτήσεις του κεφαλαίου και από την άλλη να πλήττεται από τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες πρόνοιας, κοινωνικής πολιτικής και ποιότητας ζωής.

Πιστεύουμε πως όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει ξεκάθαρο πως δεν μπορούν ν α υπάρξουν «καλές λύσεις»για το λαό και τη νεολαία μέσα στο μνημόνιο, δεν μπορούν να υπάρξουν καλές λύσεις όταν επιλέγεις να  εφαρμόζεις την πολιτική των μνημονίων, της λιτότητας, του κεφαλαίου. 

Ο προϋπολογισμός εκφράζει και υλοποιεί μια αντιλαϊκή πολιτική από την οποία απουσιάζει ο προσανατολισμός για αναδιανομή προς όφελος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και ενεργοποίηση του λαού της Νέας Ιωνίaς, για διεκδικήσεις, ρήξεις και συγκρούσεις με τις πολιτικές  της τρόικας, για ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε. και ΔΝΤ. 

Και επειδή ως γνωστόν αυτό που μετράει δεν είναι οι δικαιολογίες, όπως ότι «δεν γίνεται αλλιώς», αλλά το αποτέλεσμα, κρίνουμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την αντιλαϊκή φορομπηχτική φιλομνημονιακή πολιτική της Δημοτικής Αρχής και για αυτό θα τον καταψηφίζαμε.

Από την μεριά μας συνεχίζουμε να: 

·         Διεκδικούμε ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κόντρα στις απαιτήσεις τρόικας, κεφαλαίου κυβέρνησης.

·         Καλούμε σε συλλογική οργάνωση και πάλη για τα δικαιώματά μας, κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές, τρόικας, κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ


Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
www.ektossxediou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου