.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Από το Μεξικό στην Αργεντινή, η αμερικανική παρέμβαση εντείνεται


Αναδημοσίευση από το guernica.eu


Ο Mark Weisbrot μίλησε για την ιστορία του παρεμβατισμού των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και τις τρέχουσες δραστηριότητές τους.

Ο Mark Weisbrot, συν-διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας στην Ουάσινγκτον και πρόεδρος της Just Foreign Policy, μίλησε για το πώς ο αμερικανικός παρεμβατισμός έχει ανατρέψει τις αριστερές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική ως μέρος της εξωτερικής τους πολιτικής και πώς συνεχίζουν το πράττουν από το Μεξικό στην Αργεντινή.


Μιλώντας με τον Greg Wilpert του δικτύου ειδήσεων The Real, ο Weisbrot επεσήμανε πως ο αμερικανικός παρεμβατισμός έχει υπονομεύσει τις αριστερές και προοδευτικές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική υπέρ άλλων που είναι πιο φιλικές προς την οικονομική και πολιτική πολιτική της Ουάσινγκτον.

Η άνοδος των αριστερών και κεντροαριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική στις αρχές του αιώνα έφερε μια περίοδο ευημερίας και κυριαρχίας στην περιοχή, αλλά αυτή η τάση τώρα απειλείται καθώς έχουν εκτοπιστεί σιγά σιγά.

«Αν κοιτάξετε την περιοχή ως σύνολο, το ποσοστό φτώχειας μειώθηκε από 44 σε 28%. Αυτό ήταν γύρω στο διάστημα 2003-2013. Και αυτό ήταν μετά από τις δύο προηγούμενες δεκαετίες όπου η φτώχεια είχε πραγματικά αυξηθεί, δεν υπήρξε καμία πρόοδος «, δήλωσε ο Weisbrot σε συνέντευξη με τον Wilpert.

«Γνωρίζετε ότι κάθε χώρα έκανε διαφορετικά πράγματα για να βοηθήσει στην υγειονομική περίθαλψη και να αυξήσει, σε ορισμένες χώρες, την εκπαίδευση, την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Και υπήρξαν πολλές μεταρρυθμίσεις. Αλλαγές στη μακροοικονομική πολιτική. Απαλλαχθήκαμε από το ΔΝΤ », είπε.

Αλλά αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, και μερικές φορές με άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ. «Το FBI, το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετείχε στην έρευνα που συνέβαλε στη φυλάκιση του Lula … Δηλαδή, η έρευνα κατέληξε να αποκεφαλίζει τώρα το Εργατικό Κόμμα, πρώτα βοηθώντας να απαλλαγούμε από τη Δίλμα, αλλά το πιο σημαντικό βοήθησαν να βάλουν τον Lula στη φυλακή και να τον εμποδίσουν να τρέξει για το αξίωμα «, δήλωσε ο Weisbrot.

Και ο κατάλογος, σύμφωνα με τον Weisbrot, συνεχίζεται και συνεχίζεται.

Στην Παραγουάη, οι ΗΠΑ και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών συνέβαλαν στην εδραίωση του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος κατά του Προέδρου Fernando Lugo. Στην Ονδούρα, η Χίλαρι Κλίντον αναγνώρισε το ρόλο της για να διασφαλίσει ότι ο Πρόεδρος Ζελάγια δεν επέστρεψε στο αξίωμα μετά την απομάκρυνσή του από στρατιωτικό πραξικόπημα.

Αλλά τα μέσα ενημέρωσης στις Η.Π.Α. και στη Δύση τείνουν να αγνοούν αυτά τα θέματα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι ο παρεμβατισμός των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική δεν αποτελεί πια πραγματικό ζήτημα. «Τίποτα δεν συζητείται πραγματικά όσον αφορά την παρέμβαση των ΗΠΑ, εκτός αν είναι πραγματικά καπνιστό όπλο, όπου πιάνονται με κόκκινο χέρι με τρόπο που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί», δήλωσε ο Weisbrot.

«Έτσι, στη Βενεζουέλα, για παράδειγμα, το 2002, όταν είχατε το πραξικόπημα, είχατε έγγραφα του Κρατικού Τμήματος και της CIA που τεκμηριώθηκαν τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Βοήθησαν να χρηματοδοτήσουν και να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους που πραγματοποίησαν το πραξικόπημα και έκαναν δηλώσεις μετά το πραξικόπημα που ήξεραν ότι ήταν ψευδείς για να βοηθήσουν το πραξικόπημα να εδραιωθεί και απέτυχαν στην περίπτωση αυτή.

Αλλά στην περίπτωση της Αϊτής, για παράδειγμα, τα πράγματα έγιναν με διαφορετικό τρόπο. «Στην Αϊτή το 2004 πήραν τον πρόεδρο και τον έβαλαν σε αεροσκάφος παράδοσης και τον πέταξαν έξω από τη χώρα. Αυτό έγινε στο φως της ημέρας. »

Για τον Weisbrot, αγνοώντας το γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επηρεάζει στην πραγματικότητα την ανάπτυξη άλλων κρατών στην ήπειρο, είναι «σαν να αναφέρουμε την Ουκρανία και ποτέ να μην αναφέρουμε τη Ρωσία και φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι έχουν τεράστια επιρροή.»

Αλλά ο παρεμβατισμός δεν παραμένει στο παρελθόν. Στο Μεξικό, ο αμερικανικός νότιος γείτονας, ο κεντροαριστερός υποψήφιος Andres Manuel Lopez Obrador, ή AMLO,  έχει σε όλες τις δημοσκοπήσεις με ευρύ προβάδισμα και είναι πολύ απίθανο ότι αυτός που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ο δεξιός Ricardo Anaya, μπορεί να τον κερδίσει.

Κάποιοι στις ΗΠΑ ανησυχούν ότι ο AMLO θα γίνει πρόεδρος του Μεξικού, παρόλο που η πολιτική του δεν μπορεί να μεταφραστεί ως αριστερή. Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν ήδη κατηγορίες για τη χρηματοδότηση της Ρωσίας, την οποία ο Weisbrot ονομάζει «η νέα μόδα».

Και μακρύτερα νότια στην ήπειρο, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. «Στη Βενεζουέλα, κάνουν κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δεν έκαναν ποτέ τα τελευταία 50 χρόνια, ζητώντας ανοιχτά ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και στην πραγματικότητα ένα οικονομικό εμπάργκο που έχουν θέσει σε εφαρμογή και απειλώντας ακόμη και ένα χειρότερο εμπάργκο εάν δεν ξεφορτωθούν την σημερινή κυβέρνηση », λέει ο Weisbrot.

Ακόμη και όταν η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να διεξαγάγει εκλογές σε λίγες μέρες, οι ΗΠΑ και η αντιπολίτευση ισχυρίζονται ότι δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα.

«Αλλά έχετε έναν αξιόπιστο υποψήφιο αντιπολίτευσης που ηγείται στις δημοσκοπήσεις και έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση για ένα σύνολο διαδικασιών που είναι παρόμοιες με όλες σχεδόν τις άλλες εκλογές που διεξήγαγαν για τα τελευταία 20 χρόνια. Παρά το γεγονός αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν το θέλουν, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει μια πιο βίαιη στρατηγική που περιμένει.



Πηγή: Telesur

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου