.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Η σκανδαλολογία δεν οδηγεί σε «κάθαρση» του καπιταλισμού

Είναι φανερό ότι οι Τσιπραίοι αισθάνονται στριμωγμένοι. Στριμωγμένοι όχι μόνο από το φούντωμα του εθνικιστικού ρεύματος για το «Μακεδονικό» και την εκμετάλλευσή του από τη ΝΔ (την ώρα που αυτοί έχουν αναλάβει δεσμεύσεις έναντι αμερικανών και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, να συμφωνήσουν σε μια λύση σαν κι αυτή που προωθούσε το 2008 ο Καραμανλής), αλλά και από την έξοδο από το Μνημόνιο, που κάθε άλλο παρά «καθαρή» θα είναι και εν γένει από τα αποτελέσματα της οικονομικής και κοινωνικής τους πολιτικής στις λαϊκές συνειδήσεις (κάποια στιγμή εξαντλείται η όποια δραστικότητα των συνεχών ψεμάτων). Ακολουθώντας, λοιπόν, το δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», έριξαν στην πιάτσα το σκάνδαλο Novartis, ανοίγοντας μέτωπο με δύο πρώην πρωθυπουργούς (τον Σαμαρά και τον υπηρεσιακό Πικραμμένο) και οχτώ πρώην υπουργούς (Αβραμόπουλο, Λυκουρέντζο, Σαλμά, Βενιζέλο, Κουτρουμάνη, Λοβέρδο, Στουρνάρα, Γεωργιάδη). Στην πραγματικότητα, ανοίγοντας μέτωπο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που δε θ' αφήσουν ανυπεράσπιστα τα στελέχη τους και τα κόμματά τους, που υποδεικνύονται ως κόμματα της μίζας (μόνο ο Καραμανλής και ο Γιωργάκης μένουν στο απυρόβλητο, γεγονός στο οποίο μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου αποδίδει σε σκοπιμότητες των Τσιπραίων).


Ηταν τόση η πρεμούρα ν' ανοίξουν γρήγορα αυτό το ζήτημα (το οποίο το «έψηναν» εδώ κι ένα χρόνο) και μέσω αυτού ν' αλλάξουν την ατζέντα, που δεν τήρησαν ούτε τα τυπικά που κάθε κυβέρνηση πρέπει να τηρεί για να φαίνεται πως λειτουργεί τάχαμου η περιβόητη «διάκριση των εξουσιών» (γράφουμε σχετικά δίπλα). Κυριακή «του συλλαλητηρίου» πάρθηκε από τους εισαγγελείς η τελευταία μαρτυρική  κατάθεση, Δευτέρα πρωί ο Τζανακόπουλος επισκεπτόταν την εισαγγελία του Αρείου Πάγου (για να πιέσει, προφανώς), Δευτέρα απόγευμα στελνόταν η δικογραφία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Δευτέρα βράδυ γινόταν σύσκεψη στο Μαξίμου, μετά την οποία το δίδυμο Κοντονή-Παπαγγελόπουλου έκαναν «καουμπόικες» δηλώσεις, Τρίτη η δικογραφία είχε φτάσει στη Βουλή, για ν' αρχίσει αμέσως το «πατιρντί».

Είναι προφανές ότι ανεξάρτητα από τον νομικό χειρισμό, για τον οποίο οι Τσιπραίοι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (αν θα κάνουν προκαταρκτική επιτροπή ή αν θα ζητήσουν να αρθεί η ασυλία των εμπλεκόμενων και να επιστραφεί η δικογραφία στις δικαστικές αρχές για περαιτέρω έρευνα), η περί το σκάνδαλο Novartis φιλολογία και παραφιλολογία θα είναι το βασικό εργαλείο με το οποίο θα βαδίσει το πολιτικό σύστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές. Οι Τσιπραίοι έριξαν στην αρένα «βαριά» ονόματα, οπότε το παιχνίδι θα είναι σκληρό. Ετσι και δεν έχουν «δέσει» τη δικογραφία (δεν μιλάμε για αποδείξεις που θα οδηγήσουν σε καταδίκες, αυτό το αποκλείουμε, αλλά για υλικό που να τους επιτρέπει να κάνουν προπαγάνδα ενάντια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και η υπόθεση αποδειχτεί φιάσκο σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε θα είναι αυτοί που θα την πληρώσουν.

Τα στελέχη της αντιπολίτευσης και στη συνέχεια τα κόμματά τους προσπαθούν να παίξουν πάνω σ' αυτό. Ηδη, πριν καν διαβάσουν τη δικογραφία, άρχισαν να μιλούν για τις δικονομικές παραβάσεις των Τσιπροκαμμένων και για «κουκουλοφόρους». Στη συνέχεια, όταν πήραν τη δικογραφία, άρχισαν να διαρρέουν επιλεγμένα αποσπάσματα από τις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων. Οι Τσιπραίοι αντέδρασαν μιλώντας και για στοιχεία από το FBI. Οι άλλοι αναγκάστηκαν να μιλήσουν και γι' αυτό. Κι έτσι θα πάει το πράγμα. Ομως, ήδη από τις πρώτες μέρες έχει δημιουργηθεί μια εικόνα που βολεύει τους Τσιπραίους και όχι την αντιπολίτευση: κάποιοι από τους υποδεικνυόμενους αντιδρούν καθαρά πολιτικά (π.χ. ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος), άλλοι όμως απαντούν σαν κατηγορούμενοι που υπερασπίζονται τον εαυτό τους (π.χ. ο Μπουμπούκος και ο Αβραμόπουλος). Επειδή δε στον ελληνικό λαό είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ότι «οι μίζες πέφτουν σαν το χαλάζι», τις εντυπώσεις κερδίζουν οι Τσιπραίοι. Κι αυτό ανεξάρτητα από την ποινική εκκαθάριση της υπόθεσης, η οποία μπορεί να πάρει χρόνια.

Θυμηθείτε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η τελική δικαστική κρίση τους βρήκε όλους αθώους! Στο μεταξύ, όμως, καταστράφηκαν μερικές λαμπρές πολιτικές καριέρες (Βουλγαράκης, Ρουσόπουλος), ενώ ο Καραμανλής δεν μπόρεσε να ξανασηκώσει κεφάλι από τότε που βγήκε και κάλυψε τον Βουλγαράκη. Πάρτε υπόψη και τον παράγοντα «παραγραφή». Τα αδικήματα που περιγράφονται στη δικογραφία έχουν όλα παραγραφεί. Αν γίνει προανακριτική επιτροπή, σ' αυτό θα καταλήξει. Αντε να ψηφίσουν και άρση ασυλίας όσων είναι βουλευτές, ώστε να μπορέσουν οι δικαστικές αρχές να συνεχίσουν την έρευνα (λέμε τώρα) για το αδίκημα της «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» (το γνωστό «ξέπλυμα χρήματος»), που ως διαρκές δεν παραγράφεται. Με την παραγραφή δε θα γίνει καμιά δίκη, οπότε οι Τσιπροκαμμένοι θα μπορούν σε επίπεδο σκανδαλολογίας να «γλεντάνε» κανονικά τους αντιπάλους τους. Οπως κάνουν και τώρα. Ισως αυτή να είναι τελικά η στρατηγική των Τσιπραίων.

Εμείς δεν έχουμε δει τη δικογραφία. Ούτε βιαζόμαστε να το κάνουμε. Γιατί αν μείνουμε στα στοιχεία που διαρρέουν, στο τι είπε και τι δεν είπε το FBI και στα υπόλοιπα «σου 'πα - μου 'πες», θα χάσουμε την ουσία. Θα σημειώσουμε μόνο ότι, ακόμα κι αν αυτή η υπόθεση έφτανε ποτέ στο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 86 του Συντάγματος (που αποκλείεται να φτάσει, γιατί έχει επέλθει προ πολλού παραγραφή), δε θα μπορούσαν να υπάρξουν καταδίκες μόνο με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Θα έπρεπε να βρουν και άλλα στοιχεία και κυρίως λογαριασμούς και κίνηση χρήματος. Αν τα «πλυντήρια» ήταν… καλή μάρκα, δε θα βρουν τίποτα (μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει, αλλιώς οι Τσιπραίοι θα είχαν κάνει παντιέρα τα σχετικά στοιχεία).

Made in USA

Σκάνδαλο Novartis φυσικά και υπάρχει. Και δεν είναι το μόνο, αλλά ας περιοριστούμε σ' αυτό. Το σκάνδαλο Novartis είναι μια αμερικανο-ελβετική υπόθεση, καθώς είναι η αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που κίνησε τα νήματα, όπως είχε κάνει και σε άλλες περιπτώσεις απέναντι σε ευρωπαϊκούς καπιταλιστικούς ομίλους (Siemens, Volkswagen). Στην Αμερική το «ντιλ» έχει ήδη γίνει και η Novartis πλήρωσε πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Γι' αυτό και θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο το FBI και το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης να έδωσαν αναλυτικά στοιχεία στην Τουλουπάκη που τα ζήτησε, στο πλαίσιο των διαδικασιών δικαστικής συνδρομής που κίνησαν εν κρυπτώ οι Κοντονής-Παπαγγελόπουλος.

Η Novartis, φυσικά, δεν έκανε λαδώματα μόνο στις ΗΠΑ. Σε όλο τον κόσμο έκανε, όπως κάνει κάθε επιχείρηση αυτού του μεγέθους που… σέβεται τον εαυτό της. Και στην Ελλάδα, βεβαίως. Μόνο που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έδειξαν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ψάξουν, μέχρι που τους ήρθε (από τις εφημερίδες) η είδηση ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες του FBI ήταν Ελληνες. Οταν στις ΗΠΑ ανοίγει μια τέτοια υπόθεση, οι ανταγωνίστριες εταιρίες που κινούν τα νήματα ενεργοποιούν δικηγορικές φίρμες και γραφεία ντετέκτιβ προκειμένου να βρουν μάρτυρες. Στην περίπτωση της Novartis, η οποία στις ΗΠΑ φαίνεται πως είχε θωρακίσει την «αφανή» της δράση, ξαμολύθηκαν να βρουν μάρτυρες σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα. Σ' αυτούς τους μάρτυρες (whistleblowers στην αμερικάνικη δικαστική αργκό) έταξαν «παρά με ουρά», που θα βγει από το πρόστιμο που θα πληρώσει η ερευνώμενη εταιρία. Ετσι, δύο Ελληνες, στελέχη της Novartis στην Ελλάδα, βρέθηκαν να καταθέτουν στις αμερικάνικες και όχι στις ελληνικές αρχές!

Ενα άλλο στέλεχος της Novartis απειλούσε το 2016 χριστουγεννιάτικα να σαλτάρει από έναν ψηλό όροφο του «Χίλτον» στο κενό, διαμαρτυρόμενο ότι τζάμπα η εταιρία του φορτώνει ευθύνες και χρειάστηκε να παρέμβει «διαπραγματευτής» της αστυνομίας για να πειστεί να μη σαλτάρει. Φαίνεται ότι τον πέρασαν για έναν εκ των πληροφοριοδοτών και τον στρίμωξαν. 'Η φοβήθηκε μην έχει την τύχη του Κώστα Τσαλικίδη, που τον σκότωσαν γιατί κάτι ήξερε ή κάτι βρήκε για το σκάνδαλο των υποκλοπών, και μ' αυτό τον τρόπο επέλεξε να δημοσιοποιήσει την περίπτωσή του, επιζητώντας αστυνομική προστασία. Εκτοτε, πάντως, δεν ξανακούσαμε τίποτα γι' αυτόν. Λέτε να είναι ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες του Παπαγγελόπουλου;

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό από τον Τύπο ότι υπήρξαν καταθέσεις Ελλήνων, στελεχών της Novartis, στις αμερικάνικες αρχές, ο Κοντονής έστειλε τα δημοσιεύματα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζήτησε τη διερεύνηση της βασιμότητάς τους. Αυτό έγινε στις 14 Δεκέμβρη του 2016. Μετά, μάλλον διαπίστωσαν ότι υπάρχει «ψωμί» και αποφάσισαν να ετοιμαστούν για μια γερή δόση σκανδαλολογίας, που θα περιλάβει στελέχη που υπηρέτησαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Διαρροές από το γνωστό κέντρο προπαγάνδας του Μαξίμου έκαναν λόγο για εμπλοκή ενός πρώην πρωθυπουργού και τουλάχιστον έξι υπουργών. Το σκάνδαλο της Novartis θα αποδειχτεί μεγαλύτερο από εκείνο της Siemens, δήλωνε ο Κοντονής, λες και είδε ξαφνικά αυτό που οι αρμόδιοι συνάδελφοί του (στο υπουργείο Υγείας) δεν έβλεπαν.

Αποστολή εξετελέσθη

Αυτό που είχε προαναγγελθεί στις αρχές του 2017 το βλέπουμε να γίνεται πράξη τώρα. Αλήθεια, πώς ήξεραν στο Μαξίμου για έναν πρωθυπουργό και εφτά υπουργούς, που τελικά έγιναν δύο πρωθυπουργοί και οχτώ υπουργοί; Για να φτάσουν στο σημερινό αποτέλεσμα χρειάστηκε πρώτα να ξεφορτωθούν την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, τοποθετημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, που -όπως έλεγαν οι πληροφορίες- είχε την άποψη πως δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Αμέσως μόλις ο Βαξεβάνης προανήγγειλε: «Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο», η «αδέκαστη εισαγγελέας» έσπευσε να κάνει… ηρωική έξοδο. Αλλωστε, όπως αποκάλυψε η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν σύμβουλος του Τσίπρα Β. Θάνου, προετοίμαζαν την αντικατάσταση της Ράικου με απόφαση του Ανώτατου  Δικαστικού  Συμβούλιου, τη συνεδρίαση του οποίου είχε ζητήσει ο Κοντονής. Η Ράικου παραιτήθηκε με μια πολιτική δήλωση παραίτησης, χωρίς να πει τίποτα επ' αυτών που την κατηγορούσαν, το ζήτημα έκλεισε και μπροστά στην Τουλουπάκη ανοίχτηκε πεδίον δόξης λαμπρό.

Μένει να δούμε πόσο καλά τα κατάφερε η κυρία εισαγγελέας. Γιατί αν έχει μόνο τις απανωτές καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, χωρίς κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο, οι προστάτες της κινδυνεύουν να δουν την υπόθεση να τους γυρίζει μπούμεραγκ. Οσο για το σύντομο χρονικό διάστημα στο οποίο δόθηκαν όλες οι καταθέσεις των τριών αυτών μαρτύρων (Νοέμβρης 2017 - Γενάρης 2018), είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι οι πραγματικές ημερομηνίες, αλλά οι ημερομηνίες στις οποίες έγραψαν τις καταθέσεις (θυμίζουν έντονα την «ανάκριση» του Σάββα Ξηρού από τον εισαγγελέα Διώτη). Πρώτα μάζεψαν ό,τι άλλο μπορούσαν να μαζέψουν και μετά… ολοκλήρωσαν μ' αυτές τις καταθέσεις. Γιατί αν τις είχαν πάρει προγενέστερα, θα έπρεπε αμέσως να στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή, χωρίς να κάνουν καμιά περαιτέρω ανακριτική πράξη.

Αλλο σκανδαλολογία, άλλο κάθαρση

Από τώρα και μετά θα ζήσουμε στον αστερισμό της σκανδαλολογίας. Η οποία, βέβαια, δεν έχει καμιά σχέση με την κάθαρση, ακόμα και στην αστική εκδοχή του όρου. Αυτού του είδους τα σκάνδαλα σπάνε την κανονικότητα του καπιταλισμού και έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους καπιταλιστικούς ομίλους. Κάποιος όμιλος αποκτά πλεονέκτημα και οι ανταγωνιστές του σπεύδουν να τον «κοντύνουν». Η «ζωή» συνεχίζεται, όμως. Είτε με μίζες, είτε χωρίς μίζες, είτε με μικρότερες μίζες, με συγκρούσεις και συμφωνίες μεταξύ των εταιριών ή ανάμεσα στις εταιρίες και το πολιτικό προσωπικό, με παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών χωρών στις οποίες ανήκουν αυτές οι εταιρίες, το πλιάτσικο ενάντια στον ελληνικό λαό και στην κρατική περιουσία συνεχίζεται.

Χρόνια τώρα, μας έλεγαν ότι για την αύξηση της λεγόμενης φαρμακευτικής δαπάνης φταίει η «πολυφαρμακία». Στην πραγματικότητα, έφταιγαν οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, που ξέρουμε πώς επιτυγχάνονταν. Τώρα μας λένε ότι φταίει η Novartis (ενώ οι άλλες εταιρίες είναι… του κατηχητικού!). Οι «απολογούμενοι» πρώην υπουργοί διατυμπανίζουν ότι «έριξαν τη φαρμακευτική δαπάνη», ενώ η αλήθεια είναι ότι μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος της στις πλάτες των ασφαλισμένων, με τα διάφορα μνημονιακά μέτρα.

Με τη σκανδαλολογία μπορεί να λυθούν πολιτικές διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα. Ο λαός θα συνεχίσει να υποφέρει.

Δεν κρατιούνται…

Ο Καμμένος το γλέντησε με το «Αντιλαλούνε οι φυλακές» (υποθέτουμε ότι θα άνοιξε και κάνα Σίβας με τα απαραίτητα συνοδευτικά). Κι ο Πολάκης, αφού ξεσάλωσε από το αγαπημένο του facebook (μέχρι και ταυτότητα… πράκτορα του FBI του έφτιαξαν οι οπαδοί του κι αυτός καμάρωνε σα γύφτικο σκεπάρνι), κοροϊδεύοντας με χουλιγκάνικο στιλ πότε τον Λοβέρδο, πότε τον Γεωργιάδη και πότε τον Οικονόμου, βγήκε στο πρωινάδικο του ΑΝΤ1 και με ύφος χιλίων special agent αποκάλυψε ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες της δικογραφίας Novartis «δεν είναι αγαθά παιδιά, είναι στελέχη της εταιρίας, τους βρήκαν με μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται, τους πίεσαν και κελάηδησαν»!

Στη δικογραφία, βέβαια, αναφέρεται ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες προσήλθαν να καταθέσουν αυθορμήτως! Τι σημασία έχει αυτό, όμως, για τον Πολάκη; Αυτός παρακολουθεί μετά μανίας τα αμερικάνικα αστυνομικά σίριαλ, που δείχνουν κακοποιούς και απατεώνες να κάνουν «ντιλ» με το FBI και τον district attorney (τον εισαγγελέα, ντε), να απαλλάσσονται από τις κατηγορίες ή να συμφωνούν μια μικρή ποινή, να τίθενται υπό καθεστώς προστασίας και να χρησιμοποιούνται ως «καρφιά» ενάντια σε πρώην συνεργούς τους. Μόνο που στο αμερικάνικο δικονομικό σύστημα αυτό είναι νόμιμο, ενώ στο ελληνικό όχι. Εδώ δεν προβλέπονται «συμφωνίες» με τις διωκτικές αρχές. Κάποιος μπορεί να καρφώσει προσδοκώντας στην αναγνώριση ελαφρυντικών και μειωμένης ποινής. Η τυχόν συμφωνία είναι άτυπη και συνήθως οι συνήγοροι εκείνων που «καρφώνει» ο πρώην συνεργός τους επικαλούνται το νομικό αξίωμα «ένοχος ένοχον ου ποιεί». Μάλιστα, όταν σε βάρος του κατηγορούμενου υπάρχει μόνο η κατάθεση πρώην συνεργού, που «μεταμελήθηκε» και «συνεργάζεται», απαιτούνται και άλλες αποδείξεις για να υπάρχουν.

Είπαμε, όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Πολάκη. Αυτός -αν και η υπουργική καρέκλα θα έπρεπε να τον καταστήσει ιδιαίτερα προσεκτικό- δε σεβάστηκε ούτε το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει κατηγορία για τους πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς (κατηγορία μόνο η Βουλή μπορεί να τους απαγγείλει).  Ασυγκράτητος έγραψε (πάντα) στο facebook: «Να δω που θα βρουν λαγούμι να κρυφτούν τώρα οι πρώην υπουργοί Υγείας και πρώην πρωθυπουργοί, που όπωςφαίνεται με καταθέσεις και αποδείξεις χρηματίστηκαν με ποσά εκατομμυρίων ευρώ για τις υπηρεσίες που προσέφεραν με τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους για τα υπερκέρδη της εταιρίας και την κλοπή δημοσίου χρήματος!!!».

Θα πήγαινε πολύ να θυμίσει κανείς στον Πολάκη το περιβόητο «τεκμήριο της αθωότητας», που υποτίθεται ότι αποτελεί το καμάρι του αστικού «νομικού πολιτισμού». Εδώ ο Τζανακόπουλος, που είναι και νομικός και γιος δικαστίνας, πήγε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κι όταν η παρουσία του δεν πέρασε απαρατήρητη, στην αρχή είπε ότι πήγε για «προσωπικό του θέμα» και στη συνέχεια εξέδωσε την εξής πρωτοφανή ανακοίνωση: «Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά. Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες»! Τι δουλειά έχει ένας παντελώς αναρμόδιος υπουργός να επισκέπτεται τον ανώτατο εισαγγελέα και να ζητά ενημέρωση για εκκρεμή δικαστική υπόθεση, επικαλούμενος δημοσιεύματα εφημερίδων;

Είναι φανερό ότι ο Τζανακόπουλος στάλθηκε σε «ειδική αποστολή». Αν σκεφτούμε ότι η τελευταία κατάθεση στη δικογραφία πάρθηκε μόλις την προηγούμενη μέρα, ο Τζανακόπουλος πήγε για να «πείσει» τον δικαστικό μηχανισμό να στείλει άμεσα τη δικογραφία στη Βουλή! Το απόγευμα της ίδιας μέρας (Δευτέρα), ο Κοντονής με τον Παπαγγελόπουλο πήγαν να συσκεφτούν με τον Τσίπρα στο Μαξίμου και ανακοίνωσαν ότι τους έδωσε εντολή να αποσταλεί αμέσως η δικογραφία στη Βουλή. Αυτό όμως είναι το αυτονόητο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης σ' αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί απλώς ως ταχυδρόμος: παραλαμβάνει τις δικογραφίες κατά υπουργών και πρώην υπουργών από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τις διαβιβάζει στη Βουλή. Δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια η μεταβίβαση, ούτε χρειάζεται πρωθυπουργική εντολή: είναι υποχρεωτική.

Εκανε και κρίσεις επί της δικογραφίας το υπουργικό δίδυμο. Ο Παπαγγελόπουλος, μάλιστα, επικαλέστηκε την εισαγγελική του πείρα για να μιλήσει για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους»! Οταν οι θιγόμενοι και ο Τύπος που τους στηρίζει κατήγγειλαν ότι αυτό αποτελεί έμμεση παραδοχή για γνώση της δικογραφίας, ο Παπαγγελόπουλος επανήλθε με… διορθωτική δήλωση: «Δεν είχα καμία πρόσβαση στη δικογραφία της Novartis. Η όποια πληροφόρησή μου προέρχεται από όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή»! Δηλαδή, ο Κοντονής είχε μελετήσει την ογκώδη δικογραφία (πότε πρόλαβε σε ελάχιστες ώρες;), την παρουσίασε στον Τσίπρα και ο Παπαγγελόπουλος κατάλαβε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο ever!

Σε λιγότερο από ένα 24ωρο έκαναν τόσες πολλές «γκέλες», που έδωσαν λαβή στους αντιπάλους τους να τους κατηγορούν για «στήσιμο» και αντισυνταγματική συμπεριφορά. Θα μπορούσαν να τις αποφύγουν, αλλά βιάζονταν και δεν κρατήθηκαν. Δεν τήρησαν ούτε τους στοιχειώδεις τύπους της αστικής δημοκρατίας.

Μετά τον εθνικισμό
η σκανδαλολογία

Εθνικιστικά συλλαλητήρια με τις ευλογίες της ΝΔ, για να στριμωχτεί πολιτικά η κυβέρνηση; Σκανδαλολογία με το σκάνδαλο Novartis η κυβέρνηση, για να στριμωχτούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η σωστή κίνηση την κατάλληλη στιγμή.

Εθνικισμός και σκανδαλολογία αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αποπροσανατολίζουν, διαστρέφουν συνειδήσεις, προσπαθούν να μετατρέψουν τον ελληνικό λαό σε άθυρμα και σε παρακολούθημα της πολιτικής του ενός ή του άλλου αστικού κόμματος.

Ο καπιταλισμός παραμένει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις στο απυρόβλητο. Πιο βάρβαρος και πιο επιθετικός. Αποθρασυμμένος από την απουσία κάθε εργατικής και λαϊκής αντίστασης στην προκλητικότητα και τις αυθαιρεσίες του.

Μα δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis; Φυσικά και υπάρχει. Οπως υπήρξε σκάνδαλο Κοσκωτά, Χρηματιστήριου, Siemens, Βατοπεδίου, όπως υπάρχει το διαρκές σκάνδαλο των εξοπλισμών κτλ κτλ. Καπιταλισμός χωρίς τέτοιου τύπου σκάνδαλα δεν υπάρχει. Είναι μέσα στη φύση του η διαφθορά, οι μίζες, οι εξαγορές, απότοκα του άγριου ανταγωνισμού ανάμεσα στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Τα σκάνδαλα συνήθως «εκκαθαρίζονται», με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με πρόστιμα, ενίοτε και με ποινικές καταδίκες και φυλακίσεις, καμιά φορά και πολιτικών, όμως οι εταιρίες-πρωταγωνιστές ζουν και βασιλεύουν (δε χρειάζεται να θυμίσουμε πολλά ονόματα, αρκεί ένα: Siemens) κι ακόμα καλύτερα ζει και βασιλεύει ο καπιταλισμός, ως σύστημα άγριας εκμετάλλευσης, που γίνεται πιο άγρια στη φάση της συντηρητικής του ανασυγκρότησης και της διαχείρισης των αναπόφευκτων κρίσεών του.

Αυτό που συμβαίνει με την κάθε φορά σκανδαλολογία δεν είναι καν μια «κάθαρση» αστικού τύπου, για να αποκατασταθούν και πάλι οι ισορροπίες μέσα στο ίδιο το σύστημα. Είναι η εκκαθάριση πολιτικών λογαριασμών ανάμεσα στα αστικά κόμματα. Χωρίς το σκάνδαλο Κοσκωτά ο Μητσοτάκης πατήρ δε θα είχε γίνει πρωθυπουργός το 1990. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου υπήρξε ο «τίγρης» στη μηχανή του ΠΑΣΟΚ που έκανε πρωθυπουργό τον Γιωργάκη το 2009 με τόσο μεγάλο εκλογικό ποσοστό. Και τώρα ο Τσίπρας φιλοδοξεί με το σκάνδαλο Novartis να σώσει την παρτίδα ή, αν τη χάσει, να τη χάσει οριακά και να ελπίζει σε γρήγορη επανάκαμψη.

Ετσι παίζεται το αστικό πολιτικό παιχνίδι. Ετσι εγκλωβίζονται εκατομμύρια εργαζόμενων και μετατρέπονται σε χειροκροτητές και ψηφοφόρους. Ο Τσίπρας υψώνει τώρα ως σημαία το «λευκό ποινικό μητρώο». Θυμηθείτε πόσοι άλλοι το έκαναν πριν απ' αυτόν. Ολοι τους είναι εξίσου βρόμικοι. Ακόμα κι αν δεν κατηγορήθηκαν ποτέ για διαφθορά σε προσωπικό επίπεδο (τους πρωθυπουργούς, άλλωστε, συνηθίζουν να τους προστατεύουν, για λόγους αυτοσυντήρησης του πολιτικού συστήματος).

Είναι βρόμικοι γιατί υπηρετούν με πάθος και φανατισμό τον καπιταλισμό. Αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που είναι εξ ορισμού σκάνδαλο, καθώς τρέφεται και αναπαράγεται κλέβοντας εργατικό ιδρώτα. Από τον Γιωργάκη μέχρι τον Βενιζέλο και από τον Σαμαρά μέχρι τους Τσιπροκαμμένους όλοι υπερασπίστηκαν με την ίδια εμμονή και στοχοπροσήλωση τη μνημονιακή πολιτική, την πολιτική της κινεζοποίησης του ελληνικού λαού.

Φυσικά και θα αποκαλύπτουμε και θα καταγγέλλουμε τα κάθε είδους σκάνδαλα. Από τη σκοπιά της ρήξης με το σύνολο της αστικής πολιτικής, όμως. Για να μη γίνουμε βαστάζοι τους.

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου