.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Η Χριστίνα Ανδρέου ενημερώνει και απαντά στη σκανδαλολογία για το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων




Η φιλοξενία προσφύγων είναι χρέος κάθε κοινωνίας και δεν προσφέρεται για προπαγάνδα



Η προσφυγική κρίση είναι ένα φαινόμενο μεγάλης και άγνωστης διάρκειας, που τροφοδοτείται από τις συνεχείς εστίες έντασης, την εξαθλίωση στην ευρύτερη περιοχή μας και την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ως δημοτική αρχή Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε δράσεις αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, υλοποιώντας το πρόγραμμα «πιάσε το χέρι μου» με τα σχολεία μας και με αυτά γειτονικών Δήμων, οργανώνοντας πέρυσι την συμμετοχή προσφύγων στο Χριστουγεννιάτικο χωριό κλπ. Είμαστε ίσως ο πρώτος Δήμος της χώρας που υλοποιεί πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για δομή φιλοξενίας από την Πολιτεία στα όρια του δήμου μας και χωρίς να έχουμε συγκέντρωση προσφύγων, όπως αυτή που υπήρχε π.χ. στο κέντρο της Αθήνας πριν από δύο χρόνια.


Το πρόγραμμα φιλοξενίας υλοποιείται όπως όλα τα αντίστοιχα προγράμματα σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και αφορά αποκλειστικά ευάλωτες ομάδες (άτομα με ειδικές ανάγκες ή με σοβαρά προβλήματα υγείας, μονογονεικές οικογένειες, εγκυμονούσες, υπερήλικες κλπ). Τα άτομα προέρχονται από τα νησιά και επιλέγονται από την Ύπατη Αρμοστεία για να ενταχθούν στο πρόγραμμά μας. Θα παραμείνουν στα μισθωμένα σπίτια ώσπου να κριθεί η αίτηση ασύλου τους και για ένα σύντομο μεταβατικό διάστημα, εφόσον το αίτημα τους γίνει δεκτό. Για όσο διάστημα φιλοξενούνται στα σπίτια αυτά, τους καταβάλλεται ένα ελάχιστο χρηματικό βοήθημα, που οριακά επαρκεί για την διατροφή τους. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από κοινοτικά κονδύλια και υλοποιείται με βάση ένα πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό πλαίσιο που θέτει η Ύπατη Αρμοστεία.

Γνωρίζοντας ωστόσο ότι η υποδοχή των προσφύγων δίνει τροφή σε διάφορους κρυφούς και φανερούς συκοφάντες να εκτρέφουν το φιδάκι της ξενοφοβίας και του ρατσισμού με τις απίθανες υπερβολές και διαστρεβλώσεις που διαδίδουν ( π.χ ενώ οι πρόσφυγες ζουν στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες στα νησιά και μόνο λίγοι ευάλωτοι μεταφέρονται σε σπίτια, αυτοί υπαινίσσονται ότι τρώνε με χρυσά κουτάλια ενώ οι Έλληνες πεινούν κλπ), από την πρώτη στιγμή δώσαμε στο θέμα μεγάλη δημοσιότητα. Πριν ακόμη το φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, καλέσαμε φορείς και πολίτες σε ανοιχτή εκδήλωση-διαβούλευση με την συμμετοχή εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας. Αμέσως μετά την ομόφωνη πανηγυρική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις αρχές Ιουλίου και μέχρι σήμερα, βγάλαμε πολλά δελτία τύπου και ανακοινώσεις κάθε μήνα. Εκατοντάδες αφίσες κολλήθηκαν πολλές φορές σε διάφορα σημεία της πόλης και στα Δημοτικά κτίρια (υπάρχουν ακόμη και σήμερα), η αναζήτηση σπιτιών είναι πάντα αναρτημένη με όλες τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα και τρέχει στις ηλεκτρονικές πινακίδες του Δήμου.


Αναρτήσαμε την αναζήτηση ακόμη και σε ειδικές ιστοσελίδες ενοικιάσεων. Παρόλα αυτά η μεγαλύτερη δυσκολία στην υλοποίηση του προγράμματος ήταν να βρεθούν σπίτια. Κι αυτό γιατί:
Η περιοχή μας δεν έχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε σπίτια προς μίσθωση, Η περίοδος που ξεκινήσαμε μέσα στο καλοκαίρι δεν διευκόλυνε ιδιαίτερα

Οι μισθώσεις μπορούσαν να γίνουν μόνο μέχρι 31/12/2017 και υπήρχε η δυνατότητα να παραταθούν, εφόσον συνεχιστεί το πρόγραμμα.

Μερικοί ιδιοκτήτες ήταν επιφυλακτικοί

Εκτός από τη δημοσιότητα, αφιερώσαμε πολλές ημέρες αναζητώντας σπίτια στην περιοχή, ρωτώντας σε μεσιτικά γραφεία και ψάχνοντας σε μικρές αγγελίες. Μόλις στις αρχές Οκτωβρίου υπογράφτηκαν οι πρώτες μισθώσεις. Βρεθήκαμε λοιπόν σε αδιέξοδο κινδυνεύοντας να μην υλοποιηθεί το πρόγραμμα καθόλου. Αναθεωρήσαμε τη συμφωνία από 40 σπίτια αρχικά, σε 30, αριθμό οριακό για την Ύπατη Αρμοστεία, δεδομένου ότι το απαιτούμενο κυρίως διοικητικό προσωπικό δεν μπορεί να απασχολείται για λιγότερα σπίτια. Αποφασίσαμε να παρακινήσουμε φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και να δώσουμε το καλό παράδειγμα υποκινώντας ακόμη και στενούς συγγενείς μας. Προσωπικά εγώ, έπεισα τον ανιψιό μου να φύγει από το σπίτι της αδερφής μου και να το νοικιάσουν στο πρόγραμμα έναντι 250 ευρώ το μήνα. Υπάρχει κανείς σοβαρός άνθρωπος που θεωρεί ότι επωφεληθήκαμε από το πρόγραμμα επειδή πείσαμε τα αδέρφια μας να διαθέσουν τα σπίτια τους, όταν κανένα άλλο κατάλληλο σπίτι δεν απορρίφθηκε εντός του Δήμου; Μάλιστα επειδή παρόλες τις προσπάθειες δεν βρίσκαμε τα 30 αναγκαία σπίτια, αναγκαστήκαμε να αναζητήσουμε και να μισθώσουμε σπίτια και σε όμορες περιοχές εκτός του Δήμου μας. Κάθε αρχή και δύσκολη και ελπίζουμε ότι όσο το πρόγραμμα θα υλοποιείται θα υπάρξουν και άλλοι συμπολίτες μας που θα ενδιαφερθούν. Ας σημειωθεί ότι το ανώτατο ενοίκιο που καταβάλλαμε για μίσθωση είναι 400 ευρώ, όπως ισχύει σε όλους τους Δήμους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ύπατης Αρμοστείας. Τα 1000 ευρώ που αναφέρθηκαν σε δημοσίευμα είναι εκτός πραγματικότητας και η αναφορά αυτού του ποσού εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.

Είναι απορίας άξιο λοιπόν πως υπήρξαν τοπικά sites και εφημερίδες που δεν καταδέχτηκαν να φιλοξενήσουν ούτε ένα από τα αλλεπάλληλα δελτία τύπου για την αναζήτηση κατοικιών από το Δήμο, αλλά σίγησαν επιδεικτικά και σε αντίθεση με τη συνήθη στάση που κρατούν σε άλλα θέματα που αφορούν την πόλη μας. Αυτοί λοιπόν υποκριτικά και προκλητικά τώρα μας κατηγορούν για αδιαφάνεια και ελλειπή ενημέρωση. Μήπως γιατί δεν υπήρξαν πληρωμένες καταχωρήσεις, όπως μας υποδεικνύεται; Φαίνεται μάλιστα ότι ο τοπικός δημοσιογράφος, που με αφορμή την πρόσκληση σε ανοικτή διαβούλευση έγραψε ένα άθλιο και κακόβουλο κείμενο (ΑΛΗΘΕΙΑ 28/6/2017) περιφρονώντας την ανάγκη στέγασης προσφύγων, απαξιώνοντας και γελοιοποιώντας το πρόγραμμα, ενοχλήθηκε ιδιαίτερα που πετύχαμε τους στόχους μας και σήμερα φιλοξενούμε ήδη 152 άτομα (τα 88 ανήλικα).

Στην υλοποίηση του προγράμματος βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις και δυσκολίες, δεδομένου ότι το θεσμικό πλαίσιο των Δήμων είναι άκαμπτο και γραφειοκρατικό. Η μίσθωση των σπιτιών, ο εξοπλισμός τους, η πρόσληψη του προσωπικού του προγράμματος και ο εξοπλισμός των γραφείων του, έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα προκειμένου να μην δαπανώνται άσκοπα χρήματα στο διάστημα της προετοιμασίας, που δεν ήταν δυνατή η φιλοξενία προσφύγων. Συνεργαστήκαμε με άλλους Δήμους που είχαν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούν αντίστοιχο πρόγραμμα. Μάλιστα ας σημειωθεί ότι σε πολλά πράγματα, υιοθετώντας τις απόψεις των εργαζομένων μας, υπήρξαμε πιο τυπικοί απότι άλλοι Δήμοι. Όποιος όμως ισχυρίζεται ότι οι προσλήψεις έπρεπε να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και οι προμήθειες εξοπλισμού με διαγωνισμό, είναι σαν να λέει ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να υλοποιηθεί από κανένα Δήμο πρόγραμμα φιλοξενίας. Γιατί ποτέ δεν θα ήταν δυνατόν να βρεθούν σπίτια που οι ιδιοκτήτες τους να είναι διατεθειμένοι να περιμένουν για άγνωστο χρονικό διάστημα -από πολλούς μήνες έως χρόνια- μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των διαγωνισμών (πρόσληψης προσωπικού και προμήθειας εξοπλισμού των σπιτιών) και τότε να νοικιαστούν όλα μαζί. Ούτε βέβαια θα ήταν λογικό και αποδεκτό να πληρώνονται ενοίκια χωρίς να μπορούμε να υποδεχτούμε πρόσφυγες, ελλείψει των παραπάνω. Επειδή λοιπόν αυτό είναι γνωστό και επειδή το κόστος δεν βαρύνει τους Δήμους, τα ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας λαμβάνουν υπόψη τη φύση και τις ανάγκες του προγράμματος.

Οι ειδικότητες του προσωπικού, η περιγραφή των θέσεων και των προσόντων ακολούθησαν τα πρότυπα της Ύπατης Αρμοστείας και η προκήρυξη τα κριτήρια των προκηρύξεων του δημοσίου και επιπλέον συνοδευόταν με συνέντευξη. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις περισσότερες ειδικότητες. Οι θέσεις αυτές δεν είναι μόνιμες, αφορούν σχέση με δελτίο παροχής υπηρεσιών για το διάστημα του προγράμματος. Για τη νέα χρονιά έγινε νέα προκήρυξη για 15 άτομα.

Τέλος η δαπάνη εξοπλισμού, περίπου 2000 ευρώ ανά σπίτι καλύπτει τα πάντα: από έπιπλα, ηλεκτρικές και θερμαντικές συσκευές μέχρι κλινοσκεπάσματα και μαχαιροπήρουνα. Με βάση την νομοθεσία, για το ποσό που αντιστοιχούσε στα 30 σπίτια, θα έπρεπε να γίνει ένας συνολικός διαγωνισμός που, τηρουμένων των προθεσμιών, θα ολοκληρώνονταν μετά το τέλος του έτους, επομένως για το 2017 δε θα είχε υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Εμείς προκειμένου να είμαστε τυπικοί, αποτελεσματικοί και συνεπείς, διαπραγματευτήκαμε με την Ύπατη Αρμοστεία, που μας παρέδωσε μέρος του εξοπλισμού που είχε διαθέσιμο. Με το ποσό της απευθείας ανάθεσης δηλαδή 20 χιλ. ευρώ +ΦΠΑ, μετά από αναζήτηση και σκληρή διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές καταφέραμε να συμπληρώσουμε οριακά όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα, για τα σπίτια που μισθώσαμε.) Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί προμηθευτές ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες εταιρείες δεν ενδιαφέρονται να συνεργαστούν και να δώσουν προσφορές δεδομένης της γραφειοκρατίας που απαιτείται και του μικρού περιθωρίου κέρδους, ενώ οι μικρότερες δεν έχουν, λόγω κρίσης, τις απαιτούμενες ενημερότητες. Εννοείται ότι τις αναζητήσεις προσφορών, τις συμβάσεις κλπ, τις χειρίζεται το προσωπικό του προγράμματος και εννοείται ότι ούτε ο Δήμαρχος ούτε οι υπόλοιποι ενημερωνόμαστε για κάθε λεπτομέρεια που αφορά την καθημερινή λειτουργία του προγράμματος.

Αυτή λοιπόν την πολύ μεγάλη και επίμοχθη προσπάθεια, να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση και να ανταποκριθούμε επιτυχώς στη συμφωνία που υπογράψαμε με την Ύπατη Αρμοστεία, επιχειρεί να εμφανίσει ως «πάρτυ» αναθέσεων και προσλήψεων, ένα εξαιρετικά κακόβουλο και ρυπαρό δημοσίευμα, αποκρύπτοντας το τι έκαναν οι άλλοι δήμοι υλοποιώντας το ίδιο πρόγραμμα. Δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε θα είναι το τελευταίο. Η αταλάντευτη στάση της Δημοτικής αρχής για την υπεράσπιση των συμφερόντων της πόλης απέναντι στα σχέδια ενός από τους μεγαλύτερους παράγοντες της χώρας που κινεί όλα τα νήματα, μας κάνει καθημερινά στόχους επιθέσεων. Επιπλέον οτιδήποτε κακόβουλο γράφεται για το Δήμο μας, αναπαράγεται από πλήθος αθλητικών και άλλων ΜΜΕ, αποκτώντας πανελλαδική εμβέλεια, ενώ οι απαντήσεις μας μένουν σε περιορισμένο κύκλο και ελάχιστοι έχουν την ευκαιρία να τις μάθουν. Ωστόσο πέρα από την υπεράσπιση της προσωπικής μας φήμης και του έργου της Δημοτικής αρχής, στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει και μια άλλη διάσταση: Η απαξίωση των προσπαθειών αλληλεγγύης και υποστήριξης της ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων που εντέλει υποκινεί τον ρατσισμό. Γιαυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να μην αφήσουμε τη λάσπη να κολλήσει.




Ανδρέου Χριστίνα,



Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Ν.Φιλαδέλφειας - Ν.Χαλκηδόνας




3 σχόλια:

  1. Για 40 τ.μ. σπίτι δεν είναι πολλά τα 250 ευρώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το προηγούμενο άρθρο είναι έκθεση ιδεών στο θέμα:
    Η υποδοχή προσφύγων ως επικερδής επιχείρηση. Αναπτύξτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά είναι τα 250. Μη σου πω έπρεπε να πληρώνει κιόλας ο ιδιοκτήτης. Τι άλλη κατινιά θα ακούσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή