.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: ΤΟ 'ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ" ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ


 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το "έγκλημα και η τιμωρία" του Βασίλη Δημάκη
                                                                                   
                                                                   
​                                                                                                                        ​
Αθήνα, 14 Απριλίου 2018
 
Δεν είναι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις οι φορές που το Συμβούλιο της Φυλακής  σε αγαστή συνεργασία με τον εισαγγελέα Δημ. Σαββαϊδη και το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απορρίπτουν το κατοχυρωμένο δικαίωμα του Βασίλη Δημάκη να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια, που είναι δικαίωμα  κάθε φοιτητή-κρατούμενου.
Ο Βασίλης Δημάκης βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 14/3 και δίψας από τις 6/4, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του για το αυτονόητο, συμπληρώνοντας ήδη 31 ημέρες αγώνα.  Παρά το βάρβαρο σύστημα της φυλακής που στοχεύει να μετατρέψει οριστικά σε κοινωνικά απόβλητα τους ανθρώπους τους οποίους η ανισότητα των ευκαιριών  οδήγησε πίσω από τα κάγκελα και παρά τον μηχανισμό καταρράκωσης της αξιοπρέπειας, στέρησης της εξέλιξης και προόδου του ανθρώπου, εκείνος αποφασίζει να αντισταθεί. Επιλέγει να μορφωθεί, να διεκδικήσει, να κοινωνικοποιηθεί, να συλλογικοποιήσει τους αγώνες, καταγράφοντας έτσι ένα παράδειγμα απειλητικό για την ύπαρξη του ισοπεδωτικού μηχανισμού της φυλακής. Απαιτεί το κατοχυρωμένο  δικαίωμά του στις εκπαιδευτικές άδειες με βραχιολάκι για να παρακολουθεί τα μαθήματα στη Σχολή του, αρθρώνοντας ένα λόγο που αντανακλά την εγκληματική συμπεριφορά των δεσμωτών του.
Η επίμονη άρνηση και αναλγησία του Συμβουλίου της Φυλακής και του Δικαστικού Συμβούλιου, καθώς και η κατάπτυστη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποσκοπούν στο να στείλουν ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής σε όποιον κρατούμενο τολμάει να σηκώσει κεφάλι. Όμως αυτή τη στιγμή η ζωή του απεργού πείνας και δίψας κρέμεται από μια κλωστή και ο Υπουργός Δικαιοσύνης φέρει στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη για την όποια δυσμενή εξέλιξη καθώς όπως φαίνεται έχει ξεχάσει σήμερα αυτά που έλεγε το 2014 για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, απευθυνόμενος στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου: 
«…..Το θέμα είναι να γλιτώσουμε τη ζωή ενός ανθρώπου. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε τις πράξεις του…. Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτός ο άνθρωπος που κινδυνεύει να χαθεί δίνει έναν αγώνα για τα δικαιώματα των φυλακισμένων και των νέων ανθρώπων και κυρίως αυτών που θέλουν να σπουδάσουν. Μια διαδικασία  που μόνο καλό θα του κάνει…… Κύριε Υπουργέ, ακούστε, εάν συμβεί το οποιοδήποτε μοιραίο να ξέρετε κανένας δεν θα βρεθεί να σας υπερασπιστεί….. Και να ξέρετε ότι αν αυτή η κατάσταση, αν φτάσει το απευκταίον, είναι όνειδος για αυτήν την κοινωνία»….. (βλ.https://www.youtube.com/watch?v=pMQtOaCVCBA)
Πραγματικά είναι όνειδος  το διαρκές έγκλημα του εγκλεισμού ενάντια στη ζωή και την ανθρώπινη υπόσταση. 
Καλούμε το Υπουργείο να λάβει
​,​
χωρίς άλλες περιστροφές
​,​
θέση για τις επαναλαμβανόμενες απορρίψεις των αιτήσεων του φοιτητή Βασίλη Δημάκη, όπως και μέτρα για την άμεση πρόσβασή του στα πανεπιστημιακά έδρανα.
 
 
Απαιτούμε τη διερεύνηση για παράβαση καθήκοντος εκείνων που υπέγραψαν τις απορριπτικές αποφάσεις των αιτήσεων. 
Τασσόμαστε στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη, όπως και κάθε κρατούμενου που του απαγορεύεται η πρόσβαση στην παιδεία. 
 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

----------------------
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
τηλ: 6977029964


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου