.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Εκδήλωση στη Ν.Ιωνία "100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ - Οι επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς" - 15/2, 7μμ, Συνεδριακό Κέντρο (KEΠ)


Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα οργανώνει εκδήλωση στη Νέα Ιωνία με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΚΕ, του πρώτου επαναστατικού σοσιαλιστικού κόμματος στην Ελλάδα. 

100 χρόνια από την ίδρυση του Σ.Ε.Κ.Ε
Οι επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς

ΠEΜΠΤΗ 15 ΦΛΕΒAΡΗ, 7μμ
Συνεδριακό Κέντρο Ν.Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4)

Ομιλητές:

Πάνος Γκαργκάνας, εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη 
Μιχάλης Λυμπεράτος, ιστορικος, εκπαιδευτικός

Τα 100χρονα του ΣΕΚΕ που γιορτάζουμε φέτος δεν είναι μια απλή επέτειος. Είναι μια πολύτιμη κληρονομιά, ιδιαίτερα μέσα σε μια συγκυρία όπου η δεξιά και η ακροδεξιά επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα εθνικιστικής υστερίας απέναντι σε μια κυβέρνηση που δηλώνει της «πρώτη φορά Αριστεράς» αλλά διαχειρίζεται τις χειρότερες εξορμήσεις του ελληνικού καπιταλισμού.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ) ιδρύθηκε το 1918, τη χρονιά που τέλειωνε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά που η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο ήδη από το 1912 (πρώτα με τους Βαλκανικούς πολέμους και ύστερα με την εμπλοκή της στο πλευρό της Αντάντ) και έμελλε να βρίσκεται σε πόλεμο για άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας το 1922.

Εκείνος ο δεκαετής πόλεμος και η μαζική αντίσταση στις απέραντες θυσίες που απαιτούσε, σημάδεψε τη γέννηση του ΣΕΚΕ. Χιλιάδες ήταν οι εργάτες και οι νέοι αγρότες που είχαν λιποτακτήσει από το στρατό καθώς οι πολεμικές εκστρατείες απλώνονταν από την Ήπειρο και τη Μακεδονία αρχικά, μέχρι την Ουκρανία, τη Σμύρνη και τα βάθη της Μικράς Ασίας στη συνέχεια. Ο διεθνισμός και ο «πόλεμος κατά του πολέμου» βρέθηκαν στην καρδιά της συγκρότησης του νέου τότε κόμματος και στην ηγεσία του αναδείχθηκαν μαχητές όπως ο Παντελής Πουλιόπουλος με πρωτοπόρα δράση μέσα στο αντιπολεμικό κίνημα.

Αυτές οι ρίζες της Αριστεράς είναι πολύτιμες σήμερα που τα κοινοβουλευτικά κόμματά της δυσκολεύονται να απαντήσουν στις σύγχρονες πολεμοκάπηλες εκστρατείες για το «όνομα της Μακεδονίας».

Η ίδρυση του ΣΕΚΕ ήρθε μέσα από την συνένωση πολλών σοσιαλιστικών ομάδων και ομίλων που είχαν εμφανιστεί στις αρχές του εικοστού αιώνα. Η μετατροπή της συνένωσής τους, όμως, σε ένα επαναστατικό εργατικό κόμμα ήρθε μέσα από την ώθηση που έδωσε η ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης και το κύμα των επαναστάσεων εκείνων των χρόνων με επίκεντρο τον νικηφόρο Οκτώβρη του 1917. Χιλιάδες εργάτες στην Ελλάδα οργάνωσαν απεργίες, έφτιαξαν σωματεία και εμπνεύστηκαν από τις επαναστατικές εκρήξεις στη Ρωσία, στη Γερμανία, στην Ιταλία. Η δική τους ορμή έκανε το ΣΕΚΕ τμήμα της παγκόσμιας προσπάθειας για μια νέα επαναστατική Διεθνή, την Τρίτη Διεθνή του Λένιν και του Τρότσκι, «δια την ανατροπήν της διεθνούς κεφαλαιοκρατίας και τον θρίαμβον του διεθνούς σοσιαλισμού».

Η εργατική τάξη είναι ο φορέας της κοινωνικής αλλαγής, ο «ιστορικός νεκροθάφτης του καπιταλισμού» όπως έγραφε ο Μαρξ. Τα δικά της κινήματα και προχωρήματα είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, αλλά έχουν ανάγκη τη συμπύκνωσή τους πολιτικά σε ένα επαναστατικό κόμμα της αριστεράς. Άμα χαθεί αυτός ο επαναστατικός χαρακτήρας, τότε η Αριστερά και μαζί της η τάξη μπορεί να γνωρίσουν ήττες. Το έχει δείξει η παγκόσμια ιστορία αλλά και οι εμπειρίες του κινήματος στην Ελλάδα, το 1936, το 1944, το 1965.

Η επικράτηση του σταλινισμού στην ΕΣΣΔ ήταν η μεγάλη καμπή μέσα στην εκατόχρονη πορεία. Όταν χάθηκε η επανάσταση στη Ρωσία, τα Κομμουνιστικά Κόμματα έχασαν το δρόμο τους. Η αναγέννηση της επαναστατικής αριστεράς έγινε το μεγάλο ζητούμενο. Ο Μάης του 1968 έδωσε νέα ώθηση σε αυτή την αναζήτηση. Στην Ελλάδα, η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η Μεταπολίτευση σήμαναν ότι αυτό το ρεύμα έγινε ξανά υπαρκτή πολιτική δύναμη. 

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται το ΣΕΚ και με αυτό το πνεύμα οργανώνει τις εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΣΕΚΕ. 
Ελάτε να αντλήσουμε μαζί έμπνευση και δύναμη από εκείνη την παράδοση και να την φέρουμε στις μέρες μας που τόσο την έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου