.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Σπύρος Καβακόπουλος: Περί Μακεδονικού, προσωπικές μαρτυρίες

Περί Μακεδονικού, προσωπικές μαρτυρίες
Διίστανται οι απόψεις για το Μακεδονικό. Ίσως χρήσιμη η κατάθεση μαρτυριών μου, λόγω ηλικίας και εργασίας.
Παιδί, έφηβος, νέος (1950 - 60 - 70) και ηχούν ακόμη στ' αυτιά μου οι ραδιοφωνικές εκπομπές εθνικής διαπαιδαγώγησης, που ονόμαζαν τους κομουνιστές και τους βόρειους γείτονες που τους βοηθούσαν, "Κουμουνιστοσυμορίτες" και "Σλαβομακεδόνες" (κρατήστε το τελευταίο). Ονομασίες που είχε καθιερώσει η εθνικιστική τότε καθεστηκυία τάξη. Αντίστοιχες βέβαια βρισιές, άκουγες και στις προπαγανδιστικές εκπομπές των Ελλήνων κομουνιστών στα ράδιο Τίρανα, ράδιο Σόφια κλπ.
Στα μέσα του 1970, πιάνω δουλειά στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Τότε το BBC έστελνε μαγνητοφωνημένα την εκπομπή "Στις όχθες του Τάμεση" και καμιά φορά αναφερόταν στο όνομα της "Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Η λογοκρισία πάντα το έκοβε, καθώς για μας ήταν ανύπαρκτη (κρατήστε κι αυτό).
Περνούν τα χρόνια, διαλύεται η Γιουγκοσλαβία και το 1992 τα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις αναφέρονται στην "ΠΡΩΗΝ Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Πέφτω από τα σύννεφα, πως κάτι το ανύπαρκτο, γίνεται υπαρκτό επειδή απλά και μόνο προστέθηκε η λέξη " Πρώην" (κρατήστε κι αυτό);
Συνοψίζω: Για δεκαετίες στη χώρα μας(50-60-70), καθιερώσαμε την ονομασία - βρισίδι " Σλαβομακεδόνες", όταν όμως το βρισίδι, οι άλλοι το συζητάγανε για επίσημη ονομασία (1992), ξεσηκωθήκαμε. Ξεχάσαμε και ειδικά οι εθνικόφρονες, που ήσαν οι γεννήτορες της ονομασίας και κυρίως τη χρησιμοποιούσαν, ότι τώρα τη θεωρούμε ανύπαρκτη.
Και πάμε παρακάτω. Σαράντα και πλέον χρόνια για μας δεν υφίστατο η "Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", όταν όμως μπροστά τής βάλαμε τη λέξη "ΠΡΩΗΝ", ενεφανίσθη ως εκ θαύματος.
Μπας και είμαστε καραγκιόζηδες;
Και υπόψη αριστερός δεν είμαι.

Χρόνια Πολλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου