.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Βαγγέλης Κουμαριανός: Σχόλιο για τη συνήθη μαύρη φημολογία



Σχόλιο για τη συνήθη μαύρη φημολογία


Από το καλοκαίρι του 2017, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου υλοποιεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ένα Πρόγραμμα Στέγασης προσφύγων. Η Προγραμματική Σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία ανανεώθηκε μέχρι το τέλος του 2018 το σχετικό πρόγραμμα με στόχο την εγκατάσταση προσφύγων (240 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο) σε ενοικιαζόμενα από την Κοινωφελή Επιχείρηση σπίτια.

Στην επιλογή για την υλοποίηση του Προγράμματος - με δεδομένη τη διαφωνία μας για τον εγκλεισμό σε camp και hot spot - καταλήξαμε ύστερα από Διαβούλευση, η οποία οδήγησε σε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ομόφωνη απόφαση είναι, θεωρώ, αποτέλεσμα του της ιδιαίτερης ευαισθησίας των κατοίκων της δικής μας προσφυγούπολης αλλά και συνέχεια ενός πρωτοφανούς κύματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό συνέβαλαν φυσικά και οι πρωτοβουλίες που πήρε ο Δήμος για την έμπρακτη αλληλεγγύη και την ευαισθητοποίηση με έμφαση στους μαθητές των σχολείων της πόλης.


Τελικά, η δύσκολη διαχείριση του προγράμματος στέφθηκε με επιτυχία για το 2017, επιτυχία που οφείλεται στη συμβολή πολλών ανθρώπων που δεν έχει νόημα να αναφέρω στο παρόν σχόλιο. Αυτό όμως που αποτελεί επιτυχία του δημοκρατικού κόσμου της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας είναι το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί κύκλοι εκφράζονται στην πόλη μας ανώνυμα και ψευδώνυμα. Επιτυχία, επίσης, του δημοκρατικού κόσμου της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας είναι το γεγονός ότι οι αιρετοί και οι τοπικοί παράγοντες που ενδεχομένως διαφωνούσαν επέλεξαν τη σιωπή και την απουσία.

Αλλά όλοι αυτοί έχουν την βιτρίνα τους... Μπροστάρηδες στην προσπάθεια απαξίωσης και σπίλωσης του προγράμματος αναδείχθηκαν από την αρχή (και συνεχίζουν ακάθεκτοι) ορισμένοι εκ των διαχειριστών τοπικών ιστοσελίδων. Εξ αρχής ειρωνεύτηκαν την βούληση της δημοτικής αρχής και μετέπειτα του δημοτικού συμβουλίου να το υλοποιήσει. Η πραγματικότητα τους ξεπέρασε και πια το πρόγραμμα υλοποιείται από μεγάλους και μικρούς Δήμους που αντιλαμβάνονται την αξία του.

 Συνέχιση της ακροδεξιάς πολιτικής αποτελεί αυτό ακριβώς το είδος της δημοσιογραφίας-κουκουλοφόρου που με αισχρές υπόνοιες και ψευδείς λασπολογίες επιχειρεί να απαξιώσει το πρόγραμμα, επειδή δήθεν παράνομα, δήθεν αδιαφανώς, δήθεν διαπλεκόμενα (στο μυαλό των τοπικών επιθεωρητών Κλουζώ) επιχειρεί να ενοικιάσει διαμερίσματα από αιρετούς ή συγγενείς αιρετών.

Τίποτα δεν έγινε εν κρυπτώ. Συστηματικά από τον Ιούλιο του 2017 έχουν γίνει συνεχείς δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα του Δήμου, δελτία τύπου στον ηλεκτρονικό και έντυπο τοπικό τύπο, έχουν κολληθεί επανειλημμένα ενημερωτικές αφίσσες στις γειτονιές και έχουν γίνει συνεντεύξεις τύπου με εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ. 

Η αναζήτηση σπιτιών δε γίνεται με δημοπρασία, στην οποία θα αποκλείοταν ιδιοκτήτες. Αντίθετα, αναζητούμε ακόμα κατάλληλα σπίτια προς ενοικίαση, και για αυτό καλούμε πολίτες και αιρετούς να συμμετέχουν, εάν το επιθυμούν.Αυτό που σκοπίμως παραβλέπουν οι γκεμπελίσκοι είναι ότι ουδέποτε αποκλείστηκαν άλλοι ιδιοκτήτες έναντι «ημέτερων» ιδιοκτητών, άλλωστε υπάρχουν και ιδιοκτήτες που μόνο «ημέτεροι» δεν είναι.

Ας ενημέρωσουμε τα PULITZER του κιτρινισμού ότι οι δύο (2) αιτήσεις που μέχρι τώρα απορρίφθηκαν, απορρίφθηκαν μόνο με κριτήρια καταλληλότητας των σπιτιών από Επιτροπή που όρισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην οποία συμμετέχει (ανελλιπώς, προς τιμήν του) εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης.

Ας διευκρινίσουμε, λοιπόν, στα τσακάλια της δημοσιογραφίας ότι οι σχετικές αποφάσεις βρίσκονται όλες δημοσιευμένες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, οπότε μπορούν να αξιοποιήσουν αναλόγως την τοξική τους λάσπη.

Δεν τρέφω ελπίδες ότι η ενημέρωση θα  σταματήσει τον λαϊκισμό και τον υφέρποντα ρατσισμό τους ενάντια στα θύματα του πολέμου (άλλωστε το επιχειρούν ανά περίπτωση για τους συνδικαλιστές, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους αριστερούς, τους ρομά κοκ). Αλλά για τους πολίτες που έχουν ειλικρινές ενδιαφέρον, συνολική ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος θα γίνει στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.

Βαγγέλης Κουμαριανός
Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης

1 σχόλιο: