.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Τεράστια προβλήματα στο ΧΥΤΑ Φυλής, Δυτικό Μέτωπο


Οι υποψίες ότι οι συνέπειες της τελευταίας μεγάλης νεροποντής -στο ΧΥΤΑ Φυλής- δεν περιορίζονταν στα ρυπογόνα στραγγίσματα των σκουπιδιών, που διέφυγαν στα κοντινά ρέματα και στο υπέδαφος, επιβεβαιώθηκαν. Στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΣΣΝΑ, στις 20/12/2017, συζητήθηκε και εγκρίθηκε το πρωτόκολλο διαπίστωσης βλαβών, που συνέταξαν τεχνικά στελέχη του ΕΔΣΝΑ, μετά από αντίστοιχη δήλωση εκπροσώπου της ανάδοχης εταιρείας (ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, φυσικά). Στο επίκεντρο η περιοχή της επέκτασης του ΧΥΤΑ, δηλαδή τα κύτταρα Β3-Β6 της β΄ φάσης.

Μια εφιαλτική εικόνα αναδύεται από το πρωτόκολλο, η οποία επιχειρείται να περάσει «στα μουγγά»:

·     Σημαντικές βλάβες από την κατολίσθηση σωρών σκουπιδιών και χωμάτων που επικαλύπτουν τα σκουπίδια.

·     Το οριζόντιο δίκτυο που συλλέγει τα στραγγίσματα έχει σκεπαστεί από σκουπίδια και χώματα.


·     Μεγάλες, ασταθείς ποσότητες σκουπιδιών με απότομες και επικίνδυνες κλίσεις έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το κεντρικό φρεάτιο συλλογής των στραγγισμάτων.

·     Σημαντικές ποσότητες σκουπιδιών και χωμάτων έχουν σκεπάσει την περιμετρική και την εσωτερική οδοποιία των κυττάρων Β3-Β6, αλλά και την περιμετρική και εσωτερική οδοποιία του αποκατεστημένου τμήματος του ΧΥΤΑ.

·     Στα πρανή του αποκατεστημένου τμήματος έχουν προκληθεί τεράστιες διαβρώσεις, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να (ξανα)βγούν στην επιφάνεια.

·     Τα υλικά που παρασύρθηκαν, εκτός από το δίκτυο συλλογής στραγγισμάτων, έφραξαν και το δίκτυο συλλογής και παροχέτευσης των νερών της βροχής.

·     Υπήρξαν μεγάλες βλάβες στα φρεάτια, τους αγωγούς και τις τάφρους του δικτύου των ομβρίων, σε τέτοιο σημείο ώστε ανασηκώθηκαν οι τάφροι, έσπασαν τσιμέντα και καταστράφηκε η συνέχεια των αγωγών και των τάφρων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη δήλωση του αναδόχου:

·     Δεν υπάρχει πρόσβαση των απορριμματοφόρων στο ενεργό σημείο απόθεσης των σκουπιδιών (που τα αδειάζουν, άραγε;).

·     Στα ανατολικά του κυττάρου, τα σκουπίδια κάλυψαν το διαχωριστικό ανάχωμα και παρασύρθηκαν σε αστεγάνωτη επιφάνεια!!! (ξαναγυρίσαμε στις χωματερές του 1960).

·     Τα σκουπίδια και τα χώματα που παρασύρθηκαν υπολογίζονται σε 45.000 κυβικά μέτρα.

·     Τα νεροφαγώματα, στο αποκατεστημένο τμήμα, έχουν μέγεθος από 60 εκατοστά, έως ενάμιση μέτρο, σε συνολική επιφάνεια 30 στρεμμάτων.

·     Τα χώματα της επικάλυψης, στο αποκατεστημένο τμήμα, που παρασύρθηκαν εκτιμώνται σε 1.000 κυβικά μέτρα και έχουν καλύψει 6 στρέμματα περιμετρικής και εσωτερικής οδοποιίας.

Η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ εκτιμά ότι όλα αυτά οφείλονται σε ανωτέρα βία - θεομηνία, ότι δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν υπό οιεσδήποτε συνθήκες και ότι δεν υπάρχει υπαιτιότητα του αναδόχου. Εκτιμά το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών σε 565.566,85 ευρώ.

Εμείς λέμε ότι οφείλονται στη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και της εγκατάστασης της Φυλής, στην εξάντληση και της παραμικρής σπιθαμής εδάφους για να παραταθεί ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ -έστω και για λίγους μήνες- και, φυσικά, η επιλογή της κατασκευής νέας χωματερής στην γ΄ φάση της εγκατάστασης της Φυλής. Επιβεβαιώνεται ότι το «αμαρτωλό» αυτό κατασκεύασμα θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα για πολλά χρόνια, ακόμη και αν σταματήσει η λειτουργία του αυτήν τη στιγμή. Κατά συνέπεια, μόνο σαν εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η συντήρηση και η επέκτασή του, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, όσες δικαιολογίες και να επικαλεστεί η κυβέρνηση, η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ.

27/12/2017

Υγ. Tο πλήρες κείμενο της απόφασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, όπως αναρτήθηκε στη «Διαύγεια»:

Έγκριση πρωτοκόλλου διαπίστωσης βλαβών στο έργο «Κατασκευή κυττάρων Β2-Β3-Β5-Β6 (β΄ φάση) 2ου ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής».

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A954%CE%9F%CE%A105-%CE%A64%CE%A8



*Το Δυτικό Μέτωπο είναι συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

πηγή: kommon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου